2. Merknader til enkelte paragrafer

Til § 2 første og annet ledd

       Formuleringen « gjelder tilsvarende » fører til at konkurransemyndighetene f.eks. vil kunne be om de samme opplysninger som EFTAs overvåkningsorgan i saker der overvåkningsorganet anmoder konkurransemyndighetene om å innhente disse opplysningene.

Til § 2 tredje ledd

       Departementet antar det vil være behov for nærmere regler om kompetansefordelingen mellom departementet og konkurransemyndighetene i forhold til de oppgaver som etter forordningen tilkommer medlemsstatenes « regjeringer » o.l. I denne sammenheng vises til § 3 annet ledd hvor det brukes begrepet « vedkommende myndighet ».

Til § 3

       Etter forordningens artikkel 16 skal medlemslandene etter samråd med Kommisjonen fastsette egnede sanksjoner overfor transportører som ikke oppfyller visse plikter etter artiklene 5 nr. 2, 6, 11 og 13. Fristen i forordningen for konsultasjoner med Kommisjonen (1. juli 1961) passer ikke i EØS-sammenheng. Departementet mener at Norge har en frist på ett år fra ikrafttreden av EØS-avtalen til å gjennomføre tilsvarende nasjonale sanksjonsregler etter konsultasjoner med EFTAs overvåkningsorgan. Slike nasjonale sanksjonsregler synes ikke å følge av loven om konkurranseregler i EØS-avtalen m.v., og departementet fremmer derfor forslag om dette i § 3.