14. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slike

vedtak til lover:

A.

vedtak til lov

om endringer i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven).

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 26 første ledd bokstav g skal lyde:

       A/S Vinmonopolet.

§ 42 trettende ledd skal lyde:

       Fordel vunnet ved erverv av, og ved senere innløsning eller salg av opsjon som gir rett til kjøp eller salg av aksje eller grunnfondsbevis i arbeidsforhold, regnes som fordel vunnet ved arbeid etter første ledd. Som opsjon anses både rett til kjøp av eksisterende aksje eller grunnfondsbevis og rett til å tegne aksje eller grunnfondsbevis ved en senere emisjon. Dette gjelder også dersom retten er knyttet til fordring eller verdipapir. Ved ervervet av slik opsjon settes fordelen til dens verdi ved ervervet, fratrukket den skattepliktiges kostpris for opsjonen. Ved innløsning av opsjonen settes fordelen til den del av differansen mellom aksjens eller grunnfondsbevisets markedsverdi og innløsningsprisen etter opsjonsavtalen, som overstiger den skattepliktiges kostpris for opsjonen og skattlagt fordel etter fjerde punktum ved opsjonservervet. Ved salg av opsjonen settes fordelen til den del av differansen mellom salgssum og kostpris som overstiger skattlagt fordel etter fjerde punktum ved opsjonservervet. Overføring av slik rett til nærstående regnes ikke som salg etter dette ledd. Som nærstående regnes i alle tilfelle personer den skattepliktige er i slekt eller svogerskap med i opp- eller nedstigende linje, samt første og andre sidelinje. Innløsning fra den nærstående, eller salg fra den nærstående til annen ikke nærstående, regnes som innløsning eller salg fra den skattepliktige. I forskrift kan departementet fastsette bindende regler om verdsettelse av opsjonens verdi ved utstedelsen, om skattefritak for mindre beløp, samt øvrige regler til gjennomføring av beskatning etter dette ledd.

II.

§ 44 første ledd g nr. 1 annet ledd femte punktum skal lyde:

       Fradrag beregnet etter reglene i dette ledd skal ikke settes lavere enn kr 3.700 og ikke høyere enn kr 31.300.

§ 44 sjette ledd skal lyde:

       Foreldrefradrag i inntekten kan kreves når begge ektefeller har inntekt av arbeid, og har hjemmeværende barn under 12 år i inntektsåret. Fradraget gis i den laveste inntekten. Fradraget er 43 pst av denne inntekten for ett barn under 12 år, høyst kr 4.000. For to eller flere barn under 12 år er fradraget 53 pst av inntekten, høyst kr 5.100. Inntekt av arbeid i den annen ektefelles eller felles bedrift fastsettes i tilfelle etter reglene i § 16 femte ledd. Dette gjelder også ved felles ligning. Er den ene av ektefellene ufør, under utdanning eller på annen lignende måte forhindret fra å ha daglig pass og stell av barn, kan den annen ektefelle kreve fradraget i sin arbeidsinntekt. Det samme gjelder når den ene av ektefellene har negativ personinntekt etter fjerde kapittel. Når utgifter til pass og stell av barn legitimeres, forhøyes beløpsgrensene ovenfor til kr 20.000 for ett barn, og til kr 23.900 for to eller flere barn. For barn som på grunn av handicap e.l. har særskilt behov for omsorg og pleie, kan det gis foreldrefradrag for legitimerte utgifter etter foregående punktum, også om barnet er over 12 år.

§ 44 syvende ledd skal lyde:

       Foreldrefradrag kan også kreves i enslig forsørgers inntekt, når forsørgeren er yrkesaktiv og har omsorg for barn under 12 år i inntektsåret. Fradraget er 43 pst av inntekten for ett barn under 12 år, høyst kr 4.000. For to eller flere barn under 12 år er fradraget 53 pst av inntekten, høyst kr 5.100. Når utgifter til pass og stell av barn legitimeres, forhøyes beløpsgrensene ovenfor til kr 20.000 for ett barn, og til kr 23.900 for to eller flere barn. For barn som på grunn av handicap e.l. har særskilt behov for omsorg og pleie, kan det gis foreldrefradrag for legitimerte utgifter etter foregående punktum, også om barnet er over 12 år.

§ 75 første ledd skal lyde:

       Personlige skattytere skal ha klassefradrag i inntekten ved kommuneligningen. Klassefradraget er 24.100 kroner i klasse 1 og 48.200 kroner i klasse 2.

§ 77 nr. 3 skal lyde:

       Andre skattytere enn nevnt under nr. 1 og 2 som i noen måned i inntektsåret har mottatt rehabiliteringspenger, foreløpig uførestønad eller attføringspenger etter folketrygdloven eller uførepensjon etter den nevnte lov eller andre lover, skal for hver påbegynt måned ha et særfradrag på halvparten av månedsfradraget etter nr. 1 første ledd.

§ 78 nr. 1 første punktum skal lyde:

       For skattytere som har rett til fradrag etter § 77 nr. 1 og 2, skal det ikke beregnes skatt eller trygdeavgift når den alminnelige inntekt ikke overstiger kr 67.000 for enslige og kr 104.400 for ektepar og samboere som går inn under § 16 tolvte ledd.

III.

       Endringene under I trer i kraft straks og med virkning fra og med inntektsåret 1996.

       Endringene under II trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1997.

B.

vedtak til lov

om endringer i lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven).

       I lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 45 nr. 2 skal lyde:

       Forskottstrekk som etter reglene under 1 ikke blir å betale tilbake og forskottstrekk vedkommende lønnstaker som er ukjent i kommunen, skal overføres til staten. Slik overføring skal foretas når det er gått 3 år etter utløpet av det inntektsår da trekket er foretatt.

§ 56 nr. 5 første ledd skal lyde:

       Når riket er i krig eller krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare, kan bestemmelsene i denne lov og i gjeldende vedtak om forskott på skatt til staten, til fylkeskommunene og til kommunene fravikes ved beslutning av Kongen, når det finnes nødvendig for å lette gjennomføringen av utskrivning, betaling, innkreving eller fordeling av forskott på skatt. Det kan herunder fastsettes særregler for enkelte grupper av skattepliktige og bestemmelser om at visse skattebeløp skal overføres til staten inntil avgjørelse om den endelige fordeling blir truffet.

II.

       Endringene under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1997.

C.

vedtak til lov

om opphevelse av lov av 24. april 1964 nr. 2 om Skattefordelingsfondet.

       Lov av 24. april 1964 nr. 2 om Skattefordelingsfondet oppheves fra og med inntektsåret 1997. Staten trer inn som skattekreditor istedenfor fondet når det gjelder oppgjør for fellesskatt etter loven etter utgangen av 1996. Det samme gjelder i forhold til ligningsvedtak om fellesskatt etter loven etter utgangen av 1996.

D.

vedtak til lov

om endring i lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd (folketrygdloven).

       I lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 16-3 første ledd nytt tiende punktum skal lyde:

       Arbeidsgiveravgift betales ikke av lønn og annen godtgjørelse til lærlinger på kontrakt under lov av 23. mai 1980 nr. 13 om fagopplæring i arbeidslivet.

II.

       Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med 1997.

E.

vedtak til lov

om endring i lov av 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske forekomster m.v. (petroleumsskatteloven).

       I lov av 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske forekomster m.v. (petroleumsskatteloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 2 tredje ledd oppheves.

II.

       Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1997.

F.

vedtak til lov

om endringer i lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven).

       I lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 4-2 nr. 1 bokstav a skal lyde:

a. den som har hatt formue eller inntekt som han er skattepliktig for her i landet etter annen bestemmelse enn § 3-5 i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere.

§ 6-2 nr. 3 skal lyde:

       Lønnsoppgaven skal inneholde opplysninger om

a. fradrag som er gjort ved lønnsutbetalingene, så som medlemsinnskudd til tjenestepensjonsordning, pliktig underholdsbidrag og fradragsberettiget fagforeningskontingent m.v. Det samme gjelder fradragsberettiget fagforeningskontingent som lønnstakeren legitimerer å ha betalt direkte til sin fagforening og
b. inntektsfradrag som gis ved ligningen, så som sjømannsfradrag m.v. Departementet kan i forskrift bestemme hvilke inntektsfradrag det skal gis særskilte opplysninger om på lønnsoppgaven.

§ 6-3 nytt nr. 5 skal lyde:

       Næringsdrivende som utøver næring ved å kjøpe eller omsette landbruksprodukter (herunder levende dyr) plikter ukrevet å gi opplysninger om all omsetning med produsentene.

Nåværende nr. 5 og 6 blir henholdsvis nr. 6 og 7.

§ 6-16 bokstav c skal lyde:

       Departementet kan

c. i forskrift bestemme at de i denne paragraf spesifiserte oppgavene; lønnsoppgaver m.v. etter § 6-2, saldo- og renteoppgaver ved årsskifte eller ved oppgjør av konti i løpet av det siste inntektsår etter § 6-4 og § 6-13 nr. 2 d, kontrolloppgaver etter § 6-3 nr. 5, kontrolloppgaver fra Verdipapirsentralen etter § 6-5, livsforsikringspremie, pensjonsforsikringspremie m.v., spare- og fondsinnskudd, tilskudd til forsikringsinstitutter m.v. og betaling for pass og stell av barn m.v. etter § 6-6, utbetalinger m.v. fra forsikringsselskap etter § 6-7, aksjonæroppgaver etter § 6-11, oppgaver fra Trygdeetatens Innkrevingssentral og Statens Innkrevingssentral etter § 6-13 nr. 4, fordelingsoppgaver over inntekter, utgifter og formue i boligselskap etter skattelovens § 51 sjette ledd og i boligsameier etter forskrift gitt i medhold av skatteloven § 42 b nr. 9, skal overleveres i maskinlesbar form.

§ 6-17 nr. 1 skal lyde:

       1.  Oppgaver som nevnt i § 6-16 c og § 6-13 nr. 3 skal leveres ukrevd, og skal for personlige skattytere inneholde fødselsnummer (elleve siffer). For selskaper, foreninger, sammenslutninger m.v. skal oppgaven inneholde organisasjonsnummer eller når slikt ikke finnes, annen identifikasjon etter regler gitt av Skattedirektoratet.

§ 6-17 nr. 2 skal lyde:

       2.  Den som har oppgaveplikt etter § 6-16 c og § 6-13 nr. 3 kan kreve at skattyter oppgir sitt fødsels- eller organisasjonsnummer. Den oppgavepliktige kan registrere slik identifikasjon også på grunnlag av opplysninger fra andre enn skattyter.

II.

§ 6-10 nr. 5 skal lyde:

       Rederi eller arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet om bord på fartøy, skal ukrevet gi Sentralskattekontoret for utenlandssaker opplysninger på skjema fastsatt av Sentralskattekontoret om arbeidstaker bosatt i utlandet i tjeneste på norsk registrert fartøy, herunder fartøy registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). For arbeidstakere bosatt i Danmark, Finland, Island eller Sverige skal slike opplysninger også gis ved tjenestegjøring om bord på utenlandsk registrert fartøy i tjeneste hos norsk rederi eller hos arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet på slikt fartøy.

III.

       Endringene under I trer i kraft straks.

       Endringen under II trer i kraft fra og med inntektsåret 1997.

G.

vedtak til lov

om endring i lov av 17. juni 1988 nr. 55 om skatt av inntekt for sjømenn bosatt i utlandet.

       I lov av 17. juni 1988 nr. 55 om skatt av inntekt for sjømenn bosatt i utlandet gjøres følgende endring:

I.

§ 1 første ledd skal lyde:

       Person bosatt i utlandet som er ansatt om bord i tjeneste hos rederiet eller hos arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet på norsk registrert fartøy, skal svare skatt til staten av inntekt vunnet ved arbeid om bord. Det samme gjelder person bosatt i Norden som tjenestegjør på utenlandsk registrert fartøy som eies eller drives av norsk rederi eller tjenestegjør hos norsk rederi eller hos norsk arbeidsgiver som driver virksomhet ombord på slikt fartøy. Skatt pliktes likevel ikke dersom det godtgjøres at vedkommende er skattepliktig til bostedlandet av hele sin hyreinntekt og dobbeltbeskatning ikke er forebygget gjennom overenskomst med vedkommende land.

II.

       Endringen under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1997.

H.

vedtak til lov

om endring i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven).

       I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 5-6 skal lyde:

Tilbakebetaling av innbetalt aksjekapital og overkurs

       Nedsetting av selskapets aksjekapital med minsking av aksjens pålydende og tilbakebetaling til aksjonæren skal redusere inngangsverdien på aksjen fra det tidspunkt beløpet er tilbakebetalt. Det samme gjelder tilbakebetaling av innbetalt overkurs.

II.

       Endringen under I trer i kraft straks.

Oslo, i finanskomiteen, den 19. november 1996.

Bjørnar Olsen, Tore Nordtun, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.