2. Bakgrunn for lovforslaget

Sammendrag

       Verdipapirhandellovutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 31. januar 1994.

       Verdipapirhandellovutvalget avga sin første utredning om Investeringsforetak til Finansdepartementet 16. desember 1994. Utredningen er trykket som NOU 1995:1 Investeringsforetak. Utredningen er lagt til grunn for Ot.prp. nr. 15 (1995-1996) , jf. Innst.O.nr.48 (1995-1996) og lovvedtak 23. mai 1996.

       Verdipapirhandellovutvalget la frem sin innstilling om Verdipapirhandel 19. desember 1995. Innstillingen er trykt som NOU 1996:2 og følger som utrykt vedlegg til proposisjonen.

       Kredittilsynet og Norges Bank nedsatte høsten 1993 en arbeidsgruppe som skulle vurdere avregningen av derivatkontrakter i forhold til finansinstitusjonenes kapitaldekningskrav. Gruppen leverte sin rapport 25. mai 1994 og konkluderte der med at hvis avregningsavtalens rettslige stilling er slik at de faktisk reduserer finansinstitusjonenes risiko, er det naturlig at dette også får konsekvenser for kapitaldekningskravet.

       På bakgrunn av rapporten anbefalte Norges Bank i brev av 17. august 1994 og Kredittilsynet i brev av 8. november 1994 til Finansdepartementet, at det ble igangsatt arbeid for å vurdere nærmere om det i Norge bør innføres adgang for finansinstitusjonene til å inngå avregningsavtaler, og eventuelt at det ble utarbeidet forslag til nødvendige lovendringer. I brev av 20. desember 1994 ba Finansdepartementet om at Kreditttilsynet, eventuelt ved opprettelse av en arbeidsgruppe, utarbeidet de nødvendige vurderinger og tilrådinger.

       Kredittilsynet nedsatte den 27. april 1995 en arbeidsgruppe for å vurdere videre behovet for endringer i norsk lovgivning og eventuelt foreslå lovendringer.

       Arbeidsgruppen avga en rapport til Kredittilsynet 15. desember 1995. Rapporten ble oversendt Finansdepartementet ved Kredittilsynets brev av 22. januar 1996.

       Lovutvalgets utredning og arbeidsgruppens rapport ble sendt på høring ved Finansdepartementets brev av 21. februar 1996.

       Høringsinstansene stiller seg i hovedsak positive til Verdipapirhandellovutvalgets forslag og vurderinger.

       Norges Bank legger til grunn at utvalgets forslag « samlet sett vil bidra til klarere og mer oversiktlige spilleregler i markedene for finansielle instrumenter, noe som vil fremme effektiv, sikker og ordnet handel i finansielle instrumenter ». Den norske Bankforeningen, Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Kredittilsynet, Landsorganisasjonen i Norge, Norges Fondsmeglerforbund, Norges Forsikringsforbund, Norges Rederiforbund, Norske Finansanalytikeres Forening, Næringslivets Hovedorganisasjon, Oslo Børs og Sparebankforeningen i Norge, gir uttrykk for tilsvarende vurderinger.

       Næringslivets Hovedorganisasjon, Norges Forsikringsforbund og Norges Rederiforbund viser til at det også bør foretas en gjennomgang av regelverket som gjelder for børsen og Verdipapirsentralen. Det er bl.a. vist til at en slik gjennomgang er nødvendig for å sikre det norske verdipapirmarkedets konkurransedyktighet. Oslo Børs viser til at de hensyn som begrunner revisjon av verdipapirhandelloven, også taler for at børsloven oppdateres.

       Departementet viser til at det i løpet av kort tid vil nedsettes et lovutvalg som skal se på alternative måter å organisere børsvirksomhet på. Departementet vurderer dessuten om det er behov for å sette i gang et arbeid med revidering av Verdipapirsentralloven.

Komiteens merknader

       Komiteen tar dette til orientering.