8. Begrensning av ordningen med overgangstillegg

       Som en overgangsordning etter at folketrygden ble innført, garanterer sjømannspensjonstrygdloven § 48 at sjømannspensjonisten ikke går ned i samlet pensjonsinntekt ved overgang til alderspensjon fra folketrygden. Dersom samlet alderspensjon fra Pensjonstrygden og fra folketrygden blir mindre enn sjømannspensjonen var før fylte 67 år, yter Pensjonstrygden et tillegg som svarer til forskjellen. Tilsvarende gjelder når pensjonisten mottar uførepensjon, foreløpig uførestønad, rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden eller avtalefestet pensjon som er mindre enn det sjømannspensjonene alene ville utgjøre.

       Det gis ikke tillegg for nedgang i de samlede pensjonsytelser som er en følge av manglende trygdetid i folketrygden, at det gis redusert pensjon fra folketrygden på grunn av arbeidsinntekt før fylte 70 år eller at barnetillegg eller tidsbegrenset ventetillegg faller bort.

       Pensjonstrygden for sjømenn mener at det ved utregning av overgangstillegg bare bør gis kompensasjon for manglende opptjening av tilleggspensjon i folketrygden mellom fylte 60 og 67 år, dvs. for de årene det ytes ordinær sjømannspensjon. Pensjonstrygden finner det ikke naturlig å kompensere for lav opptjening i folketrygden for år før vedkommende fikk sjømannspensjon, f.eks. for år da vedkommende var ute av yrket.

       Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund går imot et forslag om å begrense overgangsordningen med kompensasjon for eventuell nedgang i samlet pensjon ved fylte 67 år. Det norske maskinistforbund og Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund støtter imidlertid et forslag om å begrense ordningen til å kompensere for manglende opptjening i folketrygden for de årene det ytes sjømannspensjon.

       Det synes ikke lenger naturlig at Pensjonstrygden for sjømenn skal kompensere for lav opptjening i folketrygden for år en ikke har vært medlem av Pensjonstrygden. Departementet mener likevel at Pensjonstrygden for sjømenn skal kompensere for manglende opptjening av tilleggspensjon i folketrygden for de årene etter fylte 60 år man mottar førtids alderspensjon fra Pensjonstrygden for sjømenn. Det vil si at Pensjonstrygden skal kompensere for manglende poengår i folketrygden, jf. folketrygdloven § 7-3 nr. 2 siste punktum. Det foreslås samtidig at departementet får hjemmel til å kunne gi forskrifter om gjennomføring av bestemmelsen.

       Det vises til § 48 i lovutkastets avsnitt I.

Ikrafttredelse

       Det foreslås at lovendringen trer i kraft 1. januar 1997 og gis virkning for pensjonister som får rett til alderspensjon fra folketrygden etter denne dato.

       Lovendringen fører til en årlig innsparing på 1 til 2 mill. kroner.

       Fastsetting av størrelsen på overgangstillegget kan i noen tilfeller føre til merarbeid, som totalt sett blir lite merkbart.