3. Komiteens tilråding

      Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om europeiske økonomiske foretaksgrupper ved gjennomføring av EØS-avtalens vedlegg XXII nr. 10 (rådsforordning (EØF) nr. 2137/85 )

(EØFG-loven).

§ 1.

       EØS-avtalens vedlegg XXII nr. 10 (rådsforordning (EØF) nr. 2137/85 ) om europeiske økonomiske foretaksgrupper gjelder som lov med den tilpasning som følger av vedlegg XXII, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

§ 2.

       For foretaksgrupper med offisiell adresse i Norge, gjelder selskapsloven kapittel 1 og 2 så langt den passer.

       Det samme gjelder andre regler som gjelder for ansvarlige selskaper, herunder regnskapsloven og konkursloven.

§ 3.

       Ingen kan være forretningsfører i en foretaksgruppe når vedkommende er umyndig, eller det inntrer slik hindring for vedkommende som nevnt i konkursloven § 142.

§ 4.

       Skifteretten skal ved kjennelse beslutte foretaksgruppen oppløst:

1. når foretaksgruppen ikke har forretningsfører,
2. når forretningsfører ikke lenger oppfyller vilkårene i § 3 eller vedkommende er ilagt dom på rettighetstap, jf. straffeloven § 29 nr. 2,
3. når det inntrer slik hindring som nevnt i konkursloven § 142 for en deltaker, eller en deltaker blir ilagt dom på rettighetstap, jf. straffeloven § 29 nr. 2, og vedkommende ikke trer ut av foretaksgruppen.

       Foretaksregisteret skal gi skifteretten melding når det foreligger forhold som nevnt i første ledd.

       Når selskapet er besluttet oppløst i medhold av første ledd, trer skifteretten i selskapsmøtets sted. Skifteretten velger avviklingsstyre i tilfelle hvor den finner det nødvendig.

§ 5.

       Loven her trer i kraft straks.

§ 6.

       De foretak som er registrert eller har levert inn førstegangsmelding til Foretaksregisteret når loven her trer i kraft skal, innen 2 år etter ikrafttredelsen, melde opplysninger som nevnt i foretaksregisterloven § 3-6 til Foretaksregisteret.

§ 7.

       Fra den tiden loven trer i kraft gjøres følgende endringer i lov av 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak:

§ 3-1

Nr. 5 skal lyde:
       Styremedlemmene og i tilfelle varamedlemmene og hvem som er styrets leder. Videre skal registeret inneholde opplysninger om observatører, jf. aksjeloven § 8-17 første og tredje ledd.

§ 3-4

Første punktum skal lyde:
       For selskap som ikke omfattes av §§ 3-1 til 3-3 får § 3-3 nr. 1, 2, 3, 4, 8 og 9 tilsvarende anvendelse.

§ 3-6

Første ledd nr. 2 oppheves.

Nåværende nr. 3, 4, 5, 6 og 7 blir ny nr. 2, 3, 4, 5 og 6.

Første ledd nr. 3 skal lyde:
       Innretningens egen adresse dersom denne er en annen enn den som skal opplyses etter nr. 2

Første ledd nr. 4 skal lyde:
       Styremedlemmene og i tilfelle varamedlemmene og hvem som er styrets leder. Videre skal registeret inneholde opplysninger om observatører, jf. stiftelsesloven § 29

Første ledd ny nr. 7 skal lyde:
       7. Foretakets vedtekter

Første ledd ny nr. 8 skal lyde:
       8. Tidspunktet for opprettelsen.

Annet ledd skal lyde:
       For stiftelser skal registeret dessuten inneholde opplysning om stiftelsen er offentlig stadfestet.

Nytt tredje ledd skal lyde:
       Dersom ikke annet er bestemt i lov eller med hjemmel i lov, skal vedtektene i foretak som omhandles i denne bestemmelse inneholde regler om følgende forhold:
1. Foretakets firma
2. Foretakets formål
3. Foretakets organer og deres myndighetsområder.

§ 3-7

Første ledd første punktum skal lyde:
       For alle foretak som nevnt i § 3-1 til § 3-6, § 3-9 samt europeiske økonomiske foretaksgrupper skal registeret dessuten inneholde opplysninger om:

Annet ledd skal lyde:
       For styremedlem, observatør, innehaver, deltaker, daglig leder, signaturberettiget og prokurist, skal registeret inneholde opplysninger om navn, fødselsnummer og bopel. Tilsvarende gjelder ved utnevnelse av den eller de personer som skal forestå en europeisk økonomisk foretaksgruppes avvikling. Er en juridisk person styremedlem, deltaker eller daglig leder, skal registeret inneholde opplysninger om firma, organisasjonsnummer og adresse.

§ 3-8

Første ledd nr. 6 skal lyde:
       Firma og adresse for eventuelt forretnings- eller driftssted her i landet eller på norsk kontinentalsokkel.

§ 4-2

Første ledd ny nr. 3 skal lyde:
3. I europeiske økonomiske foretaksgrupper hver enkelt ansvarlig deltaker og forretningsfører

Nåværende nr. 3 blir ny nr. 4.

Fjerde ledd skal lyde:
       For utenlandsk foretak påhviler meldeplikt styret for virksomheten her i landet dersom slikt styre finnes. Finnes ikke slikt styre, påhviler meldeplikten daglig leder for virksomheten her i landet dersom denne finnes. Finnes verken styre eller daglig leder, påhviler meldeplikten den eller de som kan forplikte hovedforetaket ved signatur.

§ 4-3

Første ledd skal lyde:
       Førstegangsmeldingene til registeret etter § 4-1 skal være underskrevet av samtlige meldepliktige. Endringsmeldingene kan underskrives av signaturberettiget.

§ 4-4

Bokstav a skal lyde:
       Bekreftet utskrift av protokollen fra konstituerende generalforsamling og senere generalforsamlinger som viser meldte opplysninger i aksjeselskap, annet selskap med begrenset ansvar, forening og annen innretning; stiftelsesavtalen i ansvarlig selskap, kommandittselskap og europeisk økonomisk foretaksgruppe, og for stiftelser den disposisjonen som danner grunnlaget for stiftelsen

Bokstav d skal lyde:
       Erklæring fra revisor og styremedlem om at han mottar valget.

Bokstav f skal lyde:
       Erklæring fra ansvarlig deltaker som ikke selv har meldeplikt om at meldingen skjer med deres samtykke. Tilsvarende erklæring skal gis av ansvarlig deltaker som er trådt ut av selskapet når det inngis melding fra foretaket om uttredenen.

Ny bokstav h skal lyde:
h) Erklæring fra revisor når det meldes kapitalnedsetting og nedsettingsbeløpet skal anvendes til dekning av tap som ikke kan dekkes på annen måte.

§ 4-7

Nytt annet ledd skal lyde:
       På bakgrunn av dom, kjennelse eller annen rettslig beslutning, kan domstolene begjære opplysninger om innførte foretak inntatt i registeret.

§ 6-2

Første ledd nr. 1 skal lyde:
       Foretakets firma og organisasjonsnummer

Nytt annet ledd skal lyde:
       Etter registrering av en førstegangsmelding om europeisk økonomisk foretaksgruppe som nevnt i forordning EØF nr. 2137/85 skal registerføreren kunngjøre opplysningene som nevnt i forordningen artikkel 8 samt endringer i disse. Registerføreren skal videre påse at opplysningene som skal offentliggjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidendes EØS-avdeling, jf. forordningens artikkel 11, oversendes Kontoret for De europeiske fellesskaps offisielle publikasjoner innen en måned etter offentliggjøring i Norsk lysingsblad.

Nåværende annet ledd blir nytt tredje ledd.

Tredje ledd skal lyde:
       Ved registrering av en førstegangsmelding om utenlandsk foretak kunngjøres opplysninger som nevnt i § 3-8 første ledd nr. 1, 6, 7, 9, 10 og 11 når dette er meldt.

§ 10-2

Første ledd skal lyde:
       Et aksjeselskaps brev, kunngjøringer og andre dokumenter skal angi det register der selskapet er registrert, samt inneholde selskapets organisasjonsnummer, selskapsform, hovedkontor og eventuelt at selskapet er under avvikling. Er aksjekapitalen angitt på disse dokumenter, skal den tegnede og innbetalte aksjekapital angis.

Annet ledd skal lyde:
       For filial av utenlandsk foretak, jf. § 3-8, skal filialens brev, kunngjøringer og andre dokumenter angi det register filialen er registrert i samt organisasjonsnummer. I tillegg skal det angis opplysninger om hovedforetaket som nevnt i første ledd.

Tredje ledd skal lyde:
       Dersom et foretaks dokumenter ikke inneholder opplysninger som pålagt i første og annet ledd, kan registerfører ilegge foretaket og de som har meldeplikt etter § 4-2 første ledd løpende tvangsmulkt inntil dokumentene er i samsvar med denne bestemmelse. Det samme gjelder opplysninger som nevnt i forordning EØF nr. 2137/85 artikkel 25, jf. EØFG-loven § 1. Departementet kan gi regler om fastsettelse og beregning av tvangsmulkt og om ettergivelse av ilagt mulkt. Vedtak om tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

Oslo, i næringskomiteen, den 9. november 1995.

Svein Ludvigsen, Dag C Weberg, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.