12. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 1

Vedtak til lov
om endringer i lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn m.m.

I.

       I lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn gjøres følgende endringer:

§ 3 nr. 1 skal lyde:

       Som pensjonsgivende fartstid (fartsmåneder) regnes tid som går inn under § 1, jf § 2, og som det er betalt avgift for. Når styret finner det rimelig, kan tid som går inn under § 1, jf § 2, i særlige tilfelle regnes som pensjonsgivende, selv om avgift ikke er betalt.

       For arbeidstakere som har minst 150 pensjonsgivende fartsmåneder som nevnt i første ledd første punktum, regnes også med den tid vedkommende

a) har mottatt godtgjøring som nevnt i § 1 nr. 3 før avgiftsplikt for slik tid ble innført, eller har fått sykehusbehandling for sykdom inntruffet i pensjonsgivende tjeneste,
b) før pensjonsalderen har mottatt uførepensjon fra lovbestemt pensjonsordning, når pensjonen er gitt på grunn av sykdom eller skade som er påført arbeidstakeren mens han var i pensjonsgivende tjeneste.

§ 4 nr. 1 andre ledd skal lyde:

       Arbeidstaker som ikke har rett til alderspensjon etter første ledd, skal likevel ha rett til alderpensjon dersom han har minst 12 pensjonsgivende fartsmåneder som nevnt i § 3, når summen av disse og opptjente premieuker etter lov 28 juni 1957 nr 12 om pensjonstrygd for fiskere er minst 150 måneder. Styret kan i særlige tilfelle bestemme at tjenestetid i annen pensjonsordning opptjent på skip skal medregnes.

§ 4 nr. 4 skal lyde:

       Alderspensjon til arbeidstaker som ikke er fylt 65 år, kan bare ytes når han har sluttet å opptjene pensjonsgivende fartstid som nevnt i § 1, jf. § 2, og ikke har tilsvarende tjeneste på utenlansk skip.

§ 5 nr. 1 første ledd skal lyde:

       Alderspensjon beregnes etter forskjellige satser for årlig pensjon for hver fartsmåned som underordnet og overordnet, jf. § 27 nr. 1.

a) For fartstid som underordnet etter 30. april 1993 fastsettes pensjonssatsen av Stortinget, jf. § 39.
b) For fartstid som underordnet før 1. mai 1993 utgjør pensjonssatsen 6/7 av pensjonssatsen etter bokstav a.
c) For fartstid som overordnet utgjør pensjonssatsen 1,20 ganger pensjonssatsen etter bokstav a.

§ 5 nr. 2 første punktum skal lyde:

       Alderspensjon ytes til og med den kalendermåned pensjonisten fyller 67 år eller til den kalendermåned pensjonisten får uførepensjon, foreløpig uførestønad, rehabiliteringspenger eller attføringspenger etter lov om folketrygd for hel uførhet eller full avtalefestet pensjon som omfattes av samordningslovens § 1 nr. 1 første ledd bokstav d.

§ 5 nr. 3 skal lyde:

       For pensjonist som forsørger barn under 18 år ytes et barnetillegg med 10 prosent av alderspensjonen for hvert barn.

§ 6, § 7, § 8, § 13 og § 15 oppheves.

§ 22 skal lyde:

1. Lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 6 gjelder ikke for pensjonsgivende fartstid som er opptjent i medhold av loven her.
2. Det foretas ikke samordning etter samordningsloven §§ 7-12, § 19, § 22 og § 23 av pensjoner som er beregnet etter § 5 nr. 1 bokstav b og § 7 i loven her, slik de lød før 1. januar 1997, med pensjoner fra folketrygden, avtalefestet pensjon eller annen tjenestepensjon.
3. Pensjonstrygden for sjømenn kan sette som vilkår for tilståelse av pensjon at vedkommende setter fram krav om ytelser etter loven om folketrygd.

§ 33 nr. 2 skal lyde:

       Hvert år fra og med 1997 og i 10 år fremover yter staten dessuten et tilskott på 50 mill. kroner til trygden.

§ 34 nr. 2 første ledd skal lyde:

       Avgift som tilbakebetales etter denne bestemmelse, skal svare til 1/3 av ett års alderspensjon etter § 5 nr. 1 første ledd, på grunnlag av de pensjonsgivende fartsmåneder han har tjent opp.

§ 41 nr. 2 skal lyde:

       Ytelsen gis ikke for lenger tid tilbake enn ett år før den kalendermåned hvori kravet settes fram. Redusert alderspensjon før fylte 60 år etter § 4 nr. 3 gis likevel bare fra og med den kalendermåneden kravet settes fram.

§ 41 nr. 4 andre ledd skal lyde:

       Alderspensjon etter § 5 nr. 1 bokstav b, samt enkepensjon og overgangsstønad etter § 6 og § 7 slik de lød før 1. januar 1997, utløses med kapitalverdien, hvis

a) årspensjonen er mindre enn et beløp som svarer til 4 prosent av folketrygdens grunnbeløp og
b) det ikke ytes krigsfartstillegg, jf. § 5 nr. 1 annet ledd, eller foretas samordning med personskadepensjon.

§ 48 nr. 1 og nr. 2 skal lyde:

1. Pensjonstrygden for sjømenn yter et overgangstillegg etter bestemmelsen i annet ledd til alderspensjonister over 67 år som får ugradert alderspensjon fra folketrygden som er mindre enn det hans sjømannspensjon var før fylte 67 år.
       Overgangstillegget skal utgjøre forskjellen mellom sjømannspensjonen, eksklusive eventuelt barnetillegg og ventetillegg, og vedkommendes tilleggspensjon fra folketrygden tillagt grunnpensjon og eventuelt særtillegg beregnet etter en trygdetid på 40 år. Overgangstillegget skal likevel ikke være større enn forskjellen mellom faktisk tilleggspensjon i folketrygden og det den ville utgjøre når antallet poengår økes med ett for hvert kalenderår uten pensjonspoeng fra og med fylte 60 år til og med fylte 66 år.
       Overgangstillegget reduseres med økt ytelse fra folketrygden utover forhøyelse av grunnbeløpet.
       Departementet gir forskrifter om gjennomføring.
2. Til pensjonist som får uførepensjon, foreløpig uførestønad, rehabiliteringspenger, eller attføringspenger fra folketrygden eller avtalefestet pensjon som omfattes av samordningslovens § 1 nr. 1 første ledd bokstav d, og som er mindre enn det alderspensjon etter denne loven ville utgjøre hvis han ikke hadde hatt slik ytelse fra folketrygden eller avtalefestet pensjon, gis det et overgangstillegg som tilsvarer forskjellen.

II.

I lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser skal § 6 nytt tredje ledd lyde:

       Denne paragrafen gjelder ikke for Pensjonstrygden for sjømenn, se likevel lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn § 4 nr. 1 andre ledd.

III.

I lov av 11. juni 1993 nr. 104 om endringer i lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd og i visse andre lover skal avsnitt IV femte ledd lyde:

       Endringen i lov om pensjonstrygd for sjømenn § 3 nr. 1 første ledd trer i kraft 1. juli 1993. For krav framsatt etter 1. januar 1997 får bestemmelsen virkning for all fartstid etter 30. juni 1949 bare i den utstrekning det er innbetalt avgift.

IV.

       Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

1. Endringene i lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn, lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser og lov av 11. juni 1993 nr. 104 om endringer i lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd og i visse andre lover trer i kraft 1. januar 1997.
2. Ved gjennomføring av lovendringene etter nr. 2 gjelder følgende overgangsbestemmelser:
a. For nye pensjonstilfelle hvor pensjon kan tilstås med pensjonsgivende fartstid opptjent i tidsrommet 1. september 1939 til 31. desember 1945 gjelder fortsatt de tidligere bestemmelser.
b. De tidligere bestemmelser i lov om pensjonstrygd for sjømenn § 4 nr. 4 om krav til å ha sluttet tjenesten for å få pensjon gjelder fortsatt for arbeidstaker som var fylt 62 år før lovens ikrafttreden.
c. Rett til tilbakebetaling av avgift etter de tidligere bestemmelser i lov om pensjonstrygd for sjømenn § 34 har arbeidstaker som før lovens ikrafttreden har nådd pensjonsalder og har fremsatt krav om tilbakebetaling eller pensjon.
d. Rett til etterbetaling av pensjon etter tidligere bestemmelser i lov om pensjonstrygd for sjømenn § 41 nr. 2 har arbeidstaker som før lovens ikrafttreden har fylt 60 år og har fremsatt krav om pensjon.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg der ansattes organisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner er representert for å foreta en nærmere utredning og fornyet vurdering av sjømannspensjonene både når det gjelder fortsatt offentlig pensjonsordning, en eventuell privat tjenestepensjonsordning eller en eventuell AFP-lignende ordning. En overgang til forsikringsmessig beregning av pensjonen må også vurderes.

Forslag fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen utrede og forberede en overføring til privat tjenestepensjonsordning for de yrkesaktive medlemmer av Pensjonstrygden for sjømenn. Det forutsettes at det enkelte aktive medlems opparbeidede rettigheter ivaretas. Pensjonister og de med oppsatte rettigheter beholdes i Pensjonstrygden for sjømenn. Det bør videre utredes overgangsordninger for de medlemmer som har lang opptjeningstid i pensjonstrygden.