6. Samferdselsdepartementet - Utdrag fra de enkelte budsjettkapitlene, samt komiteens merknader til disse

I tabellane under dei einskilde budsjettkapittel i St.prp. nr. 1 (2006-2007) er budsjettendringar sett i forhold til saldert budsjett 2006. I tabell på side 17 i proposisjonen er det vidare gitt ei oversikt over budsjettsendringer på utgiftskapittel og inntektskapittel i forhold til saldert budsjett 2006, jf. Innst. S. nr. 205 (2005-2006)

For kapittel og postar som ikkje er nemnde nedanfor, har komiteen ingen merknader og sluttar seg til budsjettforslaget.

Når det gjeld inntektene under Samferdselsdepartementets ansvarsområde, har Regjeringa budsjettert med eit samla utbytte på om lag 1,1 mrd. kroner frå selskap eigd av Samferdselsdepartementet. Dette fordelt med 339 mill. kroner frå Avinor AS, 328 mill. kroner frå NSB AS, 3 mill. kroner frå BaneService AS og 471 mill. kroner frå Posten Norge AS.

Komiteen viser til at utbytte blir behandla av finanskomiteen under rammeområde 24, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007).

6.1 Kap. 1300 og kap. 4300 Samferdsels­departementet

6.1.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1300

142,7

145,3

4300

2,1

2,2

Til Samferdselsdepartementet sitt driftsbudsjett (post 1) er det avsett 105,4 mill. kroner, til departementet si deltaking i internasjonale organisasjonar (post 70) er det avsett 18,4 mill. kroner, mens det er avsett 2,3 mill. kroner til departementet sitt arbeid med vernebuing (post 72), der alle tre løyvingane er om lag på same realnivå som saldert budsjett 2006.

Over jf. post 71 Tilskudd til trafikksikkerhetsformål er det foreslått 18,7 mill. kroner til Trygg Trafikk, som er ein auke på 0,6 mill. kroner samanlikna med saldert budsjett 2006, og vidare 0,5 mill. kroner til Syklistenes Landsforening.

6.1.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at det under kap. 1300 Samferdselsdepartementet foreslås bevilget 105,4 mill. kroner under post 1for 2007. Om lag samme realnivå som i saldert budsjett 2006.

Flertallet slutter seg til forslaget til bevilgning.

Post 1 Driftsutgifter

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at bevilgningene i post 1 dekker lønn, godtgjørelser til 127 ansatte i departementet, samt husleie og diverse utgifter knyttet til drift. Flertallet anmoder departementet om å søke effektiv og rasjonell drift innenfor bevilgede rammer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er grunnlag for omfattende effektivisering innen driften av departementet. Det er også disse medlemmers syn at aktivitetsnivået på en rekke områder kan reduseres. Disse medlemmer viser også til at budsjettene over tid har økt mer enn normal prisstigning.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon under post 1 Driftsutgifter, og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Disse medlemmer vil dekke inn kontingenter til Norges deltakelser i internasjonale organisasjoner innen transport og kommunikasjon over utenlandsbudsjettet.

Komiteen medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18. Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1300 post 1 Driftsutgifter med 141,5 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 3,8 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Post 71 Tilskudd til trafikksikkerhetsformål mv.

Komiteen understreker viktigheten av å satse på trafikksikkerhetsarbeid med bl.a. støtte til det arbeidet som Trygg Trafikk gjør. Bedre tilrettelegging for syklister og gående er også viktige trafikksikkerhetstiltak, og her gjør bl.a. Syklistenes Landsforening et godt arbeid.

Komiteen støtter forslaget til bevilgning under post 71 med 19,2 mill. kroner. Derav 18,7 mill. kroner til Trygg Trafikk, en økning på 0,6 mill. kroner, og til Syklistenes Landsforening 0,5 mill. kroner, en økning på 0,1 mill. kroner.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1300 Samferdselsdepartementet post 71 Tilskudd til trafikksikkerhetsformål, mv. økes fra 19,2 mill. kroner til 20,5 mill. kroner. Økningen på 1,3 mill. kroner skal gå til Trygg Trafikk.

6.2 Kap. 1301 Forskning og utvikling

6.2.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1301

171,2

174,5

Det er foreslått eit samla budsjett på 174,5 mill. kroner til Samferdselsdepartementet sitt arbeid med forsking og utvikling mv., som er på om lag same realnivå som i saldert budsjett 2006. Innsatsen til departementet på forsking og utvikling har auka mykje dei siste fem/seks åra, og Regjeringa vidarefører det høge nivået på forskingsinnsatsen i 2007.

Post 70 Tilskot til rasjonell og miljøvenleg transport og post 50 Samferdselsforsking er slått saman i budsjettforslaget for 2007. Dette fordi midlane over begge postane i hovudsak går til Norges forskningsråd.

Det meste av forskingsmidlane, 146,3 mill. kroner over post 50, går til tele- og transportforsking og ulike program i regi av Norges forskningsråd.

6.2.2 Komiteens merknader

Komiteen peker på at en offensiv forskning og forskningsbasert kunnskap blir stadig mer avgjørende for å utvikle fremtidsrettet næringsliv og offentlig sektor. Komiteen vil vise til de vedtatte målene om opptrapping av bevilgningene til forskning og utvikling de neste årene.

Komiteen vil framheve at samferdselsforskningen er trappet opp med nær 20 pst. i 2006, og at Regjeringens forslag til statsbudsjett innebærer videreføring på om lag samme nivå i 2007.

Komiteen viser til at innsatsen på samferdsels-forsk­ning i hovedsak går til ulike program i regi av Norges forskningsråd. Programmene omfatter tele-, transport- og miljøforskning som har stor nytte for å møte utfordringer for næringsliv, offentlig sektor og befolkningen.

Post 21 Utredninger vedrørende miljø og trafikksikkerhet

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at utredninger av temaer knyttet til trafikksikkerhet og kollektivtransport vil stå sentralt i 2007. Flertallet slutter seg til forslaget til bevilgning på 16,6 mill. kroner for 2007 og viser ellers til merknader under for eksempel punkt 6.6.2 post 50 og punkt 6.10 post 60.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at den beste politikken for å bevare miljøet, og øke trafikksikkerheten, er en politikk der det satses på vegbygging og reduserte avgifter på biler.

Disse medlemmer vil vise til at satsing på vegbygging i både Vestfold og Akershus dokumenterer en betydelig reduksjon i antall hardt skadde og drepte i trafikken. Vegstrekninger som på grunn av ulykkestallene har vært omtalt som dødsveger, er i dag noen av de sikreste vegene i landet. Dette har skjedd selv om fartsgrensene på disse vegene er økt fra 70 km/t til 100 km/t. Dette viser at den beste måten å øke trafikksikkerheten på er å bygge nye veger. Disse medlemmer mener derfor at økte bevilgninger til veger også er en viktig faktor for et bedre miljø og mer trafikksikre veger.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Post 50 Samferdselsforskning

Komiteen vil understreke at Norge har særlige forutsetninger til å kunne bidra til teknologiutvikling og tilrettelegging for alternative drivstoff og kjøretøyteknologi. Flere norske selskaper og forskningsinstitutter er verdensledende innen hydrogenproduksjon, fylleanlegg for hydrogen, forskning på biodrivstoff og lignende. Verden blir stadig mer avhengig av energi og ensidig avhengig av olje. Dette medfører en stor belastning på miljøet og bidrar til vesentlig usikkerhet i enkelte regioner i verden. Det er derfor viktig å støtte opp om initiativ og aktører som ønsker å bidra til å ut­vikle og ta i bruk alternativer til olje.

Komiteen vil for eksempel vise til Hynor-samarbeidet og Norsk Hydrogenforum hvor en rekke bedrifter og forskningsinstitutter samarbeider om forskning og demonstrasjon av hydrogenteknologi.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at Regjeringen foreslår å inkludere post 70 Tilskudd til rasjonell og miljøvennlig transport i post 50 Samferdselsforskning. Flertallet viser til at forslaget til bevilgninger er på 146,5 mill. kroner fordelt på transportforskning, teleforskning og FoU-midler til miljøvennlig teknologi og alternative drivstoff i transportsektoren.

Flertallet støtter forslaget til bevilgninger. Flertallet vil spesielt trekke fram støtten til næringsrettet forskning som bidrar til overføring av gods til sjø og bane, intelligente transportsystemer (ITS) og teleforsk­ning som bidrar til å løfte IKT i offentlig sektor og næringsliv.

Flertallet vil vise til at bevilgningen til Forsk­ningsrådets program RENERGI på 23,1 mill. kroner bl.a. skal inngå som en del av Regjeringens nasjonale hydrogenstrategi. I tillegg er det poengtert at Regjeringen ønsker en sterkere satsing på biodrivstoff. Flertallet støtter disse prioriteringene.

Flertallet mener et demonstrasjonsprosjekt som "Hydrogenveien" mellom Oslo og Stavanger gir mulighet for utvikling av ny kunnskap og praktisk erfaring som kan være svært nyttig i arbeidet med å utvikle mer miljøvennlige transportløsninger. Flertallet imøteser derfor med interesse Hydrogenrådets vurdering av hvordan arbeidet på hydrogenfeltet bør følges opp.

Flertallet registrerer at land som Sverige har kommet betydelig lenger i å utvikle og ta i bruk ulike former for biodrivstoffsløsninger. Flertallet har notert seg at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag til et introduksjonsprogram for biodrivstoff. Flertallet mener det vil være nødvendig å vurdere et bredt sett av virkemidler for å få en effektiv introduksjon av biodrivstoff i Norge. Bilavgifter, drivstoffavgifter, krav til innblandingsgrad og krav om utbygd distribusjonssystem er blant de tiltak som må vurderes. Flertallet vil peke på at det i en del tilfeller ikke vil være tilstrekkelig å kun tilby midler til forskning og innovasjon. Skal nye teknologiske system, som for eksempel Biogass-prosjektet i Fredrikstad, kunne utprøves i en større skala, må også andre virkemidler vurderes. Flertallet vil be om at Regjeringen i sitt arbeid med å utvikle en plan for introduksjon av biodrivstoff i Norge vurderer dette.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for Regjeringens satsing på forskning og utvikling på miljøvennlig transport. Regjeringen Bondevik II styrket bevilgningene til forsøk og demonstrasjon med biodrivstoff, hydrogendrevne kjøretøy og fylleanlegg for hydrogendrivstoff betydelig i sin regjeringsperiode.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet satser på økt offentlig innsats gjennom økt styrking av Forskningsfondet og gjennom dekning av utenlandsrelaterte forsk­ningsutgifter gjennom eget utenlandsbudsjett. Disse medlemmer peker også på at offentlig forsk­ningsinnsats bør samles enten i ett departement eller styrt av ett departement i samarbeid med Norges forskningsråd.

Disse medlemmer viser også til at økte investeringer i bedre vegstandard vil gi større sikkerhet i vegtrafikken.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg Regjeringens varslede introduksjonsprogram for biodrivstoff. Regjeringen har, gjennom Soria Moria-erklæringen, lovet at introduksjonsprogrammet skal være i tråd med EU-direktiv 2003/30/EF. Direktivet legger opp til et mål om en andel på 5,75 pst. biodrivstoff innen 2010. Disse medlemmer vil peke på at Norge er milevis fra dette målet i dag. Disse medlemmer vil peke på at et omsetningspåbud for biodrivstoff er ferdig utredet av SFT og er anbefalt av SFT som et viktig virkemiddel i klimapolitikken.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1301 Forskning og utvikling mv. post 50 Samferdselsforskning, økes fra 146,3 mill kroner til 151,3 mill. kroner, og økningen går til videre forskning og forsøk med alternative drivstoff og miljøvennlig transport.

Komiteens medlem fra Venstre finner det uforståelig at flertallet ikke sluttet seg til Venstres forslag om et omsetningspåbud for biodrivstoff og en tiltakspakke for å fremme bruk av fleksi-fuel kjøretøy som benytter biodrivstoff i forbindelse med finansinnstillingen, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007).

Dette medlem viser til Venstres alternative budsjett hvor Venstre foreslår en økning på 5 mill. kroner til tilskudd til rasjonell og miljøvennlig transport.

Tilgjengelighet

Komiteen viser til Innst. S. nr. 240 (2003-2004) Nasjonal transportplan hvor en samlet komité gikk inn for at et hovedmål i transportpolitikken skal være et transportsystem som er tilgjengelig for alle. Komiteen ser det som en selvfølge at offentlig transport skal være tilgjengelig for alle uavhengig av funksjonsdyktighet. Komiteen registrerer at Regjeringen har uttrykt vilje til å følge opp dette prinsippet som har vært gjenstand for full politisk enighet i mange år.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at forsøksordingen med utdannings- og arbeidsreiser har som mål å kunne bidra til økt arbeidsdeltakelse for funksjonshemmede. Funksjonshemmede har en langt lavere yrkesdeltakelse enn befolkningen for øvrig, og behovet for å fjerne hindringene er betydelig. En av hindringene er mangelen på tilrettelagt transporttilbud. Mange faller utenfor andre eksisterende ordninger, og denne ordningen ble opprettet for å fange opp disse og dekke deres behov. Disse medlemmer ber Regjeringen på denne bakgrunn vurdere å gjøre ordningen for tilskudd til arbeids- og utdanningsreiser for funksjonshemmede permanent.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjøre ordningen for tilskudd til arbeids- og utdanningsreiser for funksjonshemmede permanent."

6.3 Kap. 1310 Flytransport

6.3.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjet 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1310

480,6

475,9

Det er sett av 475,9 mill. kroner til statleg kjøp av innanlandske flyruter (post 70), som skal leggje til rette for uendra eller forbetra flyrutetilbod i kjøpsområdet.

I budsjettforslaget er det teke høgde for at maksimaltakstane skal reduserast med 20 pst. samanlikna med nivået i dag i den nye avtaleperioden i Nord-Troms og Finnmark med verknad frå 1. april 2007. Regjeringa ønskjer med dette å redusere gapet mellom prisnivået på tilbodsrutene og dei kommersielle stamrutene, og tiltaket er viktig for ein landsdel med særleg store avstandsulemper.

6.3.2 Komiteens merknader

Komiteen vil understreke behovet for statlig kjøp av flyrutetjenester som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme.

Komiteen er kjent med at det ble inngått nye kontrakter som gjelder fra 1. april 2006. Dagens kontrakt for rutene i Nord-Troms og Finnmark opphører 31. mars 2007.

Komiteen vil peke på at det i budsjettforslaget for 2007 er tatt høyde for reduksjon i maksimalsatsene på 20 pst. for rutene i Nord-Troms og Finnmark fra og med 1. april 2007.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil understreke den betydningen reduksjon i maksimalsatsene har for å styrke forutsetningene for næringsutvikling og samhandling i den nordligste delen av landet. Flertallet er glad for at Regjeringen også på denne måten følger opp ambisjonene i Soria Moria-erklæringen om en mer aktiv nordområdepolitikk.

Flertallet viser til at budsjettposten omfatter midler til helikopterruter Værøy-Bodø der det er inngått kontrakt for perioden 1. august 2005 til 31. juli 2008.

Flertallet slutter seg til forslag til bevilgning.

Flertallet har registrert at Regjeringen er blitt kritisert for at anbudet for Finmark og Nord-Troms åpnet for at også mindre flytyper uten trykkabin kunne benyttes i anbudskonkurransen. Denne åpningen ble nettopp foretatt for å styrke denne muligheten.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre er bekymret for mangel på konkurranse i flytrafikken, særlig på ruter som er på anbud fra Samferdselsdepartementet. Innspill fra bransjen peker i retning av at anbudskriteriene favoriserer enkelte operatører og fungerer som konkurransehindre.

Disse medlemmer vil oppfordre Regjeringen til å gjennomgå anbudskriteriene med mål om å legge opp til en mest mulig rettferdig konkurranse i anbudene.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti stiller seg positivt til reduksjonen i maksimalsatsene og forutsetter at samme linje følges når kontrakter for resten av kortbanenettet skal legges ut på anbud.

Om norsk luftfart

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil framheve at regjeringen Stoltenberg II også på samferdselsområdet har tatt en rekke grep for å sikre at offentlige ressurser utnyttes på en effektiv måte. Mer satsing på vedlikehold av eksisterende infrastruktur, mer effektiv gjennomføring av utbyggingsprosjekter, større innsats for å fjerne flaskehalser i infrastrukturen både for veg og jernbane er synlige eksempler.

Flertallet vil vise til at Regjeringen allerede våren 2006 varslet at den vil legge frem en strategi/plan for norsk luftfart. Flertallet er videre tilfreds med de mange initiativ Regjeringen har tatt for å styrke passasjerenes rettigheter, bedre sikkerheten og redusere uregelmessighetene i luftfarten. Flertallet ser ikke behov for at det utarbeides en egen melding for Stortinget, men ser fram til at Regjeringen legger fram en samlet strategi for norsk luftfart.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil vise til at det er et stort behov for flere rullebaner på 1600 meters lengde. Disse medlemmer vil peke på at lengre rullebaner må til for å få reell konkurranse og lavere billettpriser på rutene til og fra flere flyplasser.

Disse medlemmer vil vise til det positive samarbeidet mellom lokalt næringsliv, lokale myndigheter og Avinor på Molde lufthavn Åre for å utvikle flyplassen. Disse medlemmer vil foreslå å åpne for tilsvarende samarbeid ved andre flyplasser.

Disse medlemmer har merket seg at Avinor AS innfører bomordning med gebyr for taxi som leverer passasjerer ved statlige flyplasser.

Disse medlemmer avviser en slik særavgift på en aktør innenfor kollektivtransporten, og avviser også på generell basis Avinors adgang til å innføre en slik form for særavgift for å kunne bringe flypassasjerer som reiser kollektivt helt frem til terminalbyggene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at overordnet luftfartspolitikk ble drøftet gjennom Stortingets behandling av Nasjonal transportplan 2006-2015, jf. St.meld. nr. 24 (2003-2004) og Innst. S. nr. 240 (2003-2004). På bakgrunn av stor omstilling innenfor luftfarten og stor økning i trafikken mener disse medlemmer at det fortsatt er nødvendig å legge frem egen melding om luftfart til Stortinget. Disse medlemmer peker på at selv om eierskapsmelding for Avinors virksomhet legges frem i 2006, er det ønskelig med en bredere drøftelse av norsk politikk for luftfarten.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en melding om norsk luftfart som oppfølging av Norsk luftfartsplan 1998-2007 (St.meld. nr. 38 (1996-1997))."

Disse medlemmer viser til både EUs regelverk om felles bestemmelser om sikkerhet og økende terrortrussel gjør økt fokus på sikkerhet og flere tiltak for å styrke sikkerheten knyttet til flytrafikk nødvendig. Disse medlemmer peker på at finansieringen av sikkerhetstiltak skjer gjennom brukerbetaling fastsatt som en sikkerhetsavgift innenfor Avinors takstregulativ. Disse medlemmer peker på at også staten bør bære utgifter knyttet til infrastruktur, sikring av infrastruktur og sikkerhetstiltak i den nasjonale lufttrafikken som er en viktig del av landets samlede samferdselsinfrastruktur.

Disse medlemmer peker på at en vurdering av Avinor også bør omfatte vurderinger av endringer i eierskap og organisering for de regionale flyplassene slik at næringsliv, brukerorganisasjoner og regionale myndigheter sterkere kan delta i utvikling og drift.

6.4 Kap. 1311 Tilskudd til regionale flyplasser

6.4.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1311

16,6

17,2

Som for 2006 blir det ikkje foreslått løyvd statleg tilskot til Avinor sine regionale flyplassar for 2007. Dette har bl.a. samanheng med Avinor sin økonomi, som gir grunnlag for kryssubsidiering frå dei lønsame til dei ulønsame lufthamnene.

Det er foreslått avsett 17,2 mill. kroner under post 71 som tilskot til ikkjestatlege flyplassar. Samferdselsdepartementet vil prioritere utvikling av det statlege lufthamnnettet. Det er derfor ikkje sett av midlar til auka driftstilskott til dei ikkjestatlege flyplasssane.

6.4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Avinors regionale lufthavner skal finansieres gjennom tilskudd fastsatt av Samferdselsdepartementet og intern kryssfinansiering i Avinor. Dette er i tråd med signalene som er gitt i Innst. nr. 262 (2003-2004).

Komiteen vil peke på at omfattende omstillings- og effektiviseringstiltak sammen med trafikkvekst, har medført at Avinors økonomi nå er god. Komiteen er kjent med at departementet i forbindelse med fremleggelse av eiermeldingen om Avinor høsten 2006, vil gi nærmere vurdering av selskapets økonomiske situasjon og vurdere behovet for ev. statlig tilskudd til selskapets regionale flyplasser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslag til bevilgning.

Flertallet vil vise til at regjeringen Bondevik II så sent som i 2005 avslo en søknad fra de ikke-statlige flyplassene om ekstra tilskudd. Flertallet ser det ikke som riktig å endre på de prinsippene og den ansvarsfordelingen som Stortinget besluttet i forhold til de regionale lufthavnene i St. meld. nr. 15/Innst. S. nr. 128 (1994-95).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for at tilskuddet til de ikke-statlige flyplasser ikke er tilfredsstillende. Disse medlemmer vil peke på at flere av disse flyplassene, blant annet Stord lufthavn, fyller et udekket behov og genererer trafikk til de statlige flyplassene. Disse medlemmer mener det derfor er rimelig at staten bidrar med en mer forholdsmessig støtte til sikkerhetsinfrastruktur og beredskap, og vil foreslå at det utarbeides en ny standard for dette som står i forhold til skjerpede sikkerhetsnormer.

Disse medlemmerhar også merket seg at Fagernes lufthavn Leirin berøres av nye sikkerhetskrav til flyplasser. Disse medlemmer har videre merket seg at dette gjelder utfylling ved rullebanens avslutning i sør og som er nødvendig for å opprettholde full utnyttelse av dagens rullebane.

Disse medlemmer har merket seg at full utnyttelse av rullebanen på Fagernes lufthavn Leirin er nødvendig for at flytyper som i dag benytter flyplassen, fortsatt skal kunne gjøre det slik at dagens chartertrafikk kan videreutvikles. Disse medlemmer anbefaler at prosjektet som er anslått til vel 20 mill. kroner, gjennomføres i 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har merket seg at lufthavnene på Stord, Lista, Notodden og i Skien har søkt om driftsstøtte. Disse medlemmer mener søknaden bør imøtekommes, og at dette gjøres slik at disse lufthavnene inkluderes i den kryssubsidieringen som foretas mellom lufthavnene innenfor Avinor.

Disse medlemmer har merket seg at Hordaland fylkeskommune har søkt om bevilgning på 28 mill. kroner over statsbudsjettet til nytt kontrolltårn og ny brannstasjon på Stord lufthavn, og at slik investering er nødvendig for å få godkjent fortsatt drift ved flyplassen. Disse medlemmer har videre merket seg at søknaden ikke er imøtekommet, men at departementet bemerker at Stord lufthavn har hatt en betydelig trafikkøkning de seneste årene.

Disse medlemmer peker på Stord lufthavns store betydning for verdiskapingen i regionen, og at det er behov for fortsatt videreføring av driften. Disse medlemmer mener det er viktig og riktig at staten bidrar til nødvendig fornyelse av flyplassens infrastruktur, og peker på at driften for øvrig dekkes uten statlig tilskudd. Disse medlemmer mener at statlig bidrag til fornyet infrastruktur ved Stord lufthavn bør innarbeides i Revidert nasjonalbudsjett for 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen inkludere de ikke-statlige lufthavnene på Stord, Lista, Notodden og i Skien i systemet med kryssubsidiering som i dag foretas mellom de statlige flyplassene."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til Høyres og Kristelig Folkepartis alternative budsjetter, der det foreslås å øke bevilgningene til infrastruktur for å utøve AFIS-tjeneste. Beløpet øremerkes nytt kontrolltårn og brannstasjon på Stord flyplass i form av en oppstartsbevilgning på 3 mill. kroner.

6.5 Kap. 1313 og 4313 Luftfartstilsynet

6.5.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1313

169,1

148,4

4313

93,5

97,1

Til Luftfartstilsynet er det budsjettert med 148,4 mill. kroner under kap. 1313, som er 12,2 pst. lågare enn saldert budsjett 2006. Årsaka er at flyttinga av tilsynet frå Oslo til Bodø (jf. post 22) no er gjennomført, slik at flyttekostnadene er i ferd med å bli flata ut. Det er avsett 8,8 mill. kroner til flyttekostnader for 2007, som er siste år med eiga flytteløyving.

Til ordinær drift (post 1) foreslås løyvd 149,6 mill. kroner, ein auke på 4,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Auken skuldast m.a. kostnader knytt til nye krav frå EASA og innfasing av "et felles europeisk luftrom".

Luftfartstilsynets inntektsbudsjett (kap. 4313 post 1 Gebyrinntekter) er foreslått til 97,1 mill. kroner, som er reelt på same nivå som i 2006.

6.5.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at flytransport er en meget sikker transportform. Komiteen understreker at Luftfartstilsynets hovedoppgave er å kontrollere sikkerheten i norsk luftfart samt være en aktiv pådriver for sikkerhetsfremmende arbeid.

Komiteen understreker at tilsynet sammen med flyselskapene, Avinor AS og gjennom medlemskap av det felleseuropeiske tilsynsorgan for luftfart i EU (EASA) fortsatt må arbeide for flysikkerhet på internasjonalt toppnivå i Norge. Komiteen konstaterer at nye regler i Europa gjennom en pakke av EU-regelverk med betegnelsen "Et felles europeisk luftrom" kan gi Luftfartstilsynet nye oppgaver som også medfører økning i tilsynets driftskostnader. Komiteen konstaterer at det er tatt hensyn til dette i budsjettet for 2007.

Komiteen konstaterer også at flytting av tilsynet til Bodø er gjennomført innenfor rammen av opprinnelig kostnadsanslag fra 2003, samt de tillegg som det er redegjort for underveis.

Komiteen viser igjen til de store omstillinger som har funnet sted, og som fortsatt finner sted, innenfor norsk og internasjonal luftfart både for operatører og for myndigheter. Komiteen understreker igjen at denne omstillingsprosessen fortsatt gjør det nødvendig med sterk fokus på flysikkerhet slik Stortinget tidligere har presisert. Komiteen understreker at et velfungerende og aktivt tilsyn er en nødvendig forutsetning for å opprettholde et høyt nivå på flysikkerhet i norsk luftfart. Komiteen understreker at avvik avdekket gjennom tilsyn, skal lukkes så hurtig som mulig, og forutsetter aktiv oppfølging fra tilsynet i dette arbeidet

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til forslag til bevilgning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har med tilfredshet registrert at Regjeringen aktivt følger opp havarikommisjonens rapport "Rapport SL RAP 35/2005 Flysikkerhet i norsk luftfart under omstilling", og avventer videre redegjørelse i den kommende eiermelding om Avinor og endelig rapport om sikkerhetstilrådingene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett der tilsynets budsjett foreslås styrket med 2 mill. kroner.

Disse medlemmer viser igjen til "Rapport SL RAP 35/2005 Flysikkerhet i norsk luftfart under omstilling", avgitt 5. august 2005. Disse medlemmer viser til en rekke kritiske merknader til mange av aktørene i norsk luftfart, særlig Avinor AS, i rapporten. Disse medlemmer har merket seg at tilbakemelding ennå ikke er gitt til Stortinget, og er også kjent med at en rekke avvik i sikkerhetsbestemmelser som er registrert, fortsatt står åpen. Etter disse medlemmers syn er rapporten og lukking av avvik ikke fulgt opp på en tilfredsstillende måte.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem egen sak til Stortinget om oppfølging av "Rapport SL RAP 35/2005 Flysikkerhet i norsk luftfart under omstilling", avgitt 5. august 2005."

Komiteens medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18.

Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1313 post 1 Driftsutgifter med 147,2 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 1,2 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

6.6 Kap. 1314 Statens havarikommisjon for ­transport

6.6.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1314

32,3

37,3

Til Statens havarikommisjon for transport er det avsett 37,3 mill. kroner, som er ein auke på 15,5 pst. frå saldert budsjett 2006. Auken heng saman med at det i budsjettforslaget er lagt til rette for å utvide kommisjonen sitt ansvarsområde til også å omfatte sjøtransport med verknad frå 1. juli 2008.

6.6.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, slutter seg til forslaget til bevilgning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil understreke viktigheten av å ha en struktur og systematikk i trafikksikkerhetsarbeidet for å identifisere årsakssammenhenger, og dermed få et bedre grunnlag for å identifisere effektive tiltak for å styrke trafikksikkerheten. Flertallet legger til grunn at departementet også vil vurdere om det kan være formålstjenlig å utvide Havarikommisjonens mandat.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at kommisjonens ansvarsområde fra 1. september 2005 er utvidet til å omfatte undersøkelser av alvorlige hendelser og ulykker i vegsektoren, og videre at undersøkelser av arbeidsulykker om bord i skip legges til havarikommisjonen fra 1. juli 2008.

Disse medlemmer er tilfredse med at Norge får et fast fungerende undersøkelsesorgan for hele transportsektoren, og mener dette vil bidra til bedre sikkerhet i transportsektoren. Disse medlemmer vil i budsjettet for 2008 vurdere ytterligere ressurstilførsel for å sikre at kommisjonen kan ivareta alle nye oppgaver på en god måte. Disse medlemmer peker på at utvidelsen av havarikommisjonens område til å dekke vegsektoren, også reiser spørsmål om å tydeliggjøre vegholders juridiske ansvar i Vegtrafikkloven på linje med føreransvaret. Disse medlemmer peker på at vegetaten bygger, vedlikeholder og overvåker sikkerheten på vegene; både riksveger og fylkesveger, og at det derfor bør tydeliggjøres et klart juridisk ansvar for ansvarlig etat Statens vegvesen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innarbeide bestemmelser om et juridisk ansvar i Vegtrafikkloven for ulykker som skyldes vegholder."

Disse medlemmer peker på at registrerte kjøretøy kontrolleres ved hjelp av periodisk kontroll (EU-kontroll) som pålegger eier en ekstra utgift for å sikre at kjøretøy tilfredsstiller krav til driftssikkerhet. For vegholder gjelder ingen slike krav. Norge har i dag et vegnett inndelt i flere klasser og med svært varierende standard. Det eksisterer ingen form for godkjenningssystem for vegnettet, og det er altså heller intet juridisk fastlagt ansvar for vegholder dersom feil og mangler ved vegens beskaffenhet forårsaker ulykker og skader. Disse medlemmer peker på at årlige statlige utgifter i forbindelser med trafikkulykker er svært store. En andel av disse ulykkene skyldes utvilsomt dårlig vegstandard. Flere uavhengige tiltak bør settes inn for å bedre vegstandarden. Disse medlemmer mener det også bør utredes et system med godkjenning og periodisk kontroll av norske veger.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om et system for klassifisering og periodisk godkjenning av vegnettet i Norge."

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1314 Statens havarikommisjon for transport post 1 Driftsutgifter, økes med 1 mill. kroner, fra 37,3 mill. kroner til 38,3 mill. kroner.

Dette medlem ber Regjeringen vurdere hvorvidt det kan være hensiktsmessig å utvide Havarikommisjonens mandat for undersøkelser av ulykker på veg. Dersom det er slik at en mandatutvidelse kan gi verdifull informasjon og grunnlag for forebygging av fremtidige ulykker, mener dette medlem at en utvidelse bør vurderes.

6.7 Kap. 5619 Renter av lån til Oslo Lufthavn AS

6.7.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

5619

338,6

294,4

Med bakgrunn i vilkår i låneavtalen, er det lagt til grunn at renter av statens lån til Oslo Lufthavn AS vil utgjere 294,4 mill. kroner.

6.7.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

6.8 Kap. 1320 og 4320 Statens vegvesen

6.8.1 Sammendrag - Generelt

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1320

13 655,3

14 849,5

4320

328,3

420,0

Til vegformål som for 2007 er identisk med budsjettet til Statens vegvesen, er det foreslått løyvd 14 849,5 mill. kroner, ein auke på 1 194,2 mill. kroner eller 8,7 pst. frå saldert budsjett 2006. Budsjettforslaget samla sett tilsvarer eitt års oppfølging av Stortinget sitt NTP-vedtak.

Regjeringa ønskjer å snu trenden med aukande vedlikehaldsetterslep. Budsjettet til trafikktilsyn, drift og vedlikehald (post 23) er på 6 770,4 mill. kroner og inneber ein auke med 11,2 pst. eller 681,2 mill. kroner frå saldert budsjett 2006. Samanlikna med budsjettforslaget for 2006 frå regjeringa Bondevik II, auka Regjeringa innsatsen på vedlikehald både i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) og i St.prp. nr. 66 (2005-2006).

I budsjettet for 2007 prioriterer Regjeringa på ny innsatsen på vedlikehald. Innsatsen på vedlikehald aleine er foreslått auka med om lag 500 mill. kroner eller om lag 25 pst. frå saldert budsjett 2006.

Det er lagt opp til at det skal bli nytta om lag 800 mill. kroner til asfaltlegging i 2007, om lag 200 mill. kroner meir enn i saldert budsjett 2006.

Som vederlag til OPS-prosjekta (post 29) er det sett av 340 mill. kroner for 2007 i samsvar med forpliktingane til staten i desse prosjekta. To av dei tre OPS-prosjekta er no opna, og det er inngått kontrakt for det tredje prosjektet.

Det er for 2007 avsett i alt 6 274,7 mill. kroner til veginvesteringar (summen av postane 30, 31, 35 og 60), ein auke på 5,4 pst. eller 322 mill. kroner frå saldert budsjett 2006.

Post 30 Riksveginvesteringar og post 60 Forsøk må vurderast i samanheng. Det er for 2007 sett av 5 563,7 mill. kroner til riksveginvesteringar inkl. forsøk, som er ein auke på 4,9 pst. eller 258,2 mill. kroner frå saldert budsjett 2006.

Det er store bindingar i budsjettet som følgje av prosjekt som er sett i gang med små oppstartsløyvingar frå førre regjering. Det er lagt vekt på å sikre rasjonell framdrift for desse. Det vil ikkje gi rom for å sette i gang bygging av nye store prosjekt på stamvegnettet. Det er planlagt anleggsstart i 2007 på fleire større prosjekt (over 100 mill. kroner) på øvrige riksvegar.

For 2007 er det forutsatt stilt til rådighet om lag 4,8 mrd. kroner fra bompengeselskapene.

Rassikring er eit område som Regjeringa legg særleg vekt på. Det er vanskeleg å skilje skarpt mellom reine rassikringsprosjekt og andre prosjekt som også gir rassikringsgevinst. Til direkte rassikring (post 31) er det budsjettert med 321 mill. kroner for 2007, ein auke på 21 pst. eller 55,8 mill. kroner frå saldert budsjett 2006. Totalt er det planlagt om lag 480 mill. kroner i statlege løyvingar til tiltak med rassikringsgevinst i 2007.

Til Bjørvika-prosjektet (post 35) er det sett av 390 mill. kroner i statleg løyving for 2007 i samsvar med finansieringsopplegget for prosjektet.

Til riksvegferjedrifta (post 72) er det foreslått eit budsjett på 1 464,4 mill. kroner, ein auke på 8,1 pst. frå saldert budsjett 2006. Årsaka til auken er m.a. at ferjebudsjettet er kompensert for verknaden av innføringa av ei NOx-avgift. Samferdselsdepartementet legg til grunn om lag same rutetilbod i 2006 som i 2007.

I 2007 vil dei to riksvegferjesambanda Aukan-Vinsternes i Møre og Romsdal og Hufthamar-Austevollhella i Hordaland bli avløyste av fast vegsamband.

Det er foreslått ein takstauke på 3,8 pst. frå 1. januar 2007.

Regjeringa er oppteken av å vurdere ulike gebyrordningar i staten, slik at desse i utgangspunktet skal tilsvare kostpris for tenesta. I denne samanhengen har Regjeringa redusert inntektskravet til Statens vegvesen (jf. kap. 4320). Dette vil gi rom for å redusere prisen for m.a. førarprøven og utskriving av førarkort.

6.8.2 Komiteens merknader

6.8.2.1 Generelle merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener at godt utbygde veger er en nødvendig rammebetingelse for å kunne opprettholde strukturen i bosettingen og næringslivet.

Flertallet vil peke på at Regjeringens budsjettforslag representerer en offensiv og etterlengtet satsing på vegnettet. Satsingen vil utløse økt verdiskaping. Flertallet er fornøyd med forslaget til vegbudsjett for 2007, og ønsker i årene som kommer å videreføre NTP-nivået samtidig som etterslepet dekkes inn. Flertallet er godt fornøyd med det betydelige løftet som er kommet på vegbudsjettet i forhold til nivået som regjeringen Bondevik II hadde, og ønsker å videreføre denne offensive satsingen i årene som kommer.

Flertallet viser til at Regjeringen vil øke bevilgningene i 2007 med 1 mrd. kroner til riksveger og 1 mrd. kroner til jernbane sammenlignet med regjeringen Bondevik IIs siste budsjettforslag, og dermed for første gang nå nivået i Nasjonal transportplan (NTP) for ett år for både veg og jernbane.

Flertallet vil bemerke at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti i forrige periode ikke kom opp på NTP-nivået i et eneste statsbudsjett, selv om det lå lavere enn nå. Heller ikke i de tre budsjettene hvor de samarbeidet med Fremskrittspartiet ble samferdsel prioritert.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på at store avstander og spredt bosetting gjør Norge som nasjon avhengig av gode transportløsninger. En effektiv infrastruktur er avgjørende for at bedrifter i Distrikts-Norge skal være konkurransedyktige. I dag er det en vel så stor utfordring å sikre gode mobilitetsløsninger for å tiltrekke seg arbeidskraft, som å korte avstanden til markedene. Disse medlemmer understreker at vegbygging er både god distriktspolitikk og god næringspolitikk. Bedre veger er også avgjørende for å komme videre mot visjonen om null drepte og varig skadde i trafikken.

Disse medlemmer viser til at Regjeringen ikke oppfyller Nasjonal transportplan og handlingsprogrammene til denne. Disse medlemmer viser til det lave nivået på friske midler til riksveginvesteringer. Økningen er på kun på 168,8 mill. kroner. Disse medlemmer understreker at virkeligheten er verre enn den ser ut fordi det dannes et feilaktig bilde av nivået på veginvesteringene. Disse medlemmer viser til at staten i stor grad må ha hjelp fra trafikantene for å dekke etterslepet i investeringene ved å trekke på bompenger og forskutteringer fra kommuner og fylkeskommuner.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at regjeringen Bondevik II oppfylte løftene i Sem-erklæringen, og i løpet av perioden økte nivået på samferdselsbudsjettet med over 2,4 mrd. kroner i tillegg til moderniseringseffekter ved omstilling av Statens vegvesen som gir nesten 1 mrd. kroner mer til veg årlig. Disse medlemmer har merket seg at regjeringen Stoltenberg II gjentatte ganger har trukket konklusjonen at de allerede oppfyller NTP.

Disse medlemmer er glade for det gode økonomiske handlingsrommet i økonomien og er positive til den økning det har muliggjort i samferdselsbudsjettets rammer. Disse medlemmer vil imidlertid bemerke at man har et etterslep på over 600 mill. kroner på veginvesteringer og over en mrd. kroner på jernbane for å oppfylle Nasjonal transportplan.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil fremheve viktigheten av at vi i gode tider må investere i fremtiden for å sikre morgendagens velferd. Et av Fremskrittspartiets og Høyres viktigste grep i alternativt budsjett for 2007 er derfor å øke bevilgningene til investeringer i infrastruktur generelt, og veger spesielt.

Disse medlemmer har merket seg samferdselsministerens uttalelse, blant annet til "Nationen", at Regjeringen vil innføre jordvern som nytt måleparameter i Nasjonal transportplan. Disse medlemmer er bekymret for at man her kan komme til å åpne for opprivende omkamper om vedtatte planer, skape usikkerhet og uholdbare planprosesser.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til punkt 3.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet og til sine merknader under post 30 Riksveginvesteringer.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre i sitt alternative statsbudsjett vil lette byrdene på publikum ved blant annet å foreslå å bevilge 611 mill. kroner mer til veg enn Regjeringen. Disse medlemmer viser til at det derfor er Høyre som prioriterer en satsing på å ta igjen investeringsetterslepet i forhold til Nasjonal transportplan og oppfylle fylkenes handlingsprogrammer på veginvesteringer og rassikring.

Disse medlemmer vil vise til at Høyre vil et­ablere et vegfond for å møte utfordringene med det store etterslepet på vedlikehold av riksvegene og for å øke bevilgningene til å bygge nye veger i årene som kommer. Det store etterslepet i vedlikehold er anslått til 12-15 mrd. kroner. Vegfondet vil være på 20 mrd. kroner. Avkastningen av dette fondet vil bli ca. 880 mill. kroner i 2008. Disse medlemmer understreker at midlene skal komme i tillegg til ordinære bevilgninger.

Disse medlemmer vil ha en annen politikk for å bekjempe det store etterslepet i vegvedlikehold og veginvesteringer. Disse medlemmer understreker at det må gjøres grep for å korte tiden det vil ta å bygge et skikkelig stamvegnett med vegnormalstandard.

Disse medlemmer vil ha en mer offensiv utbyggingsstrategi for de viktigste stamvegstrekningene enn det Regjeringens bevilgningsnivå muliggjør. Disse medlemmer vil derfor av fremkommelighets- og trafikksikkerhetsgrunner, foreslå en helt egen plan med eget prioriteringsgrunnlag for vegstrekninger som bør oppgraderes til smale firefeltsveger med 16 meters bredde. Disse medlemmer peker på at det er flere prosjekter som kan være aktuelle. For eksempel strekninger på E18, E39, E6, E16, E134, rv 7, rv 52 og rv 2 kan være særlig aktuelle.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti vil gi Regjeringen ros for nivået på vegbudsjettet for 2007, men peker på at Regjeringen ikke holder egne løfter om å holde NTP-rammene i og med at etterslepet for 2006 ikke er dekket inn. Dette medlem støtter Regjeringens satsing på vedlikehold, men skulle gjerne sett at bevilgningene til rassikringsarbeid var større.

Komiteens medlem fra Venstre synes Regjeringens vegbudsjett inneholder mye positivt. Dette medlem er imidlertid skuffet over nivået på bevilgninger til rassikring og trafikksikkerhetstiltak og i særdeleshet til midtrekkverk på utsatte strekninger.

6.8.2.2 Post 23 Trafikktilsyn, drift og ­vedlikehold av riksveger m.m.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til forslag fra flertallsregjeringen om å øke bevilgningen med til sammen 500 mill. kroner sammenliknet med saldert budsjett for 2006. Med denne økningen stoppes forfallet i vegnettet, og en unngår et ytterligere etterslep på vedlikeholdet i forhold til NTP. Eksempelvis vil bevilgningen gi rom for hele 1 500 kilometer asfaltlegging av riksveg, og vintervedlikeholdet kan gis høyere standard.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener ett av de viktigste bidragene for å redusere skader som følge av dårlige veger er å øke vedlikeholdsinnsatsen. Flertallet vil derfor minne om at regjeringen Stoltenberg II har økt bevilgningene til vegvedlikehold med om lag 500 mill. kroner, noe som tilsvarer om lag 25 pst. Flertallet tillater seg også å minne om at Fremskrittspartiet gjennom sitt samarbeid med regjeringen Bondevik i forrige stortingsperiode, kun bidro til å løfte vedlikeholdsinnsatsen med 1 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil peke på at riksveger generelt over hele Norge har en altfor dårlig standard. På grunn av underbudsjettering foreligger det meget store etterslep som er beregnet til 15 mrd. kroner, og dette er helt uakseptabelt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet konstaterer at Regjeringen ikke foreslår å ta igjen deler av vedlikeholdsetterslepet som er oppstått, til tross for faglig dokumentasjon på behovene for opprustning, så vel som dokumentasjon på den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved bruk av mer midler til vegformål. Dokumentasjonen omfatter det dårlige veidekkets innvirkning på trafikksikkerheten. Disse medlemmer viser til at nullvisjonen ikke er realistisk uten at vedlikeholdsetterslepet snus fra økende til minkende i omfang.

Sikkerhet ved tunge kjøretøy

Komiteen er fornøyd med at Regjeringen nå målretter innsatsen for å forbedre sikkerheten ved tunge kjøretøy. Komiteen vil understreke viktigheten av dette arbeidet for alle som ferdes langs norske veger.

Komiteen er tilfreds med at Regjeringen varsler at Statens vegvesen vil sette ytterligere fokus på kontroll av tunge kjøretøy ved grenseovergangene og ved internasjonale ferjeanløp, samt når føreforholdene tilsier det. Komiteen vil imidlertid peke på at det er betydelige utfordringer knyttet også til tunge norske kjøretøy.

Komiteen er kjent med at det utredes et forslag med krav til minimum 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk, og ser fram til at dette kan sendes ut på høring i løpet av kort tid. Komiteen er kjent med at Norge har innført særnorske krav om at tunge kjøretøy skal medbringe kjetting i vinterhalvåret, og er positive til at slike muligheter utnyttes.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti foreslår at kap. 1320 Statens vegvesen post 23 Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., reduseres fra 6 770,4 mill. kroner til 6 670,4 mill. kroner. Dette medlem understreker at Kristelig Folkeparti støtter Regjeringens satsing på vedlikehold, men ønsker en mer målrettet bruk av midlene, og foreslår derfor å overføre 100 mill. kroner fra denne posten til post 31 Rassikring.

Trafikkstasjoner

Komiteen har merket seg at Statens vegvesen nå vurderer organiseringen og tjenestetilbudet på trafikkstasjonene med det formål å sikre bedre internkontroll, service og tilgjengelighet med hensyn til Vegvesenets tjenester. Komiteen vil understreke viktigheten av at denne vurderingen gjennomføres. Komiteen legger til grunn at Vegvesenet nå setter ytterligere fokus på kontroll av tunge kjøretøy ved grenseovergangene og ved internasjonale ferjeanløp, samt når føreforholdene tilsier det. Komiteen vil understreke viktigheten av dette arbeidet for trafikksikkerheten på vegene i Norge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har merket seg situasjonen med dårlig tilgjengelighet og reduserte åpningstider ved trafikkstasjonene. Disse medlemmer peker på de meget store problemer dagens situasjon gir privatpersoner og næringslivet i form av lange ventetider. Disse medlemmer er ikke overbevist om at bevilgningene rekker til å løse problemene, og viser til at også rutiner og bestemmelser for kontrollvirksomheten må gjennomgås med sikte på effektivisering og reduksjon av unødig dobbeltkontroll.

Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen kommer med nye og tilstrekkelige avhjelpende tiltak umiddelbart dersom den foreslåtte bevilgning ikke raskt resulterer i en vel fungerende tjeneste for publikum.

6.8.2.3 Post 24 (ny) Grusvegpakke

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å prioritere økte midler til oppgradering av fylkesveger med grusdekke. Målet vil være å få fast vegdekke og økt bæreevne (minst 10 tonn). De økte ressurser skal primært brukes og øremerkes til områder av landet hvor det er sterke næringsinteresser, og hvor eksport av ferske produkter som fisk og skalldyr og andre viktige eksportprodukter har vegtransport som eneste alternativ.

Disse medlemmer viser til at i mange distrikter er fylkesvegene av avgjørende betydning for at det lokale næringslivet skal nå ut til sine markeder med varer via stamvegene. Dette dreier seg om store verdier, ofte ferskvarer med krav til lav transporttid som må forflyttes over grusveger av dårlig kvalitet. Grusveger gir generelt dårlige kjøreforhold og krever forholdsvis mye vedlikehold. En "grusvegpakke" øremerket fylkesvegene kan bidra til en langt bedre vegstandard, og kan dermed være med på å bidra positivt til fortsatt vekst i næringer og sikring av arbeidsplassene i utkantstrøk - som bidrar med meget store verdier i forhold til folketall.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker en økning i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

6.8.2.4 Post 29 Vederlag til OPS-prosjekt

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til forslag til bevilgning.

Komiteen viser for øvrig til de respektive partiers merknader om prosjekter og og OPS-finansiering i punkt 8.1 "Alternativ finansiering og organisering av infrastruktur".

6.8.2.5 Post 30 Riksveginvesteringer og post 60 Forsøk

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til at flertallsregjeringen foreslår å øke bevilgningen til post 30 og post 60 med til sammen 700 mill. kroner. Flertallet viser til St.prp. nr. 1 (2006-2007) om fordelingen av disse midlene.

Komiteen er bekymret for trafikksikkerheten på stamvegnettet. Til tross for en rekke tiltak i de senere årene er antallet skadde i trafikken nærmest uendret, mens antallet drepte heldigvis er redusert. Komiteen vil peke på de store personlige lidelsene for de som er involvert i trafikkulykker, belastningen på de pårørende og kostnadene trafikkskadde og drepte påfører samfunnet.

Komiteen ønsker å prioritere byggingen av midtdeler på stamvegnettet på de strekningene som er mest utsatt for møteulykker. Bygging av midtdelere er et kostnadseffektivt tiltak som bidrar i betydelig grad til å bedre trafikksikkerheten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at en godt utbygd samferdselsinfrastruktur er en av de viktigste faktorene for at samfunnet skal kunne fungere. Uten et godt utbygd infrastrukturnett vil det være umulig for bedrifter og enkeltpersoner å etablere seg og bo rundt omkring i landet.

Disse medlemmer vil vise til at i et land som Norge, med lange avstander og spredt bosetting, vil et godt utbygd vegnett med høy standard være avgjørende for at næringsliv skal kunne fungere på en effektiv måte. Norge burde, for å utligne ulempene med å ligge langt fra markedene, ha et bedre utbygd vegnett enn andre land. Dessverre er det motsatte tilfellet.

For disse medlemmer er det videre en klar sammenheng mellom økt trafikk og flere ulykker på den ene siden, og mindre penger til vegformål på den andre.

Disse medlemmer ønsker derfor å forsere utbyggingen av vegnettet i Norge, samt forbedre vedlikeholdet. Dette vil føre til færre ulykker og et mer lønnsomt næringsliv. Spesielt vil dette virke positivt for næringsliv og befolkning i distriktene.

Disse medlemmer følger opp Fremskrittspartiets mål for en omfattende satsing i alle korridorer med midler. Disse medlemmer viser til detaljer om stamvegkorridorer og fylkesfordelinger til fraksjonens merknader i Innst. S. nr. 240 (2003-2004) om Nasjonal transportplan, og videre til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett for 2007 hvor økte rammer fremkommer, samt til punkt 3.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet i denne innstilling med tabeller som viser fordeling av økte riksvegmidler på de enkelte stamvegruter med totalt 3,93 mrd. kroner og fylkesfordelte rammer med 1,43 mrd. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet derved har foreslått store tilleggsbevilgninger innen vegsektoren for å realisere de løfter vi har gitt innenfor stamvegkorridorene og den fylkesfordelte rammen til øvrige riksveger.

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen legger til grunn et nivå på bompengefinansiering man aldri tidligere har sett i Norge, og viser til nedenstående oversikt over statens andel i de vegprosjektene Stortinget har hatt til behandling i 2006.

[Figur:]

Disse medlemmer legger til grunn at mange av bompengeprosjektene i Norge har en finansiering som anses ulovlig av EFTAs overvåkingsorgan ESA, uten at Regjeringen synes å ha alternative løsninger klare for å sikre fremdrift dersom domstolen skulle stadfeste dette.

Disse medlemmer er sterke motstandere av en praksis hvor innkrevde bompenger benyttes til investeringer i, og sågar senere kan åpne for drift av, baneløsninger og øvrig kollektivtrafikk.

Disse medlemmer vil likeså generelt motsette seg bruk av bompengefinansiering med mindre slik er støttet av berørte innbyggere i en folkeavstemning og reelle, alternative vegvalg finnes. Disse medlemmer merker seg at Regjeringen foreslår å bruke hele 870 mill. kroner av penger innsamlet fra bilistene til kollektivtiltak i 2007. Disse medlemmer konstaterer derved at Regjeringen verken greier å finansiere en tilfredsstillende kollektivtransport, eller tar ansvaret de er pålagt etter vegloven alvorlig.

Disse medlemmer viser til punkt 3.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet med egen omtale av vegsektoren, og alternativt forslag til budsjett med sterkt økte midler til både stamvegruter og til fylkesfordelt ramme til "øvrige riksveger".

Disse medlemmer peker også på at bompengefinansiering er en svært dyr finansieringsløsning der bilistene i tillegg til store finansieringsbidrag til staten også må dekke høye finansierings- og innkrevingsutgifter som er forbundet med denne ordningen. Disse medlemmer peker også på at finansieringsutgiftene som pålegges bompengebetalerne ofte blir ekstra store fordi staten betaler sin andel svært sent i anleggsperioden.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fjerne veglovens § 27 som gir adgang til å bruke bompengefinansiering av offentlig veg og til investering i kollektivtrafikk."

Komiteens medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18.

Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1320 post 30 Riksveginvesteringer med 4 671,7 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 25 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Korridor 1 Oslo-Svinesund/Kornsjø
E6 Riksgrensen/Svinesund-Oslo

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, er fornøyd med at E6-utbyggingen til firefelts motorveg gjennom Østfold forventes fullført innen utgangen av 2008, og i Akershus innen utgangen av 2009.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er ikke fornøyde med tempoet på utbyggingen av E6 gjennom Østfold til Akershus og ber Samferdselsdepartementet se på andre muligheter for å nå en raskere ferdigstillelse.

Disse medlemmer viser til at stamvegrute 1, korridor 1, er Norges hovedfartsåre for landevegseksport inn og ut av Norge og at trafikktettheten er den største i landet.

Disse medlemmer viser til at store deler av norsk eksportindustri benytter denne traseen for å nå det europeiske markedet, til tross for at vegen fremdeles ikke kan klassifiseres som en fullgod hovedvegforbindelse til og fra Norge.

Disse medlemmer ønsker en full utbygging av hele stamvegrute 1, korridor 1, til motorveg klasse A, og vil peke på at de vedtak som er fattet om oppgradering og utbygging, ikke må bli ytterligere forsinket.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at det viktige vegprosjektet E6 gjennom Østfold til Akershus er en klar nasjonal oppgave, og at utbyggingen burde være et løft basert på fullfinansiering fra sentrale myndigheter - og uten bompenger/brukerbetaling.

Disse medlemmer viser til at skiftende regjeringer over lang tid har neglisjert utbyggingen, mens både Sverige og Danmark har bygd ut fullgode motorveger klasse A til kontinentet.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at tidsskjemaet for fullføringen av E6 som firefelts motorveg gjennom Østfold og Akershus opprettholdes, og at vegen derfor fullføres i 2009 uten ytterligere brukerfinansiering.

Disse medlemmer vil peke på at strekningen Oslo-Svinesund fremdeles har en ujevn vegstandard, med en blanding av motorveg klasse A og tofelts veg med kryssing i plan. Dette er etter disse medlemmers syn svært uheldig og kan i seg selv bidra til å skape farlige situasjoner for trafikantene. Disse medlemmer vil videre understreke at slik vegsystemet nå fremstår, bidrar den elendige fremkommeligheten på de lange strekningene i nærheten av Oslo til å skape nye miljømessige utfordringer. Disse medlemmer ønsker at nødvendige ressurser blir tilført flaskehalser på E6 slik at hele strekningen gjennom og fra Oslo by til Svinesund blir en firefelts motorveg klasse A, som da kan betjene dagens store trafikk.

For å ta igjen det store etterslepet mener disse medlemmer at ekstra bevilgninger vil kunne medføre igangsetting av flere delprosjekter i denne korridoren kommende budsjettår.

Korridor 2 Oslo-Ørje/Magnor
E18 Riksgrensen/Ørje-Oslo, Østfoldpakka

Komiteen er kjent med at Østfold fylkeskommune i sitt vedtak til høringsuttalelse til Nasjonal transportplan og handlingsprogram våren 2005, ba om at Østfoldpakka fase 1 revideres i 2006, og at dette arbeidet er i gang. Komiteen har merket seg at departementet vil komme tilbake til videreføringen av arbeidene på E18 på strekningen Krosby-Knapstad, som er en del av Østfoldpakka, etter at den eksterne kvalitetssikringen er avsluttet. Komiteen forventer at revisjonen av Østfoldpakka også foreligger da.

Komiteen vil understreke at det er ønskelig at det kan legges opp til mest mulig kontinuerlig utbygging av E18.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er ikke fornøyde med fremdriften i arbeidet med Østfoldpakka og E18 Oslo-Ørje/Riksgrensen. Disse medlemmer ber Samferdselsdepartementet se på andre muligheter for å nå en raskere ferdigstillelse og viser i denne sammenheng spesielt til behovet for tilgjengelighet til midler og rasjonell anleggsdrift.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at ruten E18 Oslo-Ørje til Stockholm er den nest viktigste hovedforbindelse til utlandet etter korridor 1- E6 Oslo-Svinesund. Vegen har stor regional betydning - spesielt for indre Østfold, men også for gods- og persontrafikken til Sverige, Finland, Baltikum og Russland.

Disse medlemmer viser til at innkjøringen til Oslo kan bygges som OPS-prosjekter (bl.a. Mosseveitunnel), og i tillegg kan midler fra utenlandsbudsjettet benyttes for ytterligere å øke tempoet i denne viktige utbyggingen. Disse medlemmer er av den oppfatning at hovedstadens vegutbygginger i forbindelse med E18 og E6 ikke ensidig kan basere seg på brukerfinansiering fra Oslopakke 3 og statlige midler fra NTP 2010-2019.

Disse medlemmer ser det som svært viktig å videreføre utbedringen av E18 - bl.a. Sekkelsten-K­rosby - slik Regjeringen foreslår, men reagerer sterkt på at midlene til denne viktige stamvegstrekningen i 2007 i sin helhet skal avkreves bilistene i form av bompenger.

Disse medlemmer understreker at resten av strekningen E18 fra Vinterbro til Ørje i dag har en lav standard med dårlig kurvatur, mye randbebyggelse og høy ulykkesfrekvens. Ruten har også mange avkjørsler og kryss. Slik korridor 2 - rute E18 Oslo-Ørje nå fremstår, er den miljømessig utilstrekkelig og trafikkfarlig, samt at fremkommeligheten også er elendig. På denne bakgrunn er disse medlemmer av det syn at denne strekningen ikke kvalifiserer til stam-/riksvegstandard. Dette er spesielt kritisk når man vet at trafikken mange steder nå ligger rundt kapasitetsgrensen, med en gjennomsnittlig døgntrafikk på over 18 000 passeringer ved for eksempel Askim.

Disse medlemmer viser til at hele vegstrekningen snarest må bygges som sammenhengende motorveg kl. A/B etter ÅDT. Vegen foreslås bygget opp på lik linje med E6 fra Svinesund-Ulven som ett sammenhengende motorvegsystem med planskilte kryss, minst fire felter, belysning og midtdeler. De sterkest trafikkerte delene av strekningene forutsettes bygget ut med tre gjennomgående felter i hver retning.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at delstrekningene på E18 Melleby-Momarken og deler av strekningen vestover fra Askim til Akershus grense, blir ferdigbygget i første fireårsperiode. Disse medlemmer vil peke på at de gjenstående flaskehalsene på vegstrekningen E18 Oslo-Ørje sterkt vil begrense den positive effekten av de øvrige investeringene i korridoren.

Disse medlemmer mener at en raskest mulig oppgradering av korridor 2 - E18 Oslo-Ørje til motorvegstandard med midtskiller vil styrke næringslivet og konkurranseevnen i Oslo, Akershus og indre Østfold. Disse medlemmer mener en hurtig ferdigstillelse vil gi en stor logistisk nasjonaløkonomisk gevinst idet bilparken blir vesentlig bedre utnyttet med større verdiskaping som resultat.

Disse medlemmer mener at dette vegprosjektet på lik linje med E6 korridor 1 Oslo-Svinesund er en nasjonal oppgave som krever fullfinansiering fra sentrale myndigheter og ikke delfinansieres ved bruk av bompenger.

Rv 2 Riksgrensen/Magnor-Kløfta

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre er sterkt kritiske til at Regjeringen ved ikke å følge opp vedtatte traséalternativ for rv 2, har åpnet for nye opprivende omkamper for rv 2 gjennom Odalen. Disse medlemmer beklager at utbedring av en meget viktig vegstrekning dermed i realiteten er blitt utsatt på ubestemt tid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser positivt på Stortingets prioritering av rv 2 og at rammen er økt i forhold til St.meld. nr. 24 (2003-2004).

Disse medlemmer mener imidlertid at rammeøkningen, hvorav 100 mill. kroner i første fireårsperiode, hovedsakelig gir uttrykk for at rv 2 bygges ut til firefelts motorveg og høyere standard enn opprinnelig planlagt på hele strekningen.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at denne vegstrekning blir bygget ut fortløpende med tidligere ferdigstillelse enn de planer som i dag foreligger.

Disse medlemmer viser til strekningen rv 2 Kløfta-Nybakk og til strekningen Nybakk-Kongsvinger/Magnor hvor det allerede er gitt merknader, jf. Innst. S. nr. 168 (2003-2004).

Disse medlemmer viser her til vegens store betydning som en viktig forbindelse mellom Norge og Sverige og at det nå er planlagt en full utbygging til full motorvegstandard på hele strekningen.

Rv 35 Jessheim-Hønefoss-Hokksund

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker viktigheten av at nødvendig opprustning og utbedringer blir startet opp i 2007 og ferdig gjennomført så tidlig som mulig i planperioden 2006-2009.

Disse medlemmer ser på rv 35 på strekningen Jevnaker-Olimb som en flaskehals i øst-vest-trafikken og forutsetter at bevilgningene blir sett i sammenheng med Regjeringens forslag, og at det blir en rasjonell fremdrift i denne utbyggingen.

Strekningen Jevnaker-Olimb er siste etappe i forbindelsen Jevnaker-Gardermoen, og vegen er en viktig forbindelse til Gardermoen fra Buskerud og østre deler av landet. Disse medlemmer ser på denne vegen som en viktig del av ringveg 4 rundt Oslo.

Disse medlemmer viser for øvrig til Vegvesenets undersøkelse som viser en nedgang på 20 pst. i ulykker der viktige veger er lagt utenom tettsteder (omkjøringsveger).

Disse medlemmer ønsker også en vurdering om strekningen Jevnaker-Olimb kan bygges raskere og hurtigere etter alternativt Åslinjen med gode avkjøringsmuligheter til Jevnaker sentrum. Disse medlemmer ønsker også at siste del av denne omkjøringsveg Hønefoss-Jevnaker startes opp i plan-periodens første del og fullfinansieres av staten.

Korridor 3 Oslo-Grenland-Kristiansand-Stavanger
E18 Oslo-Kristiansand

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at store deler av strekningen E18 Oslo-Kristiansand er sterkt trafikkbelastet og ulykkesutsatt. Ruten er også en av de sterkest trafikkerte ruter og er hovedåren mellom Østlandet og Sørlandet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til den sterkt økende ulykkestendensen på strekningen og at hele 1/3 av alvorlige ulykker er møteulykker, og ønsker hele strekningen bygget under ett som motorveg klasse A med fysiske delelinjer.

Disse medlemmer registrerer også at store miljø- og helseplager og trafikkulykker på denne strekning gir store samfunnsmessige kostnader anslått til rundt 3,5 mrd. kroner pr. år.

Disse medlemmer viser til at man de siste årene har hatt en stor økning i antallet ulykker på E18 igjennom Bamble, og man vil at denne strekningen skal prioriteres i 2007.

Disse medlemmer viser til sitt tidligere forslag hvor Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen sak om utbyggingsplan, med bakgrunn i tverrfaglige kommisjoner og egen finansiering for spesielt store utbyggingsprosjekt innenfor samferdselsområdet og som har spesiell nasjonal betydning.

Disse medlemmer viser også til at deler av E18 egner seg særdeles godt som OPS-prosjekter for å få fortgang i utbyggingen, da spesielt vestkorridoren som har en årsdøgntrafikk på 70-80 000. Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader til OPS-prosjekter under punkt 8.1.

Rv 23 Lier-Drøbak-Vassum

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er fornøyde med at prosjektet startes i 2007, men understreker viktigheten av at gjenstående parsell fra Spikkestad/Røyken til E18 i Lier blir videreført kontinuerlig og gjennomført før 2009.

Disse medlemmer viser til den positive effekt denne ferdigstillelse vil få i forbindelse med økt bruk av Oslofjordtunnelen og avlastning av gjennomgangstrafikken på E18 Lier-Oslo.

Rv 150 Ulvensplitten-Sinsen

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre peker på at prosjektet allerede er svært forsinket og finner det oppsiktsvekkende at departementet fortsatt ikke har kommet tilbake til Stortinget etter gjennomgangen av kostnadene. Disse medlemmer mener det i virkeligheten er Regjeringens økonomiske rammer for veginvesteringer som fører til utsettelse av dette viktige prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner det oppsiktsvekkende at et så stort prosjekt ikke er fullfinansiert. Rv 150 Ulven-Sinsen, et tunnelprosjekt til over 1,7 mrd. kroner, ble regulert i 2003 og prosjektet skulle ha blitt påbegynt i 2004. Det er beklagelig at Regjeringens økonomiske rammer fører til utsettelse av dette viktige vegprosjektet, og som nå er med på å lamme trafikksituasjonen i Oslo.

Korridor 4 Stavanger-Bergen-Ålesund-Trondheim
E39 Kyststamvegen

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at E39 Kyststamvegen er en meget viktig transportåre for eksportnæringen langs kysten. Vegen er i dag langt under stamvegstandard i store deler av korridoren. Mange strekninger tilfredsstiller heller ikke betegnelsen tofeltsveg. Flere fjordkrysninger med ferje og ofte lang ventetid gjør også at korridoren er dyr å ferdes langs, og trafikken har en svært lav gjennomsnittsfart. Disse medlemmer mener man bør se på alternative løsninger for å forsere oppgraderingen av denne viktige korridoren.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet fokuserer på viktigheten av at Kyststamvegen E39 i korridorene 3 og 4, Kristiansand-Stavanger-Bergen-Ålesund-Trondheim, blir løftet inn i den nasjonale strategi for utbygging av stamvegnettet.

Disse medlemmer mener at en oppgradert stamvegkorridor fra Sørlandet nord/vestover langs Vestlandet og til Sør-Trøndelag er en forutsetning for økt verdiskaping i disse regioner og en videre utvikling av våre viktige eksportrettede næringer og turisme.

Disse medlemmer understreker at E39 Kristiansand til Trondheim har en total lengde på ca. 1 000 km som utgjør rundt 14 pst. av Norges stamvegnett. Stamveg E39 har dårlig standard, men er viktig for eksport­rettet verdiskaping for Vestlandet.

Disse medlemmer mener at en radikal oppgradering i vegstandard og forkorting av kjøreavstand, vil være med på å forme et viktig strategisk grep i infrastrukturen for Sør- og Vestlandet samt områdene opp mot Trondheim.

E39 Kristiansand-Stavanger-Bergen

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil peke på nødvendigheten av at staten tilleggsbevilger nødvendige midler til disse vegprosjektene uten forlenget bompengeperiode eller økte bompengesatser slik at hele prosjektet fullføres som planlagt i perioden 2009.

Disse medlemmer peker på at pågående og planlagte prosjekter langs E39 Kyststamvegen må prioriteres. Disse medlemmer mener at mange av de største utfordringer på oppgradering av E39 ligger i Hordaland.

Disse medlemmer er fornøyde med at ombyggingen av Halhjem og Sandvikvåg ferjekaier i Hordaland, samt Mortavika og Arsvågen ferjekaier i Rogaland, fullføres i 2007.

Disse medlemmer minner om de store utfordringene E39 har gjennom storbyområdet på Jæren. Dette er et av landets sterkeste vekstområder med behov for et godt utbygd stamvegnett med tilknytning mot sentrale terminaler, spesielt Stavanger som knutepunkt for person- og godstrafikk mot kontinentet.

Disse medlemmer mener at Regjeringens foreslåtte utbedringer ikke er tilstrekkelige for å dekke det reelle behovet for nødvendig infrastruktur. Stamvegen gjennom Rogaland har en rekke strekninger som er svært ulykkesbelastet, samt mange flaskehalser for næringslivet.

E39 Bergen-Ålesund med tilknytninger

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre forutsetter oppstart på prosjekt E39 Vågsbotn-Hylkje tidlig i første fireårsperiode.

Disse medlemmer vil peke på viktigheten av at oppgraderingen av E39 også bør omfatte en tunnel mellom Nyborg og Nordhordlandsbrua, og ber Regjeringen sørge for snarlig planavklaring og finansieringsgrunnlag for et slikt prosjekt.

E39 Ålesund-Trondheim

Komiteen viser til at Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag fylkeskommuner har gjort vedtak om å forskuttere deler av kostnadene ved utbygging av E39 Renndalen-Staurset bru. Komiteen legger til grunn at departementet følger opp dette i dialog med fylkeskommunene.

Rv 13 Jøsendal-Voss

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har merket seg departementets omtale av den planlagte Vossepakka som inneholder delvis bompengefinansiering og som kan være aktuell for oppstart av prosjekter med bompengemidler i løpet av første fireårsperiode.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets prinsipielle motstand mot bompengefinansiering av riksvegprosjekter og er bekymret over den trafikkavvisende effekt Vossepakke og andre planlagte regionale bompengefinansierte "vegpakker" vil kunne ha på andre prosjekt som for eksempel Hardangerbrua. Disse medlemmer har merket seg at slik effekt ikke er avklart.

Rv 9 Kristiansand-Haukeligrend

Komiteen er kjent med at det lokalt er bidratt til å sikre finansiering av deler av parsellen Ose-Tveit på rv 9, men at det mangler finansiering for å få gjennomført Setesdalspakka som opprinnelig forutsatt. Komiteen er enig i behovet for en gjennomgang av finansieringsbehovet og hvordan dette løses.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Samferdselsdepartementet foreslår en budsjettramme på 10 mill. kroner for 2007.

Disse medlemmer registrerer at Setesdalpakka har gitt mindre bompengemidler enn forutsatt, mens kostnadsrammen er økt. Videre at det ikke er lokal tilslutning til en revisjon av bompengeopplegget, slik at det ikke er tilstrekkelige midler til å gjennomføre prosjektet som forutsatt til tross for at bompengetakstene er godkjent økt med hele 20 pst.

Disse medlemmer mener at disse investeringene bør fullfinansieres over statsbudsjettet, da dette prosjektet er av høy prioritet med spesiell henblikk på disse medlemmers ønskede utvidelse av E134 Oslo-Haukeli-Odda-Bergen som motorveg.

Disse medlemmer mener at tilknytningen rv 9 Kristiansand-Haukeligrend vil bli meget sentral for godstrafikk for Kristiansand havn og en avlastning for E39 til Vestlandet.

Korridor 5 Oslo-Bergen/Haugesund med arm via Sogn til Florø
E134 Drammen-Haugesund

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre registrerer at departementet har funnet en god løsning for å forlenge Rullestadutbyggingen på E134 til Vassvik. Disse medlemmer synes dette er positivt. Disse medlemmer vil oppfordre departementet til nå å forsere planarbeidet for den planlagte opprustningen til tilfredsstillende standard gjennom Stordalen i Etne kommune og videre mot Etne sentrum.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at vegtraseen over Haukeli forbinder områder med stor befolkningstetthet på til sammen rundt 2,5 millioner mennesker. Disse medlemmer mener en ny motorveg som betjener hele Vestlandet fra Stavanger og opp mot Bergen til det sentrale Østlandsområdet og videre til kontinentet, vil ha avgjørende betydning for et sterkt konkurranseutsatt, betydningsfullt og viktig næringsliv. Bygging av denne motorvegen vil være av stor nasjonal viktighet og for fortsatt vekst og verdiskaping samt opprettholdelse av bosettingen.

Disse medlemmer understreker at en opprustet E134 over Haukeli vil avlaste E18 og E39 samt føre en stor del av trafikken fra Vestlandet til Sverige, Østfold, Vestfold og Grenland. Når Rogfast blir en realitet, vil E134 over Haukeli utgjøre en 50 minutters tidsbesparelse fra Stavanger til Østlandet.

Disse medlemmer viser til de foreslåtte omlegginger av vegtraseen i Røldalsområdet og mellom Grungedal og Hjartdal som forkorter kjøretiden med over 1 1/2 time. Dette blir da en rask og rimelig øst-vest-forbindelse både for godstransport, ekspressbusser og privatbiler.

Disse medlemmer mener vegen vil forandre det fremtidige trafikkbildet hvor behovet for både bane og fly blir vesentlig redusert. En moderne motorveg på E134 over Haukeli vil tiltrekke seg stor gods- og persontrafikk og vil dermed få en betydelig nasjonaløkonomisk betydning. Den nye E134 vil avstedkomme store besparelser for næringslivet som igjen fører til styrket konkurransedyktighet, vekst og opprettholdelse av norske arbeidsplasser.

Disse medlemmer anbefaler at E134 Drammen-Haukeli-Odda-Bergen behandles som et eget nasjonalt prosjekt med prosjektfinansiering utenfor Nasjonal transportplan og viser til eget verbalforslag om å e­tablere en ordning med nasjonaleprosjekter.

Disse medlemmer har merket seg departementets redegjørelse om E134 Haukelitunnelene. Disse medlemmer viser til at prosjektet gjelder høydeutvidelse og er omtalt i St.prp. nr. 1 (2005-2006) på side 95 med en oppgitt kostnadsramme på 200 mill. kroner for å øke høyden til 4,2 m. Disse medlemmer viser til at Vågslitunnelen i Telemark ble utbedret til 4,2 m i 2005-2006 og frihøyden i de øvrige tunnelene økt til 4,1 m gjennom enkle tiltak. Disse medlemmer viser til at saken har sitt utspring i Dok 8:32 (2004-2005), jf. Innst. S. nr. 150 (2004-2005). Disse medlemmer har merket seg at arbeidet i Hordaland er valgt gjennomført i to etapper og at det er sterkt forsinket. Disse medlemmer har videre merket seg at prosjektet nå ser ut til å bli svært mye dyrere enn antydet for et år siden – 350 mill. kroner mot 200 mill. kroner – og at dette ifølge opplysninger i budsjettet skyldes at det ved anbudsutlysingen er inkludert arbeider ut over selve økningen av frihøyden. Disse medlemmer finner grunn til å rette sterk kritikk mot måten dette prosjektet er håndtert på både av departementet og av Vegdirektoratet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen omgående legge frem en redegjørelse om arbeidet med utbedringen av tunnelhøyden på E134 Haukelitunnelene i Hordaland siden saken første gang ble behandlet i Innst. S. nr. 150 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:32 (2004-2005) Om straks å innføre avbøtende tiltak for at vogntog med høyde over 4 m kan passere Haukelitunnelene."

E16 Sandvika-Bergen (Kjørbo-Vågsbotn)

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ser positivt på Stortingets prioriteringer av en økt ramme for 2006 til E16 oppgradering Hamang-Wøyen, Steinsfjordbrua og til strekningen Øye-Borlaug, og Regjeringens forslag for 2007 til Wøyen-Bjørum og Borlaug-Voldum.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er svært opptatt av fremdrift i utbyggingen av E16 på strekningen Wøien-Bjørum, og arbeidet med utbygging av strekningen Bjørum-Skaret og videre mot Hønefoss.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet konstaterer at rammene i første fireårsperiode er altfor knappe, at bompengefinansiering brukes i utstrakt grad og at etterslepet øker.

Disse medlemmer mener derfor at prosjektene må forseres da E16 Sandvika-Bergen er en høyt prioritert transportåre mellom Vestlandet og Østlandet med forgreninger.

Disse medlemmer mener at fjellstrekningen Øye-Borlaug bør vurderes som et OPS-prosjekt for å få en helhetlig og sammenhengende utbedring og viser til sine merknader under post 29, vederlag til OPS-prosjekter: jf. ellers punkt 8,1.

Disse medlemmer viser videre til at i korridor 5 er rute 12 E16 Sandvika-Bergen den eneste ferjefrie og helårsåpne forbindelsen mellom Bergen og Oslo. Disse medlemmer viser til Lærdalstunnelen som har gitt økt trafikk, spesielt innen tungtransport. Disse medlemmer prioriterer også de resterende vegstrekninger gjennom Lærdalsdalen da flaskehalsene her vil få katastrofale følger for næringslivet i regionen.

Komiteens medlem fra Venstre vil peke på at trasévalget for E16 i Valdres nå utredes lokalt. Dette medlem har merket seg at en løsning der en fra Fagernes følger rv 51 mot Beitostølen fram til Holdalsfoss/Rogndokken, og deretter slår igjennom en tunnel til Reien i Vestre Slidre, vil kunne forkorte E16 med ca. 3 km. Det vil spare nærmiljøet langs eksisterende trase for miljøbelastningen og bedre trafikksikkerheten. Dette medlem ber om at Regjeringen vurderer en slik løsning teknisk og økonomisk slik at denne strekningen er avklart til førstkommende rullering av Nasjonal transportplan.

R 7/rv 52 Hønefoss-Gol-Borlaug

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre understreker den store viktigheten i denne ruta for næringslivet på Vestlandet, samt Østlandet, da vegen er en del av den korteste og mest foretrukne stamvegforbindelse mellom Oslo og Bergen. I tillegg er ruta hovedforbindelsen mellom Oslo-området og størstedelen av Sogn og Fjordane opp mot Nordfjord. Disse medlemmer mener oppgraderingen av denne rute til stamveg for noen år siden forplikter idet man her har en høy ÅDT med både sommer- og vinterturisme. Hyppighet av trafikkulykker er svært høy, og standarden på ruta er varierende. Disse medlemmer ser positivt på bevilgningen for 2007 på 10 mill. kroner til hovedsakelig trafikksikkerhetstiltak, men dette anses helt utilstrekkelig slik at tiltak for å forbedre trafikksikkerheten må prioriteres langt høyere, flaskehalser må fjernes og regulariteten på høyfjellet må gjøres best mulig.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for fremdriften i arbeidet med svært viktige strekninger på rv 7 som Ramsrudhellingene (like etter rv 7-avkjøring fra E16 utenfor Hønefoss) og Sokna-Ørgenvika. Arbeidet med disse strekningene må komme i gang.

Rv 5 Lærdal-Florø

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre forutsetter at arbeidet med å rassikre vegen langs Kjøsnesfjorden på rv 5 i Sogn og Fjordane gjennomføres som planlagt.

Rv 36 Seljord-Eidanger

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker at også denne strekningen nylig er blitt innlemmet som en del av stamvegnettet.

Disse medlemmer peker på rutas lengde på ca. 97 km og at den går gjennom sentrale deler av Telemark fylke. Statens vegvesen har for noen år siden beregnet kostnadene for en utbygging til stamvegstandard til over 3 mrd. kroner.

Disse medlemmer registrerer at det i budsjettet for 2007 - i likhet med for 2006 - ikke er gitt plass til vesentlige investeringer utover en del mindre investeringstiltak som tar sikte på helt nødvendige utbedringer, gang- og sykkelveger, trafikksikkerhet og miljøforbedringer. Disse medlemmer minner om at politikere og flertallet av befolkningen i Grenland virker lettet over å ha blitt kvitt 2 bomstasjoner, og at det derfor neppe er enkelt å motivere til ny bompenge­satsing i årene som kommer.

Korridor 6 Oslo-Trondheim med armer til Ålesund og Måløy
E6 Oslo-Trondheim

Komiteen viser til at dette er en av våre viktigste og mest trafikkerte stamveger. Her er stor gjennomgangstrafikk med mye tungtransport mellom Trøndelag og Østlandet og mellom Nord-Vestlandet og Østlandet.

Komiteen vil peke på at standarden på store deler av vegen er langt unna stamvegstandard og den standard som trafikkmengden nå og i framtida krever.

Komiteen er fornøyd med at Regjeringen finner å kunne foreslå en statlig finansieringsramme på 328,1 mill kroner for 2007. I tillegg er det regnet med 43 mill. kroner i bompenger.

Komiteen viser til at innenfor denne rammen er det bl.a. plass til å videreføre Nordre avlastningsveg i Trondheim. Det prioriteres planleggingsmidler til planlegging av E6 på strekningen E6 på Gardermoen-Kolomoen og Lillehammer-Otta.

Komiteen viser til den dårlige vegstandarden på E6 gjennom Gudbrandsdalen og at dette er en av de mest ulykkesbelasta vegstrekninger i Norge. Komiteen er enig i at det blir prioritert planleggingsmidler til denne strekningen og mener at en utbygging her må vurderes i forbindelse med neste rullering av NTP.

Komiteen er fornøyd med at strekningen Gardermoen-Kolomoen deles opp slik at det i første omgang kan fremmes en proposisjon for strekningen Gardermoen-Dal og strekningen Skaberud-Kolomoen.

Komiteen mener at det er viktig at det også blir arbeidet videre med planlegging og utbygging av E6 fra Kolomoen gjennom Lillehammer.

Komiteen forutsetter at Statens vegvesen starter bygging av gang- og sykkelveg på strekningen Jensbakken-Grytting i Sør-Fron kommune i 2007, og at dette arbeidet fullføres i 2008. Byggingen skjer innenfor rammen av det foreslåtte budsjettet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre understreker viktigheten av denne korridoren som knytter Nordvestlandet og Midt-Norge til Sør-Norge. Videre er den særdeles viktig for næringslivet med eksport/import av gods til og fra Nord-Norge, Midt-Norge og Nord-Vestlandet. Denne korridoren er også av særdeles stor viktighet for distriktene og næringslivet i Mjøsregionen, samt for Gudbrandsdalen og andre dalfører opp mot Trondheim.

Disse medlemmer mener at korridor 6 står langt tilbake for den standard den burde hatt, med unntak av i hovedtrekk fra Oslo til Gardermoen/Eidsvoll.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ber Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen se på mulighetene for en forsert fremdrift i arbeidet med ny E6 sør for Trondheim, spesielt med tanke på strekningen Tonstad-Jagtøien. Disse medlemmer vil vise til at dette er en svært ulykkesbelastet strekning. Disse medlemmer ber om en ny vurdering av hele strekningen Trondheim-Oppdal.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at E6 går gjennom sterkt trafikkerte tettsteder, samt at den er hovedåren mellom Oslo og Trondheim. Vegen har store feil og mangler. Dette fremkommer som usammenhengende vegstandard, fra seksfelts motorveg til tofelts veger med kryssing i plan. Disse medlemmer minner om at mange strekninger har en blanding av trafikantgrupper som representerer stor risiko for ulykker. Trafikktettheten er blant de største i landet.

Disse medlemmer mener at slik E6 fremstår i dag, er strekningen miljømessig utilstrekkelig, trafikkfarlig og fremkommeligheten er elendig på mange og lange strekninger. Disse medlemmer vil understreke at strekningen E6 Gardermoen-Otta har utviklet seg til å bli kandidat for å overta den tvilsomme ære å være den nye dødsvegen i Norge. Disse medlemmer mener at slike ulykker ville en i stor grad ha avverget hvis det var bygget firefelts motorveg med midtdeler. Erfaringene fra E6 Oslo-Gardermoen og E18 gjennom nordre Vestfold bekrefter dette.

Disse medlemmer vil fokusere på at E6-traseen fra Eidsvoll til Stange ikke bør legges langs dagens E6, men sammen med det nye dobbeltsporet for jernbanen legges over Morskogen øst for dagens veg.

Disse medlemmer viser til at man i den videre planlegging må ta sikte på at E6 Oslo-Trondheim i framtiden bygges ut til en fullverdig motorveg klasse A.

Disse medlemmer er av den mening at et veganlegg av denne standard vil tiltrekke seg noe trafikk fra rv 3 fra Stange (Hedmark) gjennom Østerdalen over Dovre til Ulsberg i Sør-Trøndelag. Dette gir en bedre utnyttelse av en ny E6 og dermed mindre trafikk gjennom Østerdalen.

Disse medlemmer mener at behovet for en fullverdig motorveg klasse A fra Oslo til Trondheim er så stort at den bør forseres radikalt frem i tid med raskest mulig ferdigstillelse. Disse medlemmer mener at dette kan også skje ved at anlegget legges ut som et OPS-prosjekt, gjerne lagt ut som et internasjonalt anbud også tilpasset de internasjonale entreprenørbedrifter, med en finansiering utenfor det ordinære statsbudsjett.

Disse medlemmer viser til tidligere regjeringers lave bevilgninger til korridor 6/E6 Oslo-Trondheim og den dårlige oppfyllingsgraden i vedtatte bevilgninger fra de tidligere perioder. Disse medlemmer mener at dette vegprosjektet på lik linje med E6 korridor 1 Oslo-Svinesund er en nasjonal oppgave som krever fullfinansiering fra sentrale myndigheter og ikke delfinansieres ved bruk av bompenger.

  • E6 Nordre avlastningsveg

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener ny E6 parsell Sluppen-Stavne, inkl. ny Sluppen bru i Trondheim, bør få ytterligere økt prioritet, men er positive til at det for 2007 bevilges midler til noe videreføring. Dette kan karakteriseres som Trondheims største trafikale problemområde, hvor 20 000 biler ferdes daglig.

Disse medlemmer viser til at en komité med utspring fra næringsforeningen i Trondheim ble opprettet våren 2005, med sikte på utbygging av Sluppen bru, utbedring av Oslovegen frem til Nordre avlastningsveg og bygging av en ny tunnel opp til Byåsen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at traseen ikke står oppført på noen offentlig vegplan, men prosjektet nevnes i Nasjonal transportplan 2006-2015, og i transportplanmeldingen inngår prosjektet som premiss for byutviklingen som del av det avlastende hovedvegnettet. Slik situasjonen er nå, vil en framskynding av prosjektet være avhengig av at det blir tilslutning til brukerfinansiering. Dette er uaktuelt for disse medlemmer.

Disse medlemmer anbefaler prosjektmidler til ny E6 parsell Sluppen-Stavne inkl. ny Sluppen bru i Nasjonalbudsjettet for 2007, med sikte på at prosjektet får 100 pst. statlig finansiering og viser til merknader under Særskilte omtaler, 8.1 alternativ finansiering (OPS).

Rv 15 Otta-Måløy

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til at rv 15 Otta-Måløy er en viktig transportåre mellom E6 i Otta og Vestlandet.

Disse medlemmer peker på at vegen vil få økt betydning når E39 er ferdig utbygd mot Møre og Romsdal (Kvivsvegen).

E136 Dombås-Ålesund

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at E136 Dombås-Ålesund er den viktigste stamvegrute for eksportnæringen i Møre og Romsdal.

Disse medlemmer ønsker allerede i 2006 en oppstart for utbedring av dette viktige øst-vest-sambandet og at dette følges opp i fireårsperioden. Disse medlemmer viser til at store deler av vegen ikke innehar den standard som en stamveg skal ha.

Disse medlemmer viser til at E136 Dombås-Ålesund har mange smale partier, mange underganger og er rasutsatt flere steder. Disse medlemmer viser for øvrig til komiteens enstemmige merknad i Innst. S. nr. 119 (2000-2001) Nasjonal transportplan 2002-2011:

"Komiteen er kjent med de lite tilfredsstillende trafikkforholdene i Lesja, der stamvegen er eneste veg som binder sammen lokalsamfunnet. Komiteen vil understreke betydningen av at det finnes løsninger som kan gi lokalsamfunnet en bedre og sikrere vegløsning."

Disse medlemmer viser til merknader under Viktige oppfølgingsområder, punkt 8.1 "Alternativ finansiering og organisering av infrastruktur".

Rv 3 Kolomoen-Ulsberg

Komiteen viser til breddeutvidelsesprosjektet som er gjennomført på strekningen Hovda Bru-Fjell i Hedmark fylke.

Komiteen er kjent med at dette prosjektet har gitt store og positive resultater på rv 3 som er preget av stor andel tungtransport på smal veg.

Komiteen har videre merket seg den svært alvorlige ulykkessituasjonen på rv 3 og anser det som svært viktig at utbedringene videreføres som tiltak for å redusere ulykkesomfanget.

Komiteen er kjent med at det må legges ny asfalt på de strekningene som bør breddeutvides. Det vil være økonomisk rasjonelt å gjennomføre breddeutvidelsen samtidig som vedlikeholdet av vegdekket gjennomføres.

Komiteen ber om at breddeutvidelsesprosjektet videreføres i 2007, i den grad det er mulig gjennom innsparinger innenfor Statens vegvesen Region østs område, eller for øvrig på stamvegruten som rv 3 er en del av.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at rv 3 Kolomoen-Ulsberg er en viktig transportåre nord-sør og en avlastning for godstrafikken langs E6.

Disse medlemmer mener at satsingen som er gjort i de foregående år ikke er tilstrekkelig for å kunne bringe rv 3 opp til nødvendig standard.

Disse medlemmer viser til at rv 3 Kolomoen-Ulsberg mangler mye for at ønsker om planlagt standard på 8,5 m er nådd. I denne forbindelse viser disse medlemmer til komiteens reise i Hedmark og Oppland inneværende år, hvor nye metoder for kostnadseffektiv og rasjonell utbedring av vegbredde ble vist. Disse medlemmer forutsetter at dette tiltaket videreføres og forseres ved at økte midler stilles til disposisjon i 2007, og viser til merknader under Særskilte omtaler, 8.1 alternativ finansiering (OPS).

Rv 4 Oslo-Mjøsbrua

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at rv 4 Oslo-Mjøsbrua i statsbudsjettet for 2004 ble oppgradert til stamveg. Dette tilsier en nødvendig oppgradering av vegen. Rv 4 er hovedinnfartsåra til Oslo fra store deler av Vest-Oppland samt for store deler av nordre Akershus og Oslo (Groruddalen). Disse medlemmer minner om vegens store betydning for næringslivet i Oppland, samt viktigheten som innfartsveg til Oslo for pendlere fra disse regionene og spesielt Nittedal.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet understreker at rv 4 mellom Oslo og Gjøvik har en usammenhengende vegstandard, fra firefelts hovedveg i Oslo, til tofelts veger med kryssing i plan i Nittedal. Strekningen mellom Gjøvik og Akershus grense har svært varierende standard. Disse medlemmer viser også til de mange strekninger som har en blanding av trafikantgrupper som representerer stor risiko for ulykker. Trafikktettheten har økt sterkt i de senere årene.

Disse medlemmer ser nødvendigheten av en utbygging av rv 4 i ny trasé fra Gran i Oppland til Åneby i Nittedal som motorveg klasse B, og fra Åneby i Nittedal til Grorud i Oslo som motorveg klasse A med 4 felt, planskilte kryss og midtdeler og med ferdigstillelse i perioden 2006-2009. Disse medlemmer mener at en slik utbygging utmerket kan tilpasses Oslos løsninger mellom rv 4, Trondheimsvegen, rv 163 Østre Aker veg og den planlagte Fossumdiagonalen. Det bør bygges tunneler der en ny rv 4-trasé passerer gjennom tett utbygde områder.

Rv 70 Oppdal-Kristiansund

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at rv 70 er viktig for næringslivet og bosettingen i denne regionen og viser til at de foreslåtte investeringer kun omfatter planlegging og derved er utilstrekkelige i forhold til selv de aller nødvendigste utbedringer.

Korridor 7 E6 Trondheim-Fauske med tilknytninger

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til situasjonen på stamvegrute 7 E6 Ranheim-Fauske med tilknytninger. Disse medlemmer vil peke på de store utfordringer strekninger har når det gjelder framkommelighet, dette er problemer knyttet til vegbredde, kurvatur og fri høyde. Flere strekninger preges av flaskehalsproblematikk og høy ulykkesfrekvens. Disse medlemmer vil understreke at det er viktig å prioritere utbedring av ulykkespunkter og flaskehalser på strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til den store årsdøgntrafikken på strekningen Trondheim og Steinkjer og ønsker å prioritere firefelts E6 motorveg på hele strekningen. Dette er hovedtransportåren i fylket, og det er viktig å merke seg at den ca. 100 km lange strekningen på nordtrøndersk side går gjennom kommuner der 70 pst. av fylkets innbyggere bor.

Disse medlemmer understreker at de viktigste næringer i Nord-Trøndelag som skogbruk, jordbruk og akvakultur og videreforedling av produkter fra disse, er omfattende brukere av vegtransport både for inn- og utførsel av varer.

Disse medlemmer fokuserer også på Nordland næringslivs behov for god infrastruktur for å være konkurransedyktig på hjemme- og eksportmarkedet.

Disse medlemmer vil også nevne at E6 har en svært stor betydning i forhold til turistnæringen. Det aller meste av turisttrafikken går nordover via E6 i søndre del av Nordland med reisemål som f.eks. Lofoten og videre til Nordkapp.

Disse medlemmer peker også på nødvendigheten av en utbedring av E14 Stjørdal-Riksgrensen. Den økende trafikkmengden på E14 av tungtransport er et stadig større problem på en så smal og svingete europaveg. E14 er også Trøndelags hovedferdselsåre til Sverige og en generell opprustning er av stor betydning for godstransport fra og til fylkets næringsliv.

Disse medlemmer vil derfor peke på viktigheten av at en kontinuerlig utbygging av strekningen E6 Trondheim-Stjørdal vil finne sted med tidligst mulig ferdigstillelse.

Disse medlemmer peker på nødvendigheten av at en generell opprustning av rv 17 til fylkesgrensen mot Nordland må prioriteres spesielt forbi Bangsund mot Namsos der vegen er smal og svingete med trange tunneler. Rv 17 mellom Saltstraumen og krysset mellom rv 80 og rv 17 på Tverrlandet er meget problematisk, og bygging av ny veg må startes opp tidlig i perioden.

Disse medlemmer vil fokusere sterkt på Nesbrua E6 Harran som ligger 15 km nord for sentrum i Grong kommune. Det er her en uholdbar situasjon. Brua er et spesielt trafikkfarlig punkt av tre grunner:

  • 1. Hindrer god avvikling av trafikken langs E6.

  • 2. Spesielt ulykkesutsatt.

  • 3. Kan føre til forurensning av et svært viktig lakseførende vassdrag. Nesbrua er envegskjørt med vanskelige og farlige svinger på begge sider. Det har her vært mange ulykker. Etter det vi erfarer er dette den eneste envegskjørte delen av E6.

Disse medlemmer viser til at strekningen E6 fra Nord-Trøndelag grense og til Korgenfjellet er av særdeles lav standard, og opprustning bør starte opp i 2007 med snarlig ferdigstillelse. Disse medlemmer viser likeledes til rv 78 fra Mosjøen og til Leirfjorden som også er av særdeles dårlig standard med tunneler hvor det ikke er muligheter å møtes. På denne strekningen går det mye tungtransport både fra fiskeindustrien og produksjonsbedrifter i Sandnessjøen, og disse medlemmer mener at opprustning her bør gis prioritet.

Disse medlemmer vil også ha en rask utbedring av E6 mellom Mo og Saltfjellet (Dunderlandsdalen). Det er også et stort behov for tunnelløsning gjennom "Tjørnfjellet" på strekningen rv 77 til riksgrensen. På denne strekningen er det mye tungtransport og store problemer med fremkommelighet på vinteren. Dette kan løses med bygging av firefelts veg og en ny bru, og planleggingen bør begynne i 2007 med ferdigstillelse snarest.

Disse medlemmer vil for øvrig vise til at strekningen rv 80 mellom Fauske og Bodø er meget høyt trafikkert, spesielt er dette et problem mellom Tverrlandet og Bodø med lange køer og dårlig fremkommelighet. Dette kan løses med bygging av firefelts veg og en ny bru, og planleggingen bør begynne i 2007.

Korridor 8 Bodø-Narvik-Tromsø-Kirkenes med arm til Lofoten og veg- og jernbaneforbindelser til grensene mot Sverige, Finland og Russland.
Jernbane Kirkenes-Nikkel

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er positive til at det arbeides videre med å utrede grunnlaget for jernbane mellom Kirkenes og Nikkel.

E6 Nordkjosbotn-Kirkenes med tilknytninger

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil understreke betydningen av å få fortgang i arbeidet av utbedring av E6 inn til Alta fra Troms fylke og videre til Kirkenes. Dette er den eneste stamvegen inn i Finnmark fylke. Med tanke på den økte industriaktiviteten og nordområdesatsingen som Regjeringen legger opp til i regionen, vil det være viktig å få fortgang i utbedringen av denne stamvegen. Disse medlemmer oppfordrer Regjeringen til å prioritere arbeidet med denne strekningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at korridor 8, E6 Nordkjosbotn-Kirkenes, er den lengste stamvegruten. Ruten er preget av mange rasutsatte steder og har samtidig mange partier med smal og dårlig vegstandard.

Disse medlemmer peker spesielt på rasutsatte steder i Troms (Bånes-Langnes og Skardalen-Bånes) samt omlegging av E6 over Sørkjosfjellet og nødvendig utbedring vest for Alta.

Etter disse medlemmers skjønn er E6 over Sørkjosfjellet en meget viktig strekning og synes å være den største flaskehalsen på E6 i Troms.

Disse medlemmer er positive til bevilgningen for E6 vest for Alta, og ønsker at disse utbedringer av prioriteres i kommende budsjettår og ferdigstilles tidligst mulig i perioden.

Disse medlemmer vil også peke på problemene med fremkommelighet og ulykker på strekningen mellom Storsandnes og Alta, hvor utbedringsarbeidene bør iverksettes i 2007.

Østfold

Komiteen har merket seg at det er planlagt anleggsstart i 2007 på rv 108 ny Kråkerøyforbindelse, Fredrikstad kommune i Østfold, og at det vil legges fram en egen proposisjon om utbygging av prosjektet når kvalitetssikringen av prosjektet er avsluttet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietviser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Østfold utgjør 74 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Disse medlemmer viser til at nåværende rv 118 gjennom Sarpsborg fortsatt har en trafikkmengde som ifølge vegnormalkravene forutsetter 4-feltsveg. Disse medlemmer understreker at det både på grunn av stor trafikkmengde og alder/tilstand på nåværende bru haster med å få på plass ny bru. Disse medlemmer peker på at mye av den store trafikken som fortsatt bruker denne forbindelsen er gjennomgangstrafikk, og tungtrafikk tilknyttet E6 og at forbedring av dette krysningspunktet over Glomma bør ansees som et statlig ansvar. Disse medlemmer ber Regjeringen legge frem avklarte planer for bygging av ny bru som forutsettes samordnet med Jernbaneverket.

Akershus/Oslo

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Oslo og Akershus utgjør 316 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylkene.

Oslopakke 3

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil understreke viktigheten av arbeidet med Oslopakke 3 og ber Samferdselsdepartementet vurdere muligheten for at man gjennom Oslopakke 3 kan overføre bompengemidler til drift av kollektivtrafikk.

Flertallet vil videre be Regjeringen vektlegge at den nødvendige kvalitetssikringen av Oslopakke 3 gjennomføres så raskt som mulig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til det pågående arbeidet med å etablere en Oslopakke 3, som er en samlet plan for utbygging av veger og annen infrastruktur over en periode på 20 år. Disse medlemmer ser med bekymring på den samferdselsmessige situasjonen i Osloregionen. Med de økonomiske rammer som den rød-grønne regjeringen har lagt inn vil situasjonen heller ikke bedres vesentlig i overskuelig fremtid.

Disse medlemmer har på denne bakgrunn forståelse for at Oslo og Akershus har et sterkt ønske om å forsere utbyggingstakten utover NTP. Det er uten tvil behov for et kraftig løft innen samferdselssektoren i denne regionen for å sikre fremkommelighet, trygghet og bedre miljø for hovedstadsregionen. Disse medlemmer konstaterer at det i Oslopakke 3 ligger inne mange gode prosjekter hvor helhetstankegangen for kollektive løsninger utover fylkesgrensene også er i tråd med disse medlemmers syn.

Disse medlemmer er også godt fornøyde med at det er oppnådd tverrpolitisk enighet om at det ikke innføres vegprising eller rushtidsavgift/andre former for tidsdifferensiering av brukerbetaling. Dette var en del av bystyreflertallets vedtak av mars 2004, som ligger til grunn for det arbeidet som er gjort.

Når det gjelder deler av den foreslåtte finansieringen av Oslopakke 3, vil disse medlemmer stadfeste at bompengefinansiering av kollektivtransport ikke er akseptabelt. Det er heller ikke en bomringløsning hvor bilistene tvinges til å betale for andre veger enn den de kjører på.

Disse medlemmer fremholder at i saker som dette, der flertallet på Stortinget tvinger lokale folkevalgte til å akseptere bompenger, har Fremskrittspartiet en programfestet politikk om at det skal gjennomføres folkeavstemning før endelig vedtak fattes og at folkets vilje skal følges. Disse medlemmer merker seg at Oslo Fremskrittsparti fremmet forslag om slik folkeavstemning, et forslag som ikke fikk flertall blant de øvrige partier.

Disse medlemmer ønsker at staten overtar ansvaret for finansiering og utbygging av prosjektene i den såkalte Oslopakke 3, den videre utbyggingen av hovedveger og annen infrastruktur i Osloregionen. Prosjektportefølje og utbyggingsstrategi avtales med de lokale myndighetene. Disse medlemmer anbefaler at Oslo-området med sin nasjonale betydning som trafikknutepunkt behandles som et eget nasjonalt prosjekt med prosjektfinansiering utenfor Nasjonal transportplan, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om finansiering og utbygging av store samferdselsprosjekter av nasjonal betydning, uavhengig av NTP."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre er glade for at Samferdselsministeren i Stortinget har bekreftet at det er uaktuelt med innføring av rushtidsavgift i Oslo. Disse medlemmer forutsetter at departementet vil følge det brede lokalpolitiske forliket i Oslo og Akershus slik at ikke prosjektene i Oslopakke 3, som er svært viktig for hele landet, forsinkes i lange tider. Disse medlemmer understreker at det er helt avgjørende for å få gjort noe med trafikksituasjonen til/fra og gjennom Oslo at man får igangsatt arbeidet med E18 Vestkorridoren.

Rv 152

Komiteens medlem fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret for sikkerheten ved rv 152. Disse medlemmer vil peke på at vegen har stor trafikk og er ulykkesbelastet, og viser til at vegen nyttes både som skoleveg og av tungtransport. Vegen er avlastingsveg for E18 og E6 for trafikk til og fra Oslo og for trafikk til og fra næringsområder. Disse medlemmer vil peke på at trafikken forventes å bli større under byggingen av nytt Vinterbrukryss. Disse medlemmer vil derfor oppfordre Regjeringen til å iverksette tiltak for å bedre trafikksituasjonen på rv 152.

Hedmark

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under avsnitt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Hedmark utgjør 85 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Oppland

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Oppland utgjør 85 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Buskerud

Komiteen merker seg at byggingen av Øvre Sund bru starter i 2007. Dette er det nest siste prosjektet i Vegpakke Drammen, der Eik-Tørrkop (Svelvikvegen) gjenstår.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Buskerud utgjør 85 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Rv 7 over Hardangervidda

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at det utarbeides en ny fylkesdelplan for hele Hardangervidda. I tillegg til å sikre villreinens leveområde, skal planen avklare arealbrukskonflikter, vise muligheter for økologisk forsvarlig næringsutvikling og gi de overordnede rammene for kommunal planlegging og behandling av saker etter sektorloven. Forhold knyttet til rv 7 vil være et aktuelt tema i en fylkesdelplan som skal legge rammene for en helhetlig forvaltning av Hardangervidda. Etter behandlingen av fylkesdelplanen vil spørsmålet om vinterstenging av rv 7 bli vurdert på sentralt nivå.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at prosjektet med bygging av såkalte miljøtunneler på Hardangervidden er skrinlagt. Disse medlemmer viser til at et av flere usikkerhetsmoment for Hardangerbrua derved er fjernet.

Disse medlemmer har merket seg begrunnelsen, jf. St.prp. nr. 1 (2006-2007) Samferdselsdepartementet:

"Rv 7 over Hardangervidda er ikke stamveg, og Samferdselsdepartementet ser ikke at det nå er grunnlag for slike investeringer på vegstrekningen."

Disse medlemmer deler dette synspunktet.

Disse medlemmer har imidlertid merket seg departementets omtale av avbøtende strakstiltak for å gjøre det lettere for villrein å krysse rv 7. Disse medlemmer vil derfor understreke at midlertidig stenging og tiltak som svekker trafikksikkerheten, må unngås.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre registrerer at det i St.prp. nr. 1 (2006-2007) nok engang skapes usikkerhet om vinteråpen Hardangervidde. Disse medlemmer vil ta avstand fra usikkerheten som Regjeringen og flertallet i komiteen skaper i denne saken. Vegen over Hardangervidda har flere ganger blitt fremhevet som den beste øst-vest forbindelsen mellom Bergensregionen og Osloområdet.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser Stortingets behandling av St. meld. nr. 21 (2004-2005) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand der det ble fastsatt som nasjonalt mål at villreinens områder skal sikres. Disse medlemmer anmoder Regjeringen om å komme tilbake med en vurdering av hvordan det nasjonale målet skal nås, samt en vurdering av miljøtiltak for å bedre villreinens forhold på Hardangervidda.

Vestfold

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner det nødvendig å understreke at Fremskrittspartiet fremdeles står fast på at man ikke ønsker en utbygging av Tønsbergpakkene basert på bompenger, men at utbyggingen skal være direktefinansiert av staten slik man fremmet forslag om i behandlingen av St.prp. nr. 38 (2002-2003).

Disse medlemmer vil ha et ekstra stort fokus på Tønsbergpakken fase 2, da dette prosjektet ikke er påbegynt. Disse medlemmer beklager at enkelte ønsker å skape uklarhet rundt dette.

Disse medlemmer viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Vestfold utgjør 100 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Telemark

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Telemark utgjør 127 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Aust-Agder

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Aust-Agder utgjør 53 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Vest-Agder

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er kjent med at fullføring av Listerpakken nå beregnes å koste 121 mill. kroner mer enn det som var lagt til grunn ved oppstarten. Disse medlemmer peker på viktigheten av at Regjeringen finner en løsning for fullfinansiering av hele Listerpakken slik at utbyggingen blir fullført i henhold til planen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Vest-Agder utgjør 53 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Rogaland

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, ber Regjeringen vurdere om arbeidet med Tjennsvollkrysset kan startast opp dersom det blir teke lokalt initiativ til forskottering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre understreker viktigheten av fortgang i arbeidet med E39 Stangeland-Hove.

Disse medlemmer forutsetter at de nødvendige behandlinger og godkjenninger blir gjort slik at bygging av T-forbindelsen vil kunne starte høsten 2007.

Disse medlemmer viser til at med den foreslåtte bevilgningen på 4,5 mill. kroner for 2007 vil staten ha bevilget 6 mill. kroner til utbyggingen av rv 45 i Gjesdal. Disse medlemmer vil peke på at de statlige midlene er for 2006 og 2007 mindre enn det som er lagt til grunn pr. 1. januar 2008 i fastsatt handlingsprogram for perioden 2006-2009. Disse medlemmer legger til grunn at fastsatt handlingsprogram for fireårsperioden følges opp.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at fredningen av bomstasjon på Sokn i Rogaland oppheves og at hele bomanlegget rives så snart som mulig. Det legges til grunn at utgifter til rivning dekkes av staten med nødvendig bevilgning i Revidert nasjonalbudsjett 2007."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Rogaland utgjør 74 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Hordaland

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre peker på at Bergen har store utfordringer knyttet til gjennomgangstrafikk mellom sør-nord (Kyststamvegen E39) og mellom øst - vest. Disse medlemmer peker på vegtunnel gjennom Ulriken (Arnatunnelen) som et viktig tiltak for å legge til rette for mer effektiv og trafikksikker gjennomgangstrafikk. Disse medlemmer er kjent med at saksbehandling pågår lokalt, men etterlyser fremdrift i saken og ber departementet følge dette opp.

Disse medlemmer viser til av en effekt ringvegløsning øst for Bergen (Ringveg Øst) er den mest effektive og trafikksikre løsningen for gjennomgangstrafikk syd - nord.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er nødvendig at arbeid med planlegging og konsekvensutredning igangsettes snarest og ved statlig initiativ, og ber om tilbakemelding i Revidert nasjonalbudsjett.

Ny fastlandsforbindelse Sotra-Bergen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til befolkningsvekst og sterk vekst i næringslivet på Sotra ved Bergen, særlig i Fjell og Øygarden kommuner. Dette medfører stor og økende trafikk mellom Sotra og Bergen. Eksisterende bruforbindelse Sotrabrua er sprengt og fremstår som en betydelig "flaskehals" for trafikk og videre utvikling. Disse medlemmer mener staten må medvirke mer aktivt for å fremskynde bygging av ny fastlandsforbindelse og ber om tilbakemelding i revidert budsjett.

Hardangerbrua

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg omtalen av prosjektering og oppstart av arbeidene med tilførselsvegene for Hardangerbrua (jf. St. prp. nr. 2 (2005-2006), Innst. S. nr. 93 (2005-2006) på rv 7/rv 13. Disse medlemmer er kjent med at det hefter en del uavklarte forhold knyttet til reguleringsplaner, trafikkprognoser og utviklingen i ferjetrafikken fra mai 2006 da forhåndsinnkreving av bompenger ble innført på ferjestrekningen Brimnes - Bruravik ble innført.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem tilleggssak til St.prp. nr. 2 (2005-2006) Om utbygging og finansiering av rv 7/rv 13 Hardangerbrua i Hordaland - om reguleringsplaner, trafikkprognoser og ferjetrafikk i regionen."

Disse medlemmer viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Hordaland utgjør 42 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Sogn og Fjordane

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at vegen over Vikafjellet (rv 13) ser ut til å ha økende grad av nattestengning gjennom hele vinterhalvåret. Disse medlemmer har merket seg at Samferdselsdepartementet tidligere har uttalt å ville legge til rette for at vegen blir holdt åpen så lenge sikkerheten er ivaretatt. Disse medlemmer mener det ikke er riktig om vegen av budsjettmessige hensyn stenges til skade for lokalbefolkning, -næringsliv og regional ferdsel nord/syd.

Disse medlemmer viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Sogn og Fjordane utgjør 42 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er bekymret over vegstandarden på rv 60 mellom Olden og Innvik i Stryn kommune. På spørsmål fra Venstres stortingsgruppe svarer departementet at det foreslås bevilget 2 mill. kroner til strekningen i budsjettet for 2007. Regjeringen viser til at kostnadene for opprusting av strekningen er anslått til om lag 250 mill. kr av Statens vegvesen. Disse medlemmer er skuffet over Regjeringens forslag til bevilgning, og oppfordrer Regjeringen til å prioritere fremdrift i dette prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti har merket seg at planprogrammet for Dalsfjordbrua er klart og imøteser den videre fremdrift i arbeidet.

Møre og Romsdal

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Møre og Romsdal utgjør 63 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Opprusting av tunnelar

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merka seg at vedlikehaldet av Freifjordtunnelen har vorte skuva ut i tid. Fleirtalet ber departementet vurdere om arbeidet kan startast opp i 2007 dersom det blir teke lokalt initiativ til forskottering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre synes det er skuffende at Freifjordtunnelen i Møre og Romsdal ikke er prioritert under Regjeringens foreslåtte bevilgning på 175 mill. kroner til formålet. Tunnelen er i en svært dårlig forfatning. Takplater er falt ned, med det resultat at både plater og lys er fjernet. Sjøvann drypper inn i tunnelen. En slik tilstand går på bekostning av trafikksikkerheten. Disse medlemmer oppfordrer derfor Regjeringen til å prioritere Freifjordtunnelen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at den 5,1 km lange undersjøiske Freifjordtunnelen i Møre og Romsdal (sammen med rv 658 Ellingsøy- og Valderøytunnelene) var forutsatt finansiert og rehabilitert innenfor Vegvesenets handlingsprogram 2006-2009. Pga. økte kostnader er det for rv 70 Freifjordtunnelen kun midler til å demontere takplatene, ikke montere nye.

Disse medlemmer har merket seg at dette nå resulterer i en lang periode med svært mørk tunnel og en vegbane konstant våt av inntrengende sjøvann. Rehabilitering av alle tre omtalte tunneler er iht. standard fastsatt i Vegvesenets "Håndbok 21 - Vegtunneler" i ettertid kalkulert betydelig høyere enn tidligere bevilgning. Disse medlemmerer positive til at Ellingsøy- og Valderøytunnelene blir fullførte ved bevilgningen for 2007, men viser til at utbedringen av disse tunnelene tar mesteparten av den foreslåtte bevilgning til tunnelsikring. Disse medlemmer viser til at det er et helt akutt behov for å stille til rådighet de 155 mill. kroner som er nødvendige for å fullføre utbedringene i rv 70 Freifjordtunnelen. Disse medlemmer ber om at midler til videreføring av dette nødvendige opprustnings- og sikringsarbeidet i første omgang forskutteres og legges inn i Revidert nasjonalbudsjett.

Sør-Trøndelag/Nord-Trøndelag

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har registrert stor aktivitet og sterkt lokalt engasjement fra lokalt næringsliv og kommuner både på Fosen og i kommunene Snillfjord/Hitra/Frøya for å få til en opprusting av riksvegene i de to regionene.

Disse medlemmer viser til at næringslivet på Fosen har gått aktivt inn med midler for å komme i gang med planlegging av nødvendige forbedringer. Disse medlemmer har merket seg at selskapet Fosenvegene as -"ei tim" te" by"n" - ble stiftet i våren 2005 i tett samarbeid mellom kommuner, Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner og lokalt næringsliv. Disse medlemmer har videre registrert at prioriteringer av prosjekter er foretatt og at Statens vegvesen er i gang med detaljplanlegging av de første traseene i prosjektet. Dette er finansiert av næringslivet gjennom Fosenvegene as.

Disse medlemmer har endelig merket seg at et tilsvarende selskap, kalt "NY RV 714 AS", er etablert for opprusting av rv 714, og at kommunene og Sør-Trøndelag fylkeskommune har forskuttert nødvendige planleggingsmidler til dette prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil komme tilbake til prosjektene når bompengesøknadene foreligger i 2007.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at det lenge har vært arbeidet for bruforbindelse til Jøa i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag. Disse medlemmer mener det er et sentralt distriktspolitisk mål å gi levedyktige øysamfunn bruforbindelse. Som ledd i arbeidet for å gi bruforbindelse til slike øysamfunn, ønsker disse medlemmer en redegjørelse til Stortinget om bruprosjektet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2007 redegjøre for bru-prosjektet til Jøa, rv 777 i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Sør-Trøndelag utgjør 53 mill. kroner og til Nord-Trøndelag 53 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Nordland

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Nordland utgjør 63 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Troms

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Troms fylkes prioritering av Rya-forbindelsen og mener at det er viktig at prosjektet igangsettes i løpet av 2007 i henhold til denne.

Disse medlemmer viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Troms utgjør 53 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Finnmark

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under punkt 3.2.2 Generelle merknader, herunder tabell over fylkesfordelte tillegg til øvrige riksveger foreslått i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2007 hvor det fremgår at tillegg til Finnmark utgjør 32 mill. kroner ut over Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2006-2007). Disse medlemmer viser til at dette muliggjør en kraftig forsering av foreliggende utbyggingsplaner på riksvegnettet utenom stamvegene i fylket.

Post 60 Forsøk

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sitt alternative forslag til statsbudsjett vedr. øvrige poster under kap. 1320 der beløpene økes, spesielt for riksveginvesteringer. Disse medlemmer peker på at dette er områder som Fremskrittspartiet prioriterer.

Disse medlemmer har merket seg at forsøkene skal ha en varighet på 4 år og at det til nå har vært variabel erfaring med hvordan forsøkene fungerer i de ulike områdene.

Disse medlemmer forutsetter at påbegynte prosjekter med statlige midler fullføres, men innenfor den økning som er foreslått innenfor postene 23, 24, 29, 30 og 31.

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet vil legge ned fylkeskommunene som eget forvaltningsnivå og derfor mener at det ikke er naturlig å opprettholde egne fylkeskommunale og regionale forsøksordninger innenfor samferdselsområdet. Disse medlemmer ønsker derfor at de midlene som i dag ligger i forsøksordningen til forsøkene i BTV-samarbeidet, Vestlandsrådet, Kristiansandsregionen, Bergen og Trondheim, blir tatt ut fra post 60 og overført til post 30 Riksveginvesteringer. Denne endringen vil ikke ramme de enkelte fylkene/regionene og forutsetter at de midlene som tas fra post 60, fordeles ut på de fylkene som har vært med i forsøksordningen.

Disse medlemmer presiserer at beløpet, som på post 60 brukes til forsøksvirksomhet, i Fremskrittspartiets alternative budsjett blir flyttet til post 30 for de respektive regioner og fylker ettersom det ikke anses ønskelig at statlige vegmidler blir brukt i forsøksordninger der ansvaret overføres til fylkeskommuner og kommuner.

6.8.2.6 Post 31 Rassikring

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet og Høgre, viser til at Regjeringa går inn for å løyve 321 mill. kroner til rassikring i 2007. Dette utgjer ein auke på 55,8 mill. kroner eller 21 pst. jamført med saldert budsjett for 2006. Fleirtalet viser til at Regjeringa legg opp til at det til saman skal nyttast om lag 560 mill. kroner til rassikring og prosjekt med klår rassikringsvinst i 2007.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til at dette krafttaket for auka trafikktryggleik er ei klår oppfylging av Soria Moria-erklæringa. Fleirtalet vil peike på at denne satsinga vil forhindre ras på utsette stader, men også auke tryggleikskjensla for dei vegfarande.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Statens vegvesen kartla omfanget av rasutsatte strekninger på hele riksvegnettet i forbindelse med handlingsprogrammet for perioden 2002-2011. Kartleggingen viste at det er rundt 540 rasutsatte strekninger på riksvegnettet med total lengde på rundt 3 500 km. Det utgjør 15 pst. av riksvegnettet. Kostnadene med å rassikre alle riks- og fylkesveger er grovt anslått til mellom 15 og 17 mrd. kroner. Den nasjonale skredsikringsgruppen har beregnet at det vil ta 30-40 år å rassikre alle riks- og fylkesveger med dagens bevilgningsnivå.

Disse medlemmer mener en må rette søkelyset på tryggheten til dem som bor og ferdes i distriktene som er utsatt for ras, og at en må ta på alvor at disse vegene gir forverring av tryggheten og livskvaliteten til mange mennesker.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er enige i at rassikring skal gis høy prioritet, men kan ikke se at Regjeringen virkelig satser på rassikring i form av kraftig økning til dette formålet.

Disse medlemmer viser til flertallsmerknad sammen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 240 (2003-2004) Nasjonal transportplan (side 59). Disse medlemmer har merket seg at Den nasjonale skredsikringsgruppen har estimert et behov for rassikring på 17 mrd. kroner, og at rasfare fører til manglende trygghet og til fare i store deler av landet.

Disse medlemmer ønsker en økning i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om nasjonal plan for rassikring av veger med prioritering av konkrete prosjekter og forpliktende statlig finans­iering."

Komiteens medlemmer fra Høyre understreker at økt satsing på vegvedlikehold ikke må gå utover satsing på veginvesteringer og rassikring. Disse medlemmer vil vise til at Høyre har foreslått større bevilgning til rassikring enn Regjeringen i sitt forslag til budsjett. Disse medlemmer understreker viktigheten av å oppfylle handlingsprogrammene på dette området og har foreslått 611 mill. kroner mer til veginvesteringer og rassikring.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1320 Statens vegvesen post 31 Rassikring, økes fra 321 mill. kroner til 421 mill. kroner. Ras langs vegene er et stort problem i mange fylker og kan føre til store skader på mennesker og på materiell. Utryggheten som befolkningen i rasutsatte strøk må leve med, er en stor belastning. Tempoet i arbeidet med rassikring må økes ytterligere.

Dette medlem fremmer derfor forslag om at bevilgningene til utbedring av rastruede strekninger over post 31 på kap. 1320 økes med 100 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Venstre vil understreke viktigheten av åpne og trygge veger over hele landet. Dette medlem vil trekke fram behovet for forsterket rassikring av rv 15 mellom Grasdaltunnelen og Oppljostunnelen på Strynefjellet. Samarbeid mellom lokale myndigheter, Statens vegvesen og transportnæringen har resultert i flere gode alternativ for å gjøre vegen sikrere. Dette medlem vil peke på at strossing av tunnelene bør ses i sammenheng med rassikringen. Dette medlem vil peke på at det haster med å komme i gang med dette arbeidet slik at rassikringen kan bli gjennomført tidligere enn planlagt.

Dette medlem vil vise til at E39 er Vestlandets stamveg. Lotetunnelen i Sogn og Fjordane er en vesentlig flaskehals for varetransport for næringslivet og representerer stor fare med hensyn til ras. Det foreligger planer om rassikring i kombinasjon med tunnelutvidelse. Dette medlem mener det er viktig å få igangsatt arbeidet med Lotetunnelen. Dette medlem viser i den forbindelse til Venstres alternative budsjett hvor Venstre foreslår å bevilge 50 mill. kroner til å igangsette arbeidet med rassikring av rv 15 og Lotetunnelen.

6.8.2.7 Post 32 (ny) Trafikksikkerhetstiltak

Komiteens medlem fra Venstre foreslår at det prioriteres å igangsette arbeidet med midtdelere på strekningene i prioritert rekkefølge:

  • – E16 Skaret tunnel-Nes tunnel (1,6 km) og Rørvikbakkene (2,9 km).

  • – E6 Rudshøgda-Skarpsnotunnelen i Hedmark (4,7 km).

  • – E18 Sør for Gulli (1,6 km), Natvalkrysset (1,2 km) og Langangen-Telemarksporten (4,3 km).

Dette medlem viser til at prosjektene er kost­nadsestimert til ca. 175 mill. kroner. Dette medlem viser til Venstres alternative budsjett hvor Venstre foreslår en bevilgning på 50 mill. kroner til trafikksikkerhetstiltak for å igangsette dette arbeidet i 2007. Dette medlem kommer tilbake til denne posten i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2007.

6.8.2.8 Post 35 Vegutbygging i Bjørvika

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslaget til Regjeringen og konstaterer at bevilgningene er fulgt opp som planlagt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader i Innst. S. nr. 200 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 50 (2004-2005), om utbygging av E18 Bjørvikaprosjektet i Oslo, der dette prosjektet ble foreslått bygget som et OPS-prosjekt.

6.8.2.9 Post 72 Tilskudd til riksvegferjedrift

Komiteen er kjent med at det er betydelig uro knyttet til Tau-sambandet. Pendlere og næringsliv har over flere år opplevd problemer med ferjemateriellet og regulariteten til fergene. Også så langt i 2006. Komiteen ber om at Regjeringen, i den vurderingen som skal foretas av standarden på de ulike fergesamband i forhold til de mål som er satt opp i Nasjonal transportplan, noterer seg den veksten som har vært Tau-sambandet.

Komiteen vil også understreke den spesielt krevende situasjonen som oppstår som følge av at sambandet er betjent med ferjer med ulik hastighet og kapasitet.

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, viser til at Regjeringa går inn for å løyve 1 464,4 mill. kroner til kjøp av riksvegferjetenester i 2007. Dette utgjer ein auke på 8,1 pst. frå saldert budsjett 2006. Fleirtalet viser til at noko av auken er tenkt som kompensasjon for innføringa av NOx-avgift.

Fleirtalet legg, som Samferdselsdepartementet, til grunn at rutetilbodet i 2007 skal haldast oppe på same nivå som i 2006. Fleirtalet er likevel kjent med at det endelege tilbodet vert fastsett i forhandlingar mellom Statens vegvesen og reiarlaga.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på atstaten må sikre et tilfredsstillende tilbud på riksvegferjene med tilstrekkelig kapasitet, hyppige avganger, forutsigbarhet og uten forsinkelser, køer og gjensitting.

Disse medlemmer viser til situasjonen på Boknafjordsambandet som til tider har vært preget av store uregelmessigheter. Disse medlemmer viser til den varslede forsinkelsen i leveringen av de nye gassferjene og ber Regjeringen sikre en robust og fleksibel løsning for å unngå oppstartsproblemer, forsinkelser og frustrasjoner for trafikantene etter nyttår.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at departementet først vil komme tilbake til spørsmålet om gratis ferjer i statsbudsjettet for 2008. Disse medlemmer ønsker hurtigere behandling av saken, ikke minst igangsatt praktiske forsøk.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om innføring av gratisferjer som egen sak senest i forbindelse med behandling av Revidert nasjonalbudsjett 2007. Stortinget ønsker også igangsatt et første prøveprosjekt fra 2. halvår 2007 og peker på at ferjene i Sunnhordlandsbassenget er særlig godt egnet for et slikt prøveprosjekt, og at nødvendige midler avsettes i Revidert nasjonalbudsjett."

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett og vil prioritere midler til ekstra avganger på stamvegferja Mortavika-Arsvågen og rv 13 Stavanger-Tau som har betydelig oversitting.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endring er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1320 Statens vegvesen post 72 Kjøp av riksvegferjetjenester, økes fra 1464,4 mill. kroner til 1474,4 mill. kroner.

Gassferjer

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, mener det er viktig å redusere miljøskadelige utslipp fra skipsfarten. Flertallet viser til at Norge blant annet har en forpliktende målsetting om å redusere de årlige utslippene av nitrogenoksider og andre utslipp. Flertallet mener at et viktig virkemiddel kan være fornyelse av ferjeflåten, slik at ferjer drives med naturgass eller annen teknologi som bidrar til reduksjoner av miljøskadelige utslipp. Flertallet vil i den sammenheng vise til de nye gassferjene som skal trafikkere Hordalands og Rogalands største ferjesamband fra nyttår.

Flertallet vil peke på at Norge har særlige forutsetninger for å utvikle og ta i bruk ny og miljøvennlig teknologi innen skipsfarten gjennom en satsing på gassferjer.

Flertallet vil peke på at Lavutslippsutvalgets innstilling til Miljøverndepartementet "Et klimavennlig Norge", peker på utvikling av klimavennlige teknologier gjennom stabil og langsiktig støtte som en nøkkel for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn. Lavutslippsfartøy, herunder fartøy med gassdrift, er en av flere klimavennlige løsninger i utvalgets anbefalte teknologipakke. Både innen offshore og innen ferjedrift er gass tatt i bruk til fremdrift av skip med gode resultater. Erfaringer har vist at gassdrift av skip har redusert klimagassutslippene med inntil 20 pst. og Nox-utslippene med hele 90 pst. sammenliknet med dieseldrift.

Flertallet vil peke på at myndighetenes ferjekonsesjoner gir rom for å påvirke bruk av mer klimavennlig teknologi.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for å fase inn mer miljøvennlige gassferjer blant annet gjennom bruk av ferjekonsesjonene. Handlingsplanen skal inngå som et grunnlag for arbeidet med Nasjonal transportplan 2010-2019."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er positive til økt bruk av naturgass, men vil samtidig peke på at tiltak for å redusere miljøskadelige utslipp, må gjøres der det er mest kostnadseffektivt. Disse medlemmer er kjent med at byggekostnadene for nye gassferjer med nødvendig utstyr, samt utbygging av nødvendig infrastruktur som gassfyllestasjoner og tilrettelegging av lokale LNG/gassterminaler og lager, er estimert til ca. 50 pst. høyere enn tradisjonelle ferjer som bygges med dagens moderne miljøvennlige dieselmotorer. Med de begrensede ressurser man har for å fornye den store ferjeflåten, frykter disse medlemmer at satsing på gassferjer kan bli en kostbar miljøpolitikk, hvor resultatene en del steder ikke vil stå i forhold til merkostnadene. Disse medlemmer ber Regjeringen vurdere ovennevnte momenter i en ønsket prosess om å se på alternative energiteknologier for ferjer.

Klassifisering av ferjesamband

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at Regjeringen først vil komme tilbake til spørsmål om omklassifisering til riksvegferjesamband i forbindelse med den varslede forvaltningsreformen i 2010. Disse medlemmer ønsker raskere behandling av dette forholdet.

Disse medlemmer viser til at Randsfjordferja og ferjesambandet i Kragerø-skjærgården som er omtalt i budsjettet, og at omklassifisering av disse til riksvegferjesamband ut fra dagens kriterier er avvist. Disse medlemmer avviser denne konklusjonen og ønsker en ny vurdering der det åpnes for endring og tilpasninger av dagens kriterier. Det fremstår som samferdselsmessig ulogisk at ferjesamband som enten binder sammen riksveger eller inngår i en riksvegforbindelse, ikke har riksvegferjestatus.

Disse medlemmer peker også på at flere andre ferjesamband må avklares og sikres innenfor denne rammen av riksvegferjetjenester. Det gjelder ferjesambandet Hjellestad-Klokkarvik i Hordaland som forbinder rv 555 i Bergen med rv 556 i Sund kommune på Sotra, ferjeforbindelsen mellom Hemnesberget og Leirvika, ferjer knyttet til øysamfunnet Lovund og Hald, samt Senjaferjene. Disse medlemmer viser også til at noen ferjesamband i 2007 vil bli avløst av fast vegsamband, og at nye gassferjer vil gjøre det mulig å foreta omdisponering av eksisterende ferjemateriell til samband som i dag har for liten ferjekapasitet. Disse medlemmer viser også til Stortingets behandling av Innst. S. nr. 218 (2005-2006) jf. Dokument nr. 8:71 (2005-2006) om en vurdering av samferdselsmessige tiltak som kan sikre øysamfunn og kystkommuner bedre næringsmessig verdiskaping.

Disse medlemmer ber departementet omklassifisere Randsfjordferja og ferjesambandet i Kragerøskjærgården til riksvegferjer.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen senest våren 2007 legge frem egen sak om riksvegferjesambandene som omfatter endring/utvidelse av kriteriene for klassifisering, samt omdisponering av ferjemateriell på basis av endring i vegnett og drift av nye ferjer."

Senjaferjene

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at driften av Senjaferjene må avklares og sikres innenfor rammen av riksvegferjetjenester, jf. merknader under kap. 1320 post 72 Tilskudd til riksvegferjedrift.

6.8.2.10 Kap. 4320 Statens vegvesen

Post 2 Diverse gebyrer

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til forslaget til bevilgning under post 2 Diverse gebyrer.

Flertallet vil framheve at hovedårsaken til at Staten vegvesens gebyrinntekter går ned i forhold til saldert budsjett for 2006, er at Regjeringen er opptatt av å tilpasse gebyrene og de faktiske kostnader knyttet til å frembringe tjenesten. Flertallet er fornøyd med at gebyrsatsene kostnadsorienteres og vil advare mot en økning i gebyrinntektene. Det vil for eksempel innebære at prisen på utstedelse av førerkort vil måtte øke i forhold til Regjeringens opplegg.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti fremmer forslag om at kap. 4320 Statens vegvesen post 2 Diverse gebyrer, økes fra 245 mill. kroner til 288 mill. kroner. Regjeringen har foreslått budsjettert med inntekter på 245 mill. kroner, en reduksjon på 18,3 pst. fra saldert budsjett 2006. Nedsatt inntekstsanslag skyldes dels redusert etterspørsel etter tjenester som Statens vegvesen tilbyr. Dette medlem mener dette anslaget er svært pessimistisk, og viser til at det legges opp til en vesentlig bedring av brukerservicen på trafikkstasjonene. Dette medlem foreslår derfor å budsjettere med inntekter på 288 mill. kroner på denne posten.

6.9 Kap. 5624 Svinesundsforbindelsen AS

6.9.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

5624

-

30,0

Svinesundsforbindelsen er finansiert ved statlige lån. Det er lagt til grunn 30 mill. kroner i renter i 2007.

6.9.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til forslaget til bevilgning.

6.10 Kap. 1330 Særskilte transporttiltak

6.10.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1330

449,5

424,5

Til kapitlet er det sett av 424,5 mill. kroner for 2007.

Til post 60 Særskilt tilskott til kollektivtransport er det foreslått løyvd 157,2 mill. kroner for 2007, ein reduksjon på 42,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Forslaget for 2007 fordeles med 107,2 mill. kroner til belønningsordningen for betre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområda og 50 mill. kroner for å følgje opp tilgjengelegheitsprogrammet BRA (Bedre infrastruktur, Rullende materiell, Aktiv logistikkforbedring).

Nedgangen frå 2006 til belønningsordninga må sjåast i samanheng med Regjeringa si styrking av kommuneøkonomien, forslaget om å frita skinnegåande transport frå el-avgift, og den store auken i løyvingane til jernbanens infrastruktur, jf. Programkategori 21.50 Jernbaneformål.

Til kjøp av sjøtransporttenester på strekninga Bergen-Kirkenes (post 70) er det sett av 267,3 mill. kroner basert på avtalen mellom staten og Hurtigruten Group ASA. Regjeringa foreslår at den bemanninga som gjeld tryggleiken på skipa som trafikkerer Kystruta Bergen-Kirkenes, kjem inn under ordninga med nettoløn frå 1. juli 2007. Saman med innføringa av avgift på utslepp av NOx og gjeninnføringa av ordninga med differensiert arbeidsgjevaravgift, gir dette endringar i rammevilkåra for Hurtigruten Group. Staten vil forhandle endringar i avtalen med Hurtigruten Group basert på nye rammevilkår.

6.10.2 Komiteens merknader

Post 60 Særskilt tilskudd til kollektiv­transport

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at alle byene som har deltatt i ordningen med belønningsordning for kollektivtransport har hatt en større vekst i kollektivtrafikken enn i biltrafikken. Flertallet synes dette er en gledelig og god utvikling. Flertallet har merket seg at Transportøkonomisk institutt (TØI), i en rapport på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, har dokumentert at tiltak for kollektivtransport i storbyene gir stor samfunnsøkonomisk gevinst. De peker i rapporten på at tilskudd/støtteordninger bør ha en langsiktig karakter slik at byene kan ha mest mulig forutsigbarhet. Dette er gode signaler i forkant av evalueringen av belønningsordningen.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil vise til Budsjett-innst. S. nr. 13 (2003-2004) hvor regjeringen Bondevik II innførte belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Belønningsordningen skal stimulere til bedre helse, miljø og framkommelighet i storbyområdene, ved å dempe veksten i transportbehovet og øke antall kollektivreiser på bekostning av reiser med personbil. Midlene skal komme i tillegg til fylkeskommunenes og Oslo kommunes bruk av frie midler til kollektivformål. En forutsetning for tildeling av midler fra belønningsordningen er at det iverksettes tiltak, eller nylig har blitt iverksatt tiltak, som virker begrensende på personbiltrafikken eller som styrker kollektivtransportens konkurranseevne.

Disse medlemmer mener det er et stort potensial for å effektivisere kollektivtransporten til og fra Buskerud, gjennom Oslo og Akershus. Disse medlemmer vil peke på at bedre samordning gjennom samarbeid mellom transportaktørene i fylkene kunne effektivisert kollektivtransport. Disse medlemmer vil oppfordre Regjeringen til å ta initiativ til et slikt samarbeid.

Disse medlemmer vil vise til at Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger i 2004 ble tildelt 75 mill. kroner fra belønningsordningen. Trafikktall fra disse fem byområdene viste i hovedsak en positiv utvikling i 2004. Ifølge byområdene selv var årsaken til dette bl.a. den økte satsingen som følge av belønningsmidler. På denne bakgrunn økte regjeringen Bondevik II belønningsordningen med over 50 pst. i 2005, til 115 mill. kroner. I statsbudsjettet for 2006 foreslo regjeringen Bondevik II å øke tilskuddene med ytterligere 30 pst., til 150 mill. kroner. I 2006 ble også Tromsø invitert til å søke midler fra belønningsordningen.

Disse medlemmer vil også vise til en nylig publisert rapport fra Transportøkonomisk institutt "Optimale tilskudd til kollektivtrafikk i byområder" som viser en samfunnsøkonomisk gevinst på over 700 mill. kroner årlig ved tilskudd på 150 mill. kroner årlig til kollektivtransporten i byområdene. Det er potensial for samfunnsøkonomisk gevinst opp til 940 mill. kroner ved tilskudd ut over dette nivået. Disse medlemmer vil peke på at det derfor er vanskelig å se fornuften i at Regjeringen velger å nedprioritere belønningsordningen.

Disse medlemmer vil også vise til at Arbeiderpartiet i forbindelse med Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005) ønsket en styrking av belønningsordningen med 35 mill. kroner. Disse medlemmer vil vise til Sosialistisk Venstrepartis merknader i forbindelse med behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005).:

"Disse medlemmer viser til at kollektivtransporten skal være ryggraden i transportsystemet i de store byene. Skal det skje, må andelen reiser med kollektivtransport økes og andelen som reiser med bil i byområdene reduseres. Kollektivtransport må være et reelt alternativ til bil og da må kvaliteten på kollektivtilbudet bli bedre. [ ] Disse medlemmer vil derfor bevilge 200 mill. kroner til kollektivtransport og miljøvennlig byutvikling."

Disse medlemmer vil peke på at det i Regjeringens Soria Moria-erklæring er vedtatt en målsetting om å øke tilgjengelige midler over belønningsordningen for kollektivtransport til de byer og byområder som benytter den i dag, og å utvide ordningen til å gjelde flere byer som innfører tiltak for å øke kollektivandelene og begrense biltrafikken.

Disse medlemmer vil understreke betydningen av at støtteordninger er effektive og målrettede. Disse medlemmer ser derfor frem mot evalueringen av belønningsordningen i 2007. Målet må være å videreutvikle og forsterke belønningsordningen for kollektivtransporten i byområdene.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen evaluere belønningsordningen for kollektivtransporten i 2007 med hensikt å målrette og styrke ordningen i 2008."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at belønningsordningen for bedre kollektivtrafikk og mindre bilbruk i storbyene er sterkt overfokusert, og at økningen av denne posten er uforholdsmessig stor. En stimulering til bedre framkommelighet, miljø og helse i storbyene kan alternativt oppnås ved bedre å benytte disse midler til nødvendig vedlikehold og investering i nye veger i de største byområder, samt reduksjon i bileiernes ekstra høye belastning med skatter og avgifter, slik at en raskere fornyelse av en mer miljøvennlig bilpark kan finne sted.

Disse medlemmer viser til at en økt utbygging av vegnettet i byer og tettbebygde strøk også vil medføre store positive effekter for kollektivtrafikken, og disse midlene kan derfor reduseres.

Komiteens medlemmer fra Høyre vil understreke viktigheten av gode kollektivløsninger i et smidig transportsystem. For disse medlemmer innebærer et godt transporttilbud helhetlige løsninger. Disse medlemmer vil peke på den svært vellykkede satsingen fra regjeringen Bondevik II med den såkalte belønningsordningen. Disse medlemmer vil ha en sterkere satsing enn Regjeringen på kollektivtrafikk i de store byene, for å redusere bilbruk og øke kollektivandelen. Disse medlemmer vil vise til at Høyre har foreslått å øke bevilgningene til belønningsordningen med 20 mill. kroner. Dette for å kompensere Bergen, Stavanger, Tromsø og Kristiansand som i minst grad får kompensert Regjeringens kuttforslag ved fjerningen av el-avgift på skinnegående transport.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1330 Særskilte transporttiltak post 60 Særskilt tilskudd til kollektivtransport, økes fra 157, 2 mill. kroner til 220 mill. kroner, av disse skal 150 mill. kroner brukes til Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. 70 mill. kroner skal gå til Tilgjengelighetsprogrammet BRA (Bedre infrastruktur, Rullende materiell, Aktiv logistikkforbedring).

Dette medlem viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.4. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18. Dette medlem foreslår å øke bevilgningen til kap. 1330 post 60 med 43 mill. kroner. Økningen skal gå til belønningsordningen for bedre kollektivtransport.

Komiteens medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18. Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1330 post 60 Særskilt tilskudd til kollektivtransport med 200,2 mill. kroner. Dette er en økning på 43 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Dette medlem finner det merkelig at Regjeringen valgte å kutte i belønningsordningen i sitt forslag til statsbudsjett. Dette medlem er svært skuffet over denne bevisste nedprioriteringen av byområdene. Dette medlem ønsker derfor å styrke belønningsordningen for kollektivtransporten og at det parallelt må vurderes om byområdene Fredrikstad/Sarpsborg, Drammen, Grenland og Tønsberg bør inviteres til å søke midler fra belønningsordningen.

Dette medlem viser til Venstres alternative budsjett hvor det foreslås en økning på 75 mill. kroner til belønningsordningen over post 60 Særskilte tilskudd til kollektivtransport.

Bybaner

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til den sterke viljen til å satse på bybanen i Bergen som kom fram i Innst. S. nr. 94 (2005-2006) om revidert bompengeordning for Bergensprogrammet. Et flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, trakk også frem at en forlengelse av traseen til Bybanen fra Nesttun til Lagunen/Rådal vil kunne forbedre økonomien i Bybanens drift ytterligere, og oppfordret derfor Bergen kommune til å prioritere denne utbyggingen dersom det skulle vise seg at økonomien i Bergensprogrammet endres i positiv retning.

Flertallet er fornøyd med at Regjeringen bidrar positivt til å realisere bybanen som en god og miljøvennlige transportløsning og en grunnstamme i kollektivtilbudet i Bergen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietviser til sine merknader og forslag om Bybane i Bergen i Innst. S. nr. 94 (2005-2006), jf. St.prp. nr. 75 (2004-2005) Bergensprogrammet.

Disse medlemmer vil igjen peke på at Bybaneprosjektet i Bergen er et økonomisk risikofylt prosjekt med uavklarte økonomiske konsekvenser særlig for innbyggerne i Bergen, og et særdeles lite egnet samferdselspolitisk tiltak som på ingen måte avhjelper de trafikale og miljømessige utfordringer som Bergensregionen står overfor.

Disse medlemmer har merket seg at ferdigstillelse av Bybane i Bergen, vedtatt i februar 2006, allerede nå er varslet forsinket i ca. 1 år fra mai 2009 til sommeren 2010. Disse medlemmer har videre merket seg nye trafikktall fra Statens vegvesen som igjen slår fast at det gjennom mange år har vært reduksjon i biltrafikken til og fra sentrum i Bergen. Begge forhold forsterker den store usikkerheten som er knyttet til prosjektet Bybane i Bergen. Disse medlemmer viser til at Samferdselsdepartementet og Stortingets flertall har tidligere godkjent prosjektet til tross for at gjennomført kvalitetssikring avdekker at prosjektet ikke har positiv effekt på bruk av kollektivtransport og til tross for faglige innsigelser fra Statens vegvesen mot prosjekts forutsetninger og innhold.

Disse medlemmer viser til at statens bidrag bare utgjør en liten del av investeringen på ca. 2 mrd. kroner til bybane, og at bilistene gjennom bompengeringen er pålagt hoveddelen av finansieringen og derved også hoveddelen av risikoen ved prosjektet. Til tross for manglende kompetanse er Bergen kommune tildelt byggherreansvar. Disse medlemmer fremmer følgende forslag;

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at det straks opprettes løpende statlig tilsyn med Bybane-prosjektet i Bergen."

Disse medlemmer peker på at Bybane-prosjektet i Bergensprogrammet fortsatt fremstår som fullstendig ukoordinert med Jernbaneverket og NSB i regionen. Disse medlemmer har merket seg Jernbaneverkets nylig fremlagte stamnettutredning som understreker at slik samordning vil være samferdselspolitisk og samfunnsøkonomisk riktig, viktig og mulig. Disse medlemmer peker på at det fortsatt bør være tidsmessig og økonomisk mulig med slik samordning.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem sak om samordning av Bybane-prosjektet i Bergen, jf. St.prp. nr. 75 (2004-2005) og Innst. S. nr. 94 (2005-2006), med utvikling av nærtrafikk med jernbane i Bergensregionen."

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker at bybanen i Bergen skal bli bærebjelken i kollektivsystemet i Bergen. Disse medlemmer mener bybanen vil bli en kjempesuksess for Bergen. Det finnes mange eksempler på europeiske byer på Bergens størrelse som har bygget bybane, og den har blitt en stor suksess i samtlige. Bergen har i tillegg en topografi som er spesielt godt egnet for et banesystem. Bybanen vil føre til at flere reiser kollektivt, og dermed vil den også bidra til å løse kapasitetsproblemene på vegnettet. Disse medlemmer peker på at tiltak som bybanen i Bergen understreker viktigheten av en videre styrking av belønningsordningen for kollektivtransport.

BRA-programmet

Komiteen viser til oppstarten i budsjettet for 2006 av denne nye tilskuddsordningen i forbindelse med tilgjengelighetsprogrammet BRA (Bedre infrastruktur, Rullende materiell, Aktiv logistikkforbedring). Komiteen vil understreke viktigheten av denne ordningen som er tiltenkt tilgjengelighetstiltak for funksjonshemmede. Komiteen viser til Innst. S. nr. 240 (2003-2004) Nasjonal transportplan om at et femte mål i transportpolitikken skal være et transportsystem som er tilgjengelig for alle og et transporttilbud som gjør det mulig for alle å leve et aktivt liv. Komiteen vil i denne sammenheng understreke prinsippet om brukermedvirkning.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative budsjett der det foreslås å øke bevilgningen til kap. 1330 post 60 med 62,8 mill. kroner. Av økningen skal 20 mill. kroner gå til tilgjengelighetsprogrammet BRA. Det er viktig at transporttilbudet i Norge er tilgjengelig for alle, også funksjonshemmede.

Post 70 Kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen-Kirkenes

Komiteen slutter seg til forslaget om å bevilge 267,3 mill. kroner i 2001, i tråd med gjeldende avtale, til kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen-Kirkenes. Komiteen viser for øvrig til at formålet med statens kjøp av sjøtransporttjenestene er å sikre et daglig og helårig transporttilbud mellom Bergen og Kirkenes. Komiteen merker seg at rammevilkårene for Hurtigruten Group ASA er endret, og at de nye rammebetingelsene gir grunnlag for reforhandling av gjeldende avtale mellom staten og Hurtigruten Group. Komiteen vil understreke at det er viktig at selskapet sikres stabile og gode rammevilkår slik at målet om et daglig og helårig tilbud ivaretas.

6.11 Kap. 1350 og 4350 Jernbaneverket

6.11.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1350

4 545,0

5 466,9

4350

391,2

384,7

Til jernbaneformål samla er det foreslått eit budsjett på 7 100,2 mill. kroner, ein auke på 15,3 pst. eller 944,3 mill. kroner frå saldert budsjett 2006. Auken sikrar at løyvinga til jernbaneinfrastruktur for 2007 er i samsvar med eitt års oppfølging av Stortinget sitt NTP-vedtak.

Til Jernbaneverket (kap. 1350) er det foreslått løyvt 5 466,9 mill. kroner, ein auke på 20,3 pst. eller 921,7 mill. kroner frå saldert budsjett 2006.

Til drift og vedlikehald av jernbanenettet (post 23) er det sett av 3 175,8 mill. kroner for 2007, ein auke på 8,1 pst. eller 238,6 mill. kroner frå saldert budsjett 2006. Avsett sum til vedlikehald aleine inneber ein auke på om lag 15 pst. frå saldert budsjett 2006. Den auka innsatsen på vedlikehald er viktig for å vareta ei sikker og driftsstabil avvikling av togtrafikken.

Til investeringar i linja (post 30) er det foreslått eit budsjett på 2 219,6 mill. kroner, dette inneber ein auke på 50,3 pst. eller 742,6 mill. kroner frå saldert budsjett 2006. Regjeringa legg stor vekt på å gjennomføre jernbaneprosjekt med rasjonell framdrift. Det er for 2007 avsett 490 mill. kroner til parsellen Lysaker-Sandvika og 325 mill. kroner til Lysaker stasjon i Vestkorridoren, for å sikre at desse viktige jernbaneprosjekta kan gjennomførast raskt. Det er også avsett 270 mill. kroner til utbygginga av dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger.

I budsjettforslaget er det teke høgde for fullføring i 2007 av utbygginga av togradiokommunikasjonssystemet, GSM-R, og til utbygginga av fjernstyring og ATC på Nordlandsbanen på strekninga Mosjøen-Bodø.

Det er innafor Jernbaneverket sitt budsjett for 2007 avsett i storleiken 450 mill. kroner til prosjekt og tiltak med særleg nytte for godstrafikken. Dette omfattar m.a. avsette midlar til Ganddal godsterminal, ombygging av Brattøra godsterminal, ombygging av Alnabru godsterminal, og ei rekkje mindre tiltak som aukar kapasiteten på jernbanenettet. Regjeringa foreslår også å sette av midlar til ombygging av Ski stasjon og dobbeltspor Bergen stasjon-Fløen.

Til post 25 Drift og vedlikehold av Gardermobanen vert foreslått sett av 71,5 mill. kroner for 2007, ein reduksjon på 4,5 mill. kroner frå saldert budsjett 2006.

Kap. 4350 Jernbaneverket

Kap. 4350 vert foreslått løyvd med 384,7 mill. kroner for 2007, dette er ein reduksjon på 6,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Forslag til løyving under post 1 Kjørevegsavgift for 2007 er 20,9 mill. kroner.

6.11.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er fornøyd med at bevilgningene til jernbanen i 2007 er på nivå med Nasjonal transportplan. Regjeringen har lagt fram et historisk godt jernbanebudsjett med en samlet økning i bevilgningene på 944 mill. kroner. Dette gir rom for god framdrift på både igangsatte og nye investeringsprosjekter som for eksempel Lysaker stasjon, strekningen Lysaker-Sandvika og strekningen Sandnes-Stavanger, og 15 pst. økt innsats på vedlikehold av jernbanenettet. Flertallet mener investeringer på dette nivået styrker jernbanen som et konkurransedyktig transportalternativ på flere viktige strekninger.

Flertallet vil trekke fram at Regjeringen løfter bevilgningene til jernbanen med 1 mrd kroner i 2007. Flertallet vil vise til at Bondevik II-regjeringen satte i gang mange små og store prosjekter innenfor veg og jernbane som har medført store bindinger. Flertallet viser til at regjeringen Stoltenberg II er opptatt av å få til en mer sammenhengende og rasjonell utbygging av nye jernbanestrekninger i Norge samtidig som bevilgningene til jernbaneformål økes med 1 mrd. kroner i 2007.

Flertallet ber departementet vurdere å iverksette tiltak på stasjoner og holdeplasser hvor det nå er innført restriksjoner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at det er et etterslep i jernbaneinvesteringene på over en milliard kroner i forhold til Nasjonal transportplan. Disse medlemmer vil vise til det store behovet for investeringer i jernbaneinfrastruktur, blant annet med lengre krysningsspor på 600 meter. Dette er meget viktig for å styrke jernbanens konkurranseevne både på persontransport og godshåndtering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre vil understreke viktigheten av å forvalte offentlige bevilgninger til Jernbaneverket på en måte som gir best mulig utnyttelse og fremmer forslag om at Jernbaneverkets resterende oppgaver konkurranseutsettes, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005), jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005).

Disse medlemmer peker på at en effektiv ressursutnyttelse blir spesielt viktig når Regjeringen ligger på etterskudd i forhold til Nasjonal transportplan. Disse medlemmer vil understreke at eierskapet til og tilsynet med infrastrukturen fortsatt skal være statlig og ha første prioritet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen konkurranseutsette og omdanne Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet så snart de markedsmessige forholdene ligger til rette for det, jf. nærmere omtale i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) og Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005)."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter forslaget til bevilgninger til fremdrift i arbeidet med Lysaker stasjon og strekningene med nye dobbeltspor Skøyen-Sandvika og Stavanger-Sandnes.

Disse medlemmer har merket seg at Jernbaneverket vil legge ned fem stasjoner i nærmeste fremtid på grunn av sikkerhetskrav. Disse medlemmer forventer at Jernbaneverket forserer oppgraderingen av sikkerhet ved landets jernbanestasjoner og ber Jernbaneverket revurdere beslutningen om å legge ned Ås­åker stasjon på Spikkestadlinjen da dette er en mye brukt pendlerstasjon som bidrar til å avlaste trafikken på et meget overbelastet vegnett i Vestregionen. Disse medlemmer ber også om at man utsetter nedleggelse av Svingen på Kongsvingerbanen inntil et nytt tilbud til erstatning er på plass.

Disse medlemmer vil vise til jernbanen fortsatt har stort ubenyttet potensial innen godstrafikk. Disse medlemmer peker blant annet på behovet for flere krysningsspor på minimum 600 meter. Disse medlemmer mener det er behov for å tilrettelegge for konkurranse hvis jernbanen skal bli mer attraktiv som godsbærer, og viser til at CargoNet er i en tilnærmet monopolsituasjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader om jernbane under punkt 3.2.2 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet, til sine merknader under post 30 Investeringer i linjen og endelig til sine merknader til kap. 1354 Jernbanetilsynet.

Disse medlemmer ønsker å sikre midler til en varig og kontinuerlig realinvestering i utbygging og videreutvikling av samferdselsnettet, herunder jernbaneinfrastrukturen basert på tilstrekkelighet og forutsigbarhet langt ut over det som hittil har vært mulig. Disse medlemmer viser til sitt forslag i trontaledebatten (forslag nr. 1 (2006-2007) på vegne av Fremskrittspartiet):

"Stortinget ber Regjeringen opprette et infrastrukturfond, pålydende 300 mrd. kr Avkastningen øremerkes veginvesteringer med 70 pst., jernbane- og kollektivtiltak, inkludert bussbasert kollektivtrafikk 25 pst. og bredbånd 5 pst."

Disse medlemmer viser til at tilslutning til dette ville gitt et ekstra årlig tilskudd til investeringer i jernbanesektoren i størrelsesorden 2 mrd. kroner, og derved bidratt til full utnyttelse av de muligheter for lønnsom og effektiv transport som jernbanen har.

Disse medlemmer mener at arbeidet for å få bygget et kryssingsspor på Gjøvikbanen ved Jenserud i Hakadal er viktig, og at byggingen av et kryssingsspor på Jenserud er mulig innenfor rammen. Disse medlemmer mener mangelen på kryssingsspor er flaskehalsen som hindrer en mer effektiv togfremføring på Gjøvikbanen, og viser til foranstående.

Disse medlemmer viser til sitt alternative forslag til statsbudsjett hvor det anvises en reduksjon i rammen til tett på 2006-nivået.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti er fornøyd med nivået på bevilgningene til jernbanen for 2007, men peker på at Regjeringens løfte om at den største del av investeringene skal skje i første del av perioden, ikke er oppfylt.

Komiteens medlem fra Venstre synes det er positivt at Regjeringen følger opp en rekke av de jernbaneprosjektene den forrige regjeringen igangsatte. Dette medlem mener det er viktig å styrke jernbanens konkurranseevne.

NOx

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er fornøyd med at også frakt av gods på bane blir innlemmet i ordningene med kompenserende tiltak og avtaler om NOx-reduksjon, som andre utslippskilder blir omfattet av, i samsvar med avgiftsvedtaket 2 første ledd bokstav d.

Planlegging og prosjektering

Østfoldbanen

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at som en oppfølging av St.prp. nr. 1 (2005-2006), jf. Budsjett-innst. S nr. 13 (2005-2006), er Østfold fylkeskommunes ønske om prioriteringsrekkefølge for utbygging av dobbeltsporparsellene på Østfoldbanen lagt til grunn, og at dette innebærer at parsellen Sandbukta-Moss skal bygges ut før parsellen Haug-Onsøy.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, er fornøyd med at arbeidet med hovedplan for Sandbukta-Moss pågår og at dette arbeidet er forventa ferdigstilt i 2007 med behov for derpå følgende oppdatering av reguleringsplanene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er uenige med stortingsflertallet som ønsker å gjøre om på prioriteringen av utbygging av Østfoldbanen. Disse medlemmer støtter den opprinnelige anbefalingen fra Jernbaneverket om at strekningen Onsøy-Haug skal være førsteprioritet. Disse medlemmer viser til at den løsningen som er valgt for utbygging av jernbane i tunnel gjennom Moss er en dårlig løsning. Disse medlemmer ønsker ikke at dette alternativet gjennomføres.

Komiteen medlemmer fra Høyre vil understreke behovet for gode transportløsninger når Moss lufthavn Rygge åpner i oktober 2007, og ber Jernbaneverket se på mulighetene for å forsere arbeidet med tunnelen Sandbukta-Moss stasjon, det såkalte alternativ 2B.

Gevingåsen tunnel

Komiteen opptatt av å realisere Gevingåsen tunnel, og at dette prosjektet blir sett i sammenheng med utvidelsen på Trondheim Lufthavn Værnes. Komiteen er derfor tilfreds med at det er avsatt penger til planlegging av dette prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at i forbindelse med at Trondheim lufthavn Værnes har behov for å fylle ut området rundt rullebanen med store mengder masse for å imøtekomme varslede sikkerhetskrav, vil Jernbaneverket ved gjennomføring av tunnel gjennom Geving­åsen like ved, ta ut masse tilsvarende lufthavnens behov. Disse medlemmer viser til de omfattende synergier det kan gi å samkjøre disse to prosjekter i tid, tilsvarende de store negative ringvirkninger og kostnader det medfører om lufthavnen skal hente massene andre steder. Videre vises det til planene om jernbaneterminal i Malvik. Disse medlemmer har merket seg at planlagt oppstart for tunnel gjennom Gevingåsen ligger etter 2010, og foreslår derfor at Regjeringen ved behandlingen av statsbudsjettet for 2007 bes fremskynde dette prosjektet slik at samordning kan skje.

Disse medlemmer foreslår:

"Stortinget ber Regjeringen koordinere og legge frem en samordnet løsning for utvidelsen av sikkerhetssonene ved Trondheim lufthavn Værnes, Jernbaneverkets gjennomføring av Gevingåstunnelen og planene om jernbaneterminal i Malvik slik at disse kan gjennomføres fra 2008."

Vestfoldbanen

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, er kjent med at Vestfold fylkeskommune i vedtak til høringsuttalelse til NTP og handlingsprogram våren 2005 prioriterer at videre utbygging av jernbanen til dobbeltspor gjennom Vestfold skal skje med strekningen Barkåker-Tønsberg som første prosjekt.

Flertallet forutsetter at fylkeskommunens prioriteringer blir lagt til grunn i oppfølgingen av NTP og videre planarbeid.

Flertallet er tilfreds med at det er satt av tilstrekkelig planleggingsmidler til grunnerverv, planjusteringer og forberedelser slik at parsellen Barkåker-Tønsberg kan være utbyggingsklar ved årsskiftet 2007/2008.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre forutsetter at Jernbaneverket innenfor rammene av sine planleggingsmidler har prioritert fremdrift i utbyggingen av Vestfoldbanen.

Komiteens medlem fra Venstre vil peke på at jernbanens konkurransevilkår har forandret seg mye siden 1990 da prinsippløsningen for dobbeltsporet Ba­rkåker-Tønsberg i Vestfold ble valgt. Det blir nærmest praktisk/økonomisk umulig å føre dobbeltsporet videre fra Tønsberg stasjon og ut av byen slik som Ba­rkåker-Tønsberg er prosjektert i dag. Ved en gjennomføring av dobbeltsporet vil reisetiden Tønsberg og sørover forlenges, og prosjektet binder banen til den enkeltsporede Tønsbergsløyfa som kan bli en flaskehals med økt trafikk. Ifølge Jernbaneverket ligger planleggings- og prosjekteringskostnader på dobbeltsporet Barkåker-Tønsberg på i størrelsesorden 30 mill. kroner. Dette medlem vil foreslå å nedprioritere dette prosjektet.

Dette medlem vil derimot understreke at det er viktig å prioritere planleggingen av kryssingsspor på Kongsvingerbanen, herunder spor ved Tuen, Bodung og Seterstøa, dobbeltspor på strekningen Oslo-Hamar, og at nytt dobbeltspor Oslo-Ski inkludert ny Ski stasjon sikres midler for en optimal framdrift på planprosessen. Dette medlem vil også legge vekt på at Porsgrunn-Larvik (Eidangerforbindelsen) og forlengelse av eksisterende dobbeltspor ved Sande bør prioriteres.

Dette medlem vil oppfordre Regjeringen til å sikre driften av Guttersrud og Svingen stasjon på Kongsvingerbanen til alternativer er utredet.

Nord-Jæren

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til at Regjeringen vil investere ca. en halv mrd. kroner i jernbaneprosjekter på Nord-Jæren i 2007.

Flertallet har merket seg de spennende planene om en bybane på Nord-Jæren. Flertallet er fornøyd med Regjeringens interesse for saken og at Jernbaneverket deltar i arbeidet med planlegging og utvikling av samdriftsløsninger.

Komiteens medlem fra Venstre vil peke på at det er positivt at arbeidet med dobbeltspor for jernbanen på Nord-Jæren nå er i gang. Dobbeltsporet vil legge grunnlaget for et forbedret kollektivtilbud i et område med sterkt vekst i folketall og næringsaktivitet. Det arbeides nå lokalt med planer om en bybane/kombibane, som er tenkt knyttet opp til og skal fungere i samspill med dobbeltsporet og lokaltogtrafikken på Jærbanen. En kombibane vil være en meget kostnadsoptimal løsning som kan styrke kollektivtrafikkens konkurranseevne vesentlig, og bidra til en mer framtidsrettet og bærekraftig transportutvikling i denne ekspansive storbyregionen.

Dette medlem vil vektlegge betydningen av samarbeid mellom lokale og sentrale myndigheter i slike planleggingsprosesser. Dette medlem vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen etablere et tett og forpliktende samarbeid med lokale myndigheter på Nord-Jæren med sikte på å få etablert en kombibane på Nord-Jæren så snart dobbeltsporet er ferdig."

Jernbane Kirkenes-Nikkel

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er positive til at det arbeides videre med å utrede grunnlaget for jernbane mellom Kirkenes og Nikkel.

Høyhastighetsbaner

Komiteen har merket seg at Samferdselsdepartementet har gitt Jernbaneverket i oppdrag å utrede potensialet for høyhastighetsbaner i Norge.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, ser positivt på dette initiativet. Flertallet har også merket seg at selve utredningsarbeidet skal gjennomføres av uavhengige konsulenter og at utrederne på fritt grunnlag skal vurdere betingelsene for høyhastighetsbaner i Norge. Flertallet ser med interesse fram til at utredningen av potensialet for høyhastighetsbaner i Norge ferdigstilles i løpet av 2007, og inngår som et grunnlag for drøfting i arbeidet med Nasjonal transportplan 2010-2019.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil understreke viktigheten av at det ved behandlingen av Nasjonal transportplan 2010-2019 må foreligge et best mulig beslutningsgrunnlag om bygging av høyhastighetsbaner i Norge. Et slikt beslutningsgrunnlag må derfor omfatte den totale samfunnsøkonomien i prosjektene. Derfor er det viktig at det videre utredningsarbeidet om høyhastighetsbaner beskriver forhold knyttet til blant annet:

  • – Effekter av endret reisemønster, herunder trafikksikkerhet, vegslitasje og miljøbelastning.

  • – Effekter av kortere reisetider, herunder mulige effekter i arbeidsmarkedet og på presset i byområder.

  • – Effekter knyttet til næringslivets behov for effektiv og rask godstransport.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at første delutredning nå foreligger fra tyske konsulenter som har fått dette oppdraget fra Jernbaneverket. Disse medlemmer har merket seg at delutredningen er klart skeptisk til potensialet for høyhastighetsbaner i Norge; både på grunn av de høye kostnadene ved slik utbygging og på grunn av lavt befolkningsgrunnlag for drift av slike baner. Disse medlemmer avviser videre utredning og videre satsing på høyhastighetsbaner i offentlig regi. Disse medlemmer peker på at forventet investeringskostnad for å bygge 1 000 km høyhastighetsbane vil ligge mellom 100 og 150 mrd. kroner. Disse medlemmer viser videre til at Jernbaneverket nylig har lagt frem sin stamnettutredning frem mot 2040 der det pekes på at det trenges investeringer på mellom 78 til 104 mrd. kroner for å drive dagens jernbanenett sikkert og effektivt. Innenfor en samlet samferdselsmessig prioritering vil disse medlemmer foruten sterk satsing på vegutbygging, prioritere dagens normalhastighetsbane fremfor investering i høyhastighetsbane.

Jernbaneverkets rutiner og organisering

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at Jernbaneverket har funnet grunn til å analysere forhold tilknyttet sitt kjøp av signalanlegg. Disse medlemmer viser til at opplysningene kan reise spørsmål knyttet til rutiner og prosedyrer for innkjøp, og at den interne granskningen ikke har omfattet alle eksterne transaksjoner i saken. Disse medlemmer ser behov for at Regjeringen initierer en ekstern uavhengig gransking av alle forhold knyttet til inngåelse, innhold og medvirkning til avtalen om signalanleggene. Det er likeledes disse medlemmers oppfatning at Jernbaneverket i sin nåværende form fremstår som en monopolist, med en meget omfattende virksomhet og dertil hørende innkjøpsbehov. Disse medlemmer vil vise til at det ikke er ukjent at slike organisatoriske forhold i seg selv kan legge til rette for suboptimale vurderinger, innhabilitet og sågar korrupsjon; eller mistanker om dette. Disse medlemmer viser på denne bakgrunn til behovet for å vurdere den totale organiseringen av Jernbaneverket, herunder en oppsplitting og en vurdering av om enkelte oppgaver bør utføres av andre.

Post 22 Omstrukturering

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser viktigheten av Jernbaneverkets omstrukturering fordi det her ligger store økonomiske besparelser som på sikt vil kunne bidra positivt til Jern-baneverkets drift.

Disse medlemmer mener at de omstillingstiltakene som er blitt satt i gang, må videreføres og videreutvikles.

Disse medlemmer ønsker av denne grunn å gjenoppta post 22.

Post 23 Drift og vedlikehold

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sitt forslag om reduksjon av bevilgning under kap. 1351 i sitt alternative statsbudsjett, og at reduksjonen i kjøp av tjenester vil føre til at behovet for drift og vedlikehold reduseres vesentlig. Det legges videre til grunn at kontrakter ikke skal brytes, og at det skjer hensiktsmessige overføringer mellom postene 23 og 30 slik at dette unngås.

Disse medlemmer mener i denne forbindelse at det er viktig å fokusere på ECON-rapport nr. 02/03, Prosjekt nr. 38130 - "Trafikksvake jernbanestrekninger - en samfunnsøkonomisk analyse" utarbeidet for Jernbaneverket.

Disse medlemmer viser til at sammendrag og konklusjoner i denne rapporten er:

"Det er store forskjeller mellom strekningene i det norske jernbanenettet med hensyn til trafikkbelastning og samfunnsøkonomisk nytte. I denne rapporten beregner vi de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å opprettholde dagens transporttilbud på 7 banestrekninger med lav trafikkbelastning. Disse kostnadene sammenlignes med de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å transportere passasjerene med buss godset med lastebil. Vi finner at passasjertransport med buss med rimelig grad av sikkerhet er mindre kostbart for samfunnet enn transport med bane på alle de aktuelle strekningene. For godstransport er konklusjonen mindre klar - på noen strekninger er transport med bane mindre kostbart enn transport med lastebil, på andre strekninger er det motsatt. Beregningene for godstransport er også mer usikre enn beregningene for passasjertransport."

Disse medlemmer har den klare oppfatning at denne ECON-analysen viser meget klart at det ligger særdeles store effektiviseringsmarginer innenfor Jernbaneverkets forretningsområde.

Disse medlemmer viser for øvrig til sine generelle merknader under punkt 3.2.2.

Disse medlemmer ønsker en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Post 30 Investeringer i linjen

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet refererer til Innst. S. nr. 240 (2003-2004) om Nasjonal transportplan 2006-2015, punkt 1.2.3 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet og punkt. 7 Økonomiske rammer. Disse medlemmer mener at dette underbygger at post 30 Investeringer i linjen kan reduseres vesentlig ved å forskyve de mange investeringene over tid, men likevel prioritere midlene til de banestrekninger som har størst samfunnsnytte.

Disse medlemmer prioriterer derfor investeringsmidler til godstransport over lange avstander gjennom bygging av kryssingsspor, og passasjertrafikk i befolkningstette områder. Disse medlemmer viser til at bygging av dobbeltspor i tett befolkede og høyt trafikkerte strekninger som Sandnes-Stavanger og Lysaker-Sandvika må antas å ha høy samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og viser videre til at Fremskrittspartiets primærforslag om å etablere et fond med avkastning øremerket samferdselsinfrastruktur vil full-finansiere slike prosjekter.

Kap. 4350 Jernbaneverket

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at enkelte deler av godstransporten på jernbanen betaler "kjørevegsavgift". Denne avgiften gjelder ikke for alle typer transport og dekker ikke investerings-, drifts- og vedlikeholdskostnadene på linjen.

Disse medlemmer ønsker en økning i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

6.12 Kap. 1351 Persontransport med tog

6.12.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1351

1 557,0

1 598,5

Til statleg kjøp av persontransporttenester med tog er det sett av 1 598,5 mill. kroner, som skal dekkje direkte statleg kjøp av persontransporttenester med tog frå NSB AS, samt godtgjersle til NSB Anbud AS for togdrifta på Gjøvikbanen.

Samferdselsdepartementet er i ferd med å inngå ein ny rammeavtale med NSB AS om kjøp av persontransporttenester med tog i Noreg. Avtalen vil også ta høgde for at Samferdselsdepartementet har inngått to avtalar med svenske styresmakter og selskap om grenseoverskridande trafikk. Departementet legg til grunn at den nye avtalen med NSB skal gi eit betre togtilbod for dei reisande.

Regjeringa foreslår fritak frå el-avgift for skinnegåande transport frå 1. januar 2007. Avgiftsletten som kan knytast til kjøpet til staten av persontransporttenester med tog, vil bli teke omsyn til i avtalen mellom staten og NSB om kjøp for 2007. For kommersielle persontogprodukt og godstog vil fritaket for el-avgift gi direkte kostnadsinnsparingar for operatørane.

6.12.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at forslaget til ramme for statlig kjøp av persontransporttjenester med tog kombinert med innføring av fritak for el-avgift for skinnegående transport fra 1. januar 2007, vil gi rom for en styrking av tilbudet for de reisende.

Flertallet viser til at Samferdselsdepartementet er i ferd med å framforhandle et nytt avtaleverk med NSB om kjøp av persontransport med tog fra og med 2007. Flertallet viser til at Samferdselsdepartementet legger til grunn at avsatt beløp til kjøp av persontransporttjenester vil gi rom for forbedringer i togtilbudet, og ber spesielt om å få vurdert styrking av tilbudet på strekninger med et stort potensial og mangelfullt tilbud i dag. Flertallet er tilfreds med at Regjeringen har fått til avtaler som innebærer gjenopprettelse av de daglige togforbindelsene mellom Oslo og Stockholm og videreføring av "Nabotåget" på Meråkerbanen basert på en inngått kjøpsavtale.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil vise til den store suksessen konkurranseutsetting av persontransporten på Gjøvikbanen har vært. Disse medlemmer vil vise til at Gjøvikbanen blant annet har fått 40 pst. flere avganger i snitt, at Gjøvikbanens tilbud er tilgjengelig gjennom NSBs salgskanaler, mulighet for billettløs reise, godt materiell med komfort- og stilleavdeling, drikkeautomater og rullestolheis. Disse medlemmer vil understreke at man kan nå raskere til målet om tilgjengelighet for alle og universell utforming i transportsektoren ved å benytte anbud. For å gi et bedre tilbud til brukerne også på øvrige strekninger, foreslår disse medlemmer å konkurranseutsette persontransporttjenester med tog. Disse medlemmer vil understreke at rutetabeller og billettsalg skal være tilgjengelig i samme system, uavhengig av selskap.

Disse medlemmer har merket seg kritikk av rutetilbud og servicenivå på Kongsvingerbanen. Disse medlemmer vil i denne sammenheng peke på de meget gode erfaringene med konkurranseutsetting på Gjøvikbanen der de reisende har fått et mye bedre tilbud med langt flere avganger. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen forberede konkurranseutsetting på Kongsvingerbanen etter samme modell som Gjøvikbanen."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at togtransport står for en liten del av den samlede persontransport i Norge. Selv ved en betydelig satsing på bane, vil transportandelen fortsatt være lav. Derfor vil persontransport på veg være av avgjørende betydning i framtiden. Disse medlemmer mener derfor at med de knappe ressurser som Stortingets flertall stiller til disposisjon for persontransport, må disse i det vesentlige kanaliseres til vegvedlikehold og vegbygging.

Disse medlemmer vil vise til at ekspressbuss og lokalbusser på en langt bedre og rimeligere måte vil løse de store utfordringer som kollektivtransporten står overfor. Disse medlemmer viser for øvrig til Statens vegvesens dokumentasjon vist på Oslo-konferansen til MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) den 1. november 2005, hvor det fremkom at E18 Asker-Oslo sto for en større kollektivandel målt i antall personer enn jernbanen på samme strekning. Disse medlemmer understreker at for de mellomlange og de lengste strekningene, er togtransport ikke et alternativ til flytransport. Med den store konkurranse som hersker i luftfarten, er prisene kommet ned under prisnivået for bruk av tog, dette til tross for statens store kjøp av persontransport med tog.

Det er etter disse medlemmers syn ufornuftig å bruke store summer til å produsere en tjeneste som går med betydelig underskudd, og som må subsidieres av skattebetalerne framfor å bruke fly og buss som i stor utstrekning går med overskudd og samtidig bidrar til betydelige avgifter til statskassen. I tillegg vil disse medlemmer hevde at bilen - buss og personbil - har store fordeler i områder med spredt bebyggelse og lange avstander, og at midlene til kjøp av persontransport derfor bør konsentreres til befolkningstette områder med lokal- og regiontrafikk.

Disse medlemmer legger videre til grunn at bruk av anbud som et middel for å oppnå konkurranse på sporet fortsetter og at dette vil igjen føre til store effektiviseringer og mindre behov for tilskudd. Disse medlemmer vil videre be Regjeringen øke antallet togstrekninger som skal anbudsutsettes.

Disse medlemmer foreslår en reduksjon i rammen og henviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti vil peke på at Kristelig Folkeparti vil ha en langsiktig og reell satsing på jernbane som det miljøvennlige og trafikksikre transportmiddelet. Dette medlem viser til at følgende endringer er foreslått i Kristelig Folkepartis alternative budsjett:

Kap. 1351 Persontransport med tog post 70 Kjøp av persontransport med tog, økes fra 1 598,5 mill. kroner til 1 648,5 mill. kroner. Økningen skal gå til kjøp av persontransport på hele Sørlandsbanen, slik at frekvens og dermed jernbanens andel av de reisende på strekningen kan økes.

Dette medlem viser til Kristelig Folkepartis alternative budsjett der det foreslås å øke bevilgningen til kap. 1330 post 60 med 62,8 mill. kroner. Av økningen skal 20 mill. kroner gå til tilgjengelighetsprogrammet BRA. Det er viktig at transporttilbudet i Norge er tilgjengelig for alle, også funksjonshemmede. Dette medlempeker på at Kristelig Folkeparti derfor ønsker å styrke tilgjengelighetsprogrammet, og at det forventes at departementet i ny rammeavtale med NSB om kjøp av jernbanetjenester, stiller krav om universell utforming av nytt materiell, men også oppgradering av eksisterende materiell.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen stille krav om universell utforming av nytt materiell, men også oppgradering av eksisterende materiell i ny rammeavtale med NSB om kjøp av jernbanetjenester."

6.13 Kap. 1354 Statens jernbanetilsyn

6.13.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1354

33,7

34,8

Det vert foreslått løyvd 34,8 mill. kroner til drifta av Statens jernbanetilsyn, ein auke på 1,1 mill. kroner frå saldert budsjett 2006.

6.13.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at det i dag er ni utøvere på det nasjonale jernbanenettet. Flere aktører innenfor godstransport kan føre til at antallet tilsynsobjekter øker.

Flertallet har merket seg at Jernbanetilsynets arbeid med ferdigstilling av nye trafikkregler for det nasjonale jernbanenettet vil bli avsluttet i 2007.

Flertallet har videre merket seg at i 2007 vil tilsynet prioritere arbeidet med håndheving av nye/endrede forskrifter og implementering av EU-direktiver og annet EU-regelverk. Flertallet viser til at tilsynet er delegert viktige og omfattende oppgaver.

Flertallet understreker at et høyt sikkerhetsnivå skal opprettholdes innenfor jernbanevirksomheten i Norge og at et velfungerende og aktivt tilsyn er en nødvendig forutsetning for dette. Flertallet forutsetter bemanning, kompetanse og organisering hos Jernbanetilsynet som gjør dette mulig.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til forslag til bevilgning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiethenviser til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett, der tilsynets budsjett er foreslått økt med 2 mill. kroner.

Disse medlemmer legger til grunn at tilsynet organiserer sin virksomhet på en måte som både ivaretar sikkerhet hos virksomhetsutøverne og egen effektivitet. Disse medlemmer prioriterer økt ressursramme for å sikre at økt arbeid i forbindelse med EU-direktiver og EU-regelverk ikke går på bekostning av tilsynets hovedoppgave; sikring av god sikkerhet i norsk jernbanenett. Disse medlemmer har merket seg at det over tid har forekommet betydelig uenighet/innsigelser fra Jernbaneverkets ledelse knyttet til tilsynets arbeid. Disse medlemmer vil sterkt understreke tilsynets uavhengige stilling og viktige ansvarsområde. Disse medlemmer legger til grunn at Jernbaneverkets ansatte og ledelse følger de sikkerhetsmessige anbefalinger og pålegg som blir gitt av Statens jernbanetilsyn.

Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader i kap. 1350.

Komiteen medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18. Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1354 post 1 Driftsutgifter med 33,7 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 1,1 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).

6.14 Kap. 1370 Posttjenester

Komiteen har merket seg det gode arbeidet som utføres i Posten Norge AS og at selskapet har overholdt forpliktelsene i henhold til konsesjonen. Videre har komiteen merket seg den store tilfredsheten som kundene oppgir både ved Postens egendrevne postkontor og ved såkalt "PIB" - post i butikk. Dette er svært positivt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Posten fikk etter Stortingets vedtak av St.prp. nr. 58 (2005-2006) beholde eneretten på adressert brevpost under 50 g. Flertallet har merket seg at inntjeningen fra dette enerettsområdet har ført til at det ikke har vært nødvendig å bevilge penger til kjøp av posttjenester. Flertallet har videre merket seg at hvis regjeringen Bondevik IIs forslag om avvikling av enerettsområde hadde blitt virksomt som planlagt f.o.m. 1. januar 2007, ville det vært behov for bevilgninger over statsbudsjettet for å dekke opp underskuddet som staten da ville vært pålagt i henhold til konsesjonen. I budsjettet for 2005 var dette beløpet satt til 326 mill. kroner.

Flertallet vil likevel peke på at ordningen med kjøp av posttjenester ikke er avviklet som prinsipp. Flertallet har merket seg at Regjeringen vil komme tilbake til saken i sammenheng med et eventuelt behov for kjøp av banktjenester i postnettet.

Flertallet har merket seg at opposisjonen ikke har lagt inn penger til kjøp av posttjenester, samtidig som den har stemt imot å opprettholde ordningen.

Flertallet vurderer opprettholdelse av eneretten som avgjørende for å kunne sikre lik pris på porto og et likeverdig tilbud med postomdeling på alle hverdager til hele landet.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ber Regjeringen se på frivillig sektors endrede rammevilkår som følge av Posten Norge AS’ omlegging av rutiner for bladutsending og vurdere mulige kompensasjonsordninger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre vil vise til at det er kommet ytterligere signaler fra EU om at brevpost under 50 gram vil bli konkurranseutsatt fra 2009. Disse medlemmer har tidligere gått inn for videreføring av enhetsporto og postomdeling seks dager i uken, men at restmonopolet til Posten Norge AS avvik­les fra 1. januar 2007 og fremmer forslag om dette, jf. detaljert omtale i St.prp. nr. 34, jf. Innst. S. nr. 132 (2004-2005) om å avvikle eineretten til Posten Norge AS (Posten) frå 1. januar 2007.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen avvikle eneretten til Posten Norge AS for brevpost under 50 gram fra 1. januar 2007 i samsvar med Stortingets vedtak i forbindelse med behandling av St.prp. nr. 34 (2004-2005), jf. Innst. S. nr. 132 (2004-2005), om å avvikle eineretten til Posten Norge AS (Posten) frå 1. januar 2007."

6.15 Kap. 1380 og 4380 Post- og teletilsynet

6.15.1 Sammendrag

(i mill. kroner)

Kap.

Saldert budsjett 2006

St.prp. nr. 1 (2006-2007)

1380

241,8

226,6

4380

173,6

179,4

Til Post- og teletilsynet er det budsjettert med 226,6 mill. kroner, ein nedgang på 6,3 pst. frå saldert budsjett 2006. Nedgangen skuldast lågare flyttekostnader i samband med flyttinga av tilsynet til Lillesand. Det er avsett 14,7 mill. kroner i flyttekostnader for 2007, som er siste år med særskild løyving.

Det er budsjettert med 179,4 mill. kroner i inntekter (kap. 4380). Post- og teletilsynets utgifter er i hovudsak føresett dekka ved tilsvarande gebyrinntekter. Det vert føresett som i føregåande år at refusjon til drift av Radiostøykontrollen, som utgjer 10 mill. kroner, samt kostnader relatert til flytteprosessen, som er budsjettert med 14,7 mill. kroner for 2007, vert løyvd over kap. 1380 utan tilsvarande inntektsdekning over kap. 4380. I tillegg kjem Tilskudd til telesikkerhet og -beredskap med 22,5 mill. kroner, som også er føresett halde utafor sjølvfinansieringa.

Det er som for 2006 ikkje foreslått løyving til statleg kjøp av posttenester for 2007 (kap. 1370). Regjeringa har til vurdering spørsmålet om Posten Norge AS si plikt til å tilby grunnleggjande banktenester i heile ekspedisjonsnettet, og Samferdselsdepartementet vil kome tilbake til Stortinget med denne saka på ein eigna måte.

6.15.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at man viderefører bevilgningen til telesikkerhet og -beredskap, og at dette medfører at andre aktører enn Telenor med dette vil få beredskapsmessige oppgaver. Komiteen slutter seg til dette, og mener det er viktig at man i et deregulert marked gir ansvaret for beredskap stor oppmerksomhet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Venstre, viser til at Post- og teletilsynets driftsutgifter er budsjettert til 169 mill. kroner for 2007. I tillegg kommer flyttekostnader på 14,7 mill. kroner, utstyrsanskaffelser og vedlikehold på 20,4 mill. kroner og tilskudd til telesikkerhet og -beredskap med 22,5 mill. kroner.

Flertallet har også merket seg at flytteprosessen til Lillesand fortsetter, og er tilfreds med at man nå trapper ned bevilgningene til dette arbeidet fra 33,6 mill. kroner i årets budsjett til 14,7 mill. kroner i neste års budsjett.

Flertallet registrerer også at til den ordinære driften av og store nyanskaffelser i Post- og teletilsynet er det foreslått bevilget 189,4 mill. kroner, mens departementet forventer inntekter fra diverse avgifter og gebyrer på 179,4 mill. kroner i 2007. Dette betyr at Post- og teletilsynet er selvfinansierende, hvis man ser bort fra utgiftene til drift av Radiostøykontrollen. De særskilte flyttekostnadene og tilskuddene til telesikkerhet og –beredskap er også holdt utenfor selv­finansieringen. Flertallet støtter dette, men vil samtidig peke på at det er viktig å følge nøye nivået på de gebyrer og avgifter tilsynet pålegger tilbyderne av tjenester innenfor sektoren.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Post- og teletilsynets viktige oppgave som kontroll- og tilsynsmyndighet overfor aktørene innenfor post og teleområdet. Disse medlemmer er tilfredse med den jobben tilsynet utfører, og viser til at tilsynet nå er i ferd med å ha gjennomført flyttingen fra Oslo til Lillesand. Flyttingen har medført ekstra kostnader til flyttingen, samtidig har tilsynet hatt utfordringer med å beholde ansatte, og man har måttet gå ut for å rekruttere nye medarbeidere.

Disse medlemmer mener at når tilsynet nå har etablert seg, må tilsynet gå gjennom driften og se på mulighetene for å nå en mest mulig effektiv organisasjon og drift. Disse medlemmer viser derfor til sitt alternative statsbudsjett hvor man foreslår å redusere kostnadene til driften av Post- og teletilsynet.

Komiteens medlem fra Venstre viser til sine generelle merknader i punkt 3.2.5. Dette medlem vil fremme forslag innen netto rammebeløp for rammeområde 18.

Dette medlem foreslår å bevilge kap. 1380 post 1 Driftsutgifter med 157,1 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 11,9 mill. kroner i forhold til St.prp. nr. 1 (2006-2007).