12. Jan Mayen

Sammendrag

       Det er i kapittel 14 i proposisjonen redegjort for gjeldende rett, utvalgets vurderinger og forslag samt høringsuttalelser vedrørende skattlegging av inntekter vunnet ved opphold på Jan Mayen.

       Departementet viser til at Jan Mayen i motsetning til Svalbard ikke er eget beskatningsområde eller særskilt skattedistrikt. Det vil således aldri være aktuelt å svare skatt til Jan Mayen.

       Departementet har vurdert hvorvidt det er hensiktsmessig å videreføre en ordning med særlige regler om skattlegging av inntekter vunnet ved opphold på Jan Mayen. Fraværet av traktatmessige forpliktelser av betydning for norsk beskatningsrett på Jan Mayen bidrar til å redusere behovet for særregler. Departementet vil imidlertid vise til at også andre hensyn enn traktatmessige forpliktelser begrunner et eget regelsystem for Svalbard. I stor grad er dette hensyn som også gjør seg gjeldende på Jan Mayen. Som Justisdepartementet påpeker tilsier blant annet behovet for nødvendig rekruttering særordninger. Departementet viser også til at den lave utbyggingsgraden på Jan Mayen i seg selv begrunner gunstigere beskatning ved opphold der. Ved at særreglene for Jan Mayen følger bestemmelsene i svalbardskatteloven, er det dessuten begrenset hvor kompliserende reglene virker.

       Departementet foreslår på denne bakgrunn en videreføring av dagens system med særregler for inntekt vunnet ved opphold på Jan Mayen.

       Departementet finner i likhet med utvalget at det ikke er behov for særskilte regler om skattlegging av næringsvirksomhet på Jan Mayen. Behovet for særskilte regler om skatt på inntekt opptjent på Jan Mayen er først og fremst knyttet til personer med arbeidsoppdrag der av lengre varighet. Departementet foreslår således at særreglene om skattlegging av inntekter fra Jan Mayen fortsatt skal være forbeholdt lønnsutbetalinger i arbeidsforhold.

       Det er påkrevet med en nærmere avgrensning av hvilke arbeidsinntekter som skal skattlegges etter særreglene. Departementet finner at denne avgrensningen bør skje etter samme regler som gjelder for begrenset skatteplikt til Svalbard for personer. Det vil si at det oppstilles et krav om opphold av minst 30 dagers varighet, jf. utkastet til lov om skatt til Svalbard § 2-2.

       Departementet foreslår at de administrative rutiner som er etablert rundt gjennomføringen av lønnstrekk på Jan Mayen videreføres.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til lov om skattlegging av personer på Jan Mayen.