7. Beskatning av nordisk bosatte sjømenn ansatt hos norsk arbeidsgiver i tjeneste på utenlandske skip

Sammendrag

       Finansdepartementet foreslår å endre § 1 i lov av 17. juni 1988 nr. 55 om skatt av inntekt for sjømenn bosatt i utlandet slik at nordisk bosatte sjømenn (utenom Norge) i tjeneste på utenlandsk registrert skip blir skattepliktige til Norge dersom de er ansatt om bord hos norsk arbeidsgiver.

       Det foreslås nå ingen endring i skatteplikten til Norge for sjømenn bosatt utenfor Norden.

       Skatt pliktes ikke svart dersom det godtgjøres at sjømannen er skattepliktig til bostedslandet av hele sin hyreinntekt og dobbeltbeskatning ikke er forebygget gjennom overenskomst med vedkommende land. Denne regel videreføres uendret.

       Det vises til forslag til endring i lov av 17. juni 1988 nr. 55 § 1. Lovendringen foreslås å tre i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1997.

       Likningsloven § 6-10 nr. 5 regulerer arbeidsgivers plikt til å gi opplysninger i forbindelse med ligningen vedrørende sjømenn bosatt i utlandet. Departementet foreslår at bestemmelsen endres i samsvar med den foreslåtte endringen i sjømannsskatteloven. Endringen innebærer at norsk rederi eller norsk arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet om bord på utenlandsk registrert fartøy ukrevet skal gi Sentralskattekontoret for utenlandssaker opplysninger på fastsatt skjema om arbeidstakere bosatt i Danmark, Finland, Island og Sverige ved tjenestegjøring på utenlands registrert skip.

       Det vises til forslag til endring i ligningsloven § 6-10 nr. 5. Lovendringen foreslås å tre i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1997.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om endring i ligningsloven § 6-10 nr. 5 og § 1 i lov av 17. juni 1988 nr. 55 .