2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt fra Arbeiderpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad fra Senterpartiet, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg fra Høyre, Lars Gunnar Lie fra Kristelig Folkeparti og Øystein Hedstrøm fra Fremskrittspartiet, støtter Regjeringens arbeid med å effektivisere og samordne Landbrukets utviklingsfond (LUF) og Statens Landbruksbank. Dette tilsier at det er både hensiktsmessig og rasjonelt med et felles styre for LUF og Statens Landbruksbank. Flertallet viser for øvrig til forslag om vedtektsendringer for LUF som fremkommer i St.prp. nr. 1 for Landbruksdepartementet, vedlegg nr. 1.

       Flertallet viser til at dagens bestemmelser for styresammensetning er forskjellig for LUF og Landbruksbanken. Flertallet finner departementets forslag til bestemmelser for sammensetning av det nye felles styre å være tilfredsstillende.

       Flertallet viser til departementets vurdering av at dagens avdelingsstyrer har svært liten reell betydning, og at de som ledd i en effektivisering og rasjonalisering foreslås avviklet. Flertallet er enig i dette.

       Flertallet viser til at avvikling av Landbruksbankens avdelingsstyrer, sammen med et felles samordnet styre for LUF og banken, gir muligheter for innsparing i såvel utgifter til styreadministrasjon som til møtegodtgjørelser. Flertallet ber departementet påse at en slik kostnadsreduksjon gjennomføres.

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti vil peike på at Landbrukets utviklingsfond er ein del av jordbruksavtala. Det er der dei viktigaste investeringsmidla for landbruket ligg. Desse medlemene ser det derfor som positivt at næringsorganisasjonane Norges Bondelag, Norges Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Skogeierforbund blir representerte i det nye styret.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, viser til St.prp. nr. 8 (1992-1993) der det heter:

       « Som følge av de forslag til endringer som er framsatt, mener departementet det vil være hensiktsmessig å foreta en total gjennomgang av det eksisterende fondet når det gjelder organisering, formål som det kan gis støtte til, styresammensetning m.v. I denne gjennomgangen må en blant annet vurdere forholdet mellom styret for LUF og styret for Statens Landbruksbank. »

       I Innst.S.nr.92 (1992-1993) sluttet landbrukskomiteen seg til ønsket om en fullstendig gjennomgang av det eksisterende fondet.

       Dette medlem kan ikke se at det er foretatt en slik gjennomgang av Landbrukets utviklingsfond. Dette medlem synes derfor det ville være riktig om Landbruksdepartementet kom tilbake med en oversikt over hvordan en slik gjennomgang skulle skje før en fremmer konkrete forslag om sammenslåing av de respektive styrene.

       Ut fra dette kan dette medlem heller ikke støtte forslaget om nedlegging av avdelingsstyrene av Statens Landbruksbank.

       Dette medlem vil foreslå at behandlinga av Ot.prp. nr. 3 (1993-1994) utsettes, subsidiært stemme mot endringene.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet ønsker en avvikling av Landbruksbanken og viser til Fremskrittspartiets prinsipielle holdning til statlige banker og finansieringsinstitusjoner. Samfunnet opplever ikke lenger noen kredittrasjonering, og det er nødvendig å bygge ned en økonomisk særomsorg for landbruket.

       Dette medlem vil likevel peke på at så lenge Statens Landbruksbank opprettholdes, vil en samordning med LUF med felles styre gi en mer rasjonell styring og økonomisk besparelse til administrasjon og møtegodtgjørelser.