13. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slike

vedtak:

A.

Vedtak til lov

om endringer i lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere.

I.

       I lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere gjøres følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

       Offentlig godkjente sykepleiere som er tilsatt i stilling ved kommunale, fylkeskommunale eller private helseinstitusjoner som går inn under lov av 28 april 1961 nr 2 om psykisk helsevern og lov av 19 juni 1969 nr 57 om sykehus m.v eller som er tilsatt i kommunal eller privat stilling knyttet til helsetjeneste i henhold til lov av 19 november 1982 nr 66 om helsetjenesten i kommunene skal, med de unntak som følger av loven her, være medlemmer i pensjonsordningen for sykepleiere.

       Pensjonsordningens styre kan bestemme at offentlig godkjente sykepleiere som er i annen sykepleietjeneste enn nevnt i første ledd, skal være medlemmer av pensjonsordningen.

§ 36 nye fjerde og femte ledd skal lyde:

       Dersom en pensjonist har mottatt pensjon i strid med redelighet og god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt. Feil utbetalt pensjon kan også kreves tilbakebetalt dersom pensjonisten, eller noen som har handlet på pensjonistens vegne, uaktsomt har gitt feilaktige, mangelfulle eller misvisende opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes en feil fra pensjonsordningens side, og mottakeren burde ha fortstått dette. Beløpet kan trekkes i framtidige ytelser.

       Også i andre tilfelle enn nevnt i fjerde ledd kan feil utbetalt pensjon kreves tilbakebetalt når dette ikke ville virke urimelig. Tilbakebetalingskrav i medhold av dette ledd er begrenset til en eventuell berikelse.

II.

       Denne lov trer i kraft straks.

B.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendring som sikrer en automatisk G-regulering av sjømannspensjonene slik at dette kan tre i kraft fra 1. mai 1997.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 16. oktober 1996.

Grethe G Fossum, Grethe Fossli, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.