1. Innledning

       Til Odelstinget.

       EØS-avtalen artikkel 7 forplikter Norge til å gjennomføre rettsakter som inngår i avtalen i nasjonal rett.

       EØS-avtalen vedlegg XIII kapittel I - innenlands transport - inneholder rettsakter av generell art som gjelder for flere transportsektorer; transport med jernbane, på veg og innenlands vannveg. I dag er det ikke tilfredsstillende hjemmel til å gjennomføre de fleste av disse bestemmelser i norsk rett.

       Departementet har funnet det mest hensiktsmessig å fremme forslag om en særskilt gjennomføringslov som vil omfatte generelle bestemmelser for de ulike transportformer og som vil gi hjemmel til å innarbeide fellesrettsaktene i form av forskrifter.

       Lovforslaget er tildels av meget teknisk karakter. I proposisjonen redegjøres for de viktigste fellesbestemmelser vedrørende innenlands transport som med hjemmel i foreliggende utkast vil bli gjennomført i norsk rett ved forskrift. Bestemmelsene er generelle og er delvis knyttet til spesielle områder som

- infrastruktur,
- statsstøtte,
- grenselettelser og
- kombinert transport.

       Lovutkastet inneholder nødvendig hjemmel til å innarbeide ved forskrift ovennevnte EØS-rettsakter. I tillegg inneholder lovutkastet regler om innhenting av opplysninger, kontrollbesøk, taushetsplikt, ileggelse av bøter og tvangsmulkt, samt nasjonale sanksjonsregler.

       Utkastet til lovtekst har vært på begrenset høring til berørte departementer og nasjonale transportorgan og -forbund. Ingen av høringsinstansene har hatt vesentlige merknader til lovutkastet.