3. Endringer i naturvernloven

       Departementet viser til at det er behov for en bedre og sterkere strafferettslig oppfølging ved brudd på naturvernloven. Til sammenlikning har både viltloven, lakse- og innlandsfiskeloven og kulturminneloven straffebestemmelser som åpner for fengselsstraff i inntil 2 år. En skjerping av straffebestemmelsen i naturvernloven slik at den får samme strafferamme som disse lovene, vil være et signal om at myndighetene ser like alvorlig på denne type kriminalitet. En slik endring vil også føre til en utvidelse av oppsynets og politiets mulighet til å håndtere miljøkriminalitet ved at de bl.a. kan foreta ransaking og pågripelse.

       Departementet foreslår i proposisjonen at straffebestemmelsen i naturvernloven endres slik at den også omfatter fengselsstraff. Forslaget innebærer at straffebestemmelsen i naturvernloven får et likelydende innhold som bestemmelsen i viltloven og lakse- og innlandsfiskeloven, jf. også kulturminneloven. I tillegg til at dette er et signal om at norske myndigheter ser alvorlig på brudd på naturvernlovens bestemmelser, vil endringen føre til en utvidelse av oppsynets og politiets muligheter til å drive effektiv etterforskning.

       Etter departementets syn markerer den foreslåtte endringen en strafferettslig opprioritering av overtredelser av naturvernloven. Overtredelse av loven vil bli å anse som en forseelse, som i hovedsak har prosessuell betydning.