2. Skattefritak for a/s vinmonopolet

Sammendrag

       Det følger av skatteloven § 26 første ledd bokstav g at « selskap eller samlag for omsetning av brennevin, vin, fruktvin, mjød eller øl » ikke kan pålegges formues- og inntektsskatt. Skattefritaket ble i sin tid vedtatt under forutsetning av at de samme foretak ble ilagt en avgift etter alkohollovgivningen. Gjennom statsskatteligningen og den særskilte avgiften i alkoholloven har de aktuelle foretak i realiteten hatt samme skattebelastning som andre selskaper.

       Det er de senere år blitt foretatt flere endringer i alkohollovgivningen, noe som har aktualisert et behov for revisjon av skatteloven § 26 første ledd bokstav g.

       Selv om skattefritaket i skatteloven § 26 første ledd bokstav g språklig også omfatter engrossalg, er det etter departementets oppfatning lite tvilsomt at bestemmelsen må tolkes innskrenkende slik at det kun er A/S Vinmonopolet som kan påberope seg skattefrihet. Det har hele tiden vært en forutsetning for skattefrihet at det betales en avgift etter alkohollovgivningen beregnet etter de samme regler som formues- og inntektsskatten. Etter någjeldende alkohollov § 7-2 er det kun A/S Vinmonopolet som betaler slik avgift. Departementet foreslår på denne bakgrunn at skatteloven § 26 første ledd bokstav g endres slik at det uttrykkelig fremgår at skattefritaket bare gjelder A/S Vinmonopolet.

       Det vises til forslag til endring i skatteloven § 26 første ledd bokstav g. Det foreslås at lovendringen skal tre i kraft fra og med inntektsåret 1996.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å endre skatteloven § 26 første ledd bokstav g slik at det uttrykkelig går fram at skattefritaket kun omfatter A/S Vinmonopolet.