10. Endringer i lov om pensjonsordning for sykepleiere

Klargjøring av personkretsen

       Lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere omfatter offentlig godkjente sykepleiere som er tilsatt i stilling knyttet til sykepleien ved kommunale, fylkeskommunale eller private helseinstitusjoner, jf. loven § 1 første ledd.

       Pensjonsordningens styre kan bestemme at sykepleiere i annen sykepleietjeneste også skal være medlemmer i Pensjonsordningen, jf. § 1 andre ledd.

       I praksis kan det være vanskelig å fastslå hvilke stillinger som er « knyttet til sykepleien », og som dermed innebærer pliktig medlemskap i pensjonsordningen for sykepleiere.

       For å få en ensartet praksis når det gjelder hvilke sykepleiere som skal ha pliktig medlemskap i pensjonsordningen, har styret for pensjonsordningen foreslått at alle offentlig godkjente sykepleiere ansatt ved institusjon som omfattes av første eller andre ledd i sykepleierpensjonsloven § 1, skal være medlemmer i pensjonsordningen uavhengig av om stillingen er knyttet til sykepleie.

       Det er bare de selvstendige kommunale pensjonskasser som går imot forslaget om at også sykepleiere i stilling som ikke er knyttet direkte til sykepleien skal ha pliktig medlemskap i pensjonsordningen.

       Departementet foreslår således at begrepet « knyttet til sykepleie » utelates i første ledd. Derved unngås spørsmål om slike forhold, og tredje ledd om departementets adgang til å avgjøre tvilssaker, kan oppheves.

       Det vises til lovutkastets avsnitt III § 1.

Tilbakebetaling etter feilaktig utbetaling

       Ved lov av 16. juni 1995 nr. 32 ble det foretatt en del justeringer, språklige endringer og omredigering i sykepleierpensjonsloven, se Ot.prp. nr. 42 (1994-1995) og Innst.O.nr.63 (1994-1995). Blant annet ble hele kapittel 5 Uførepensjon omarbeidet.

       Før denne omredigeringen var det i § 18 en bestemmelse om tilbakebetaling av for mye utbetalt uførepensjon og eventuelt bortfall av rett til uførepensjon. Denne bestemmelsen falt imidlertid ut ved omredigering uten at den ble erstattet av en ny bestemmelse.

       På denne bakgrunn har styret for pensjonsordningen foreslått at det tas inn en bestemmelse om tilbakebetaling av for mye utbetalt pensjon. Departementet er enig i dette, og foreslår en bestemmelse utformet etter mønster av folketrygdloven § 15-8.

       Det vises til lovutkastets avsnitt III § 36.

Ikrafttredelse. Administrative og økonomiske konsekvenser

       Departementet foreslår at lovendringene trer i kraft straks. Endringene vil være en forenkling. For øvrig har ikke endringene administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.