15. Samordning av overgangsstønad for enslig mor eller far med tjenestepensjon. Korrigering av samordningsloven § 23 nr. 1

15.1 Sammendrag

Etter samordningsloven § 23 nr. 1 andre ledd skal blant annet folketrygdens særtillegg samordnes med tjenestepensjon etter de samme regler som gjelder for tilleggspensjon fra folketrygden.

I forbindelse med at stønadsordningen for enslige forsørgere ble lagt om fra 1. januar 1998, ble overgangsstønadens størrelse endret. Overgangsstønaden er økt til 1,85 prosent av folketrygdens grunnbeløp. Særtillegget er falt bort. Det uttales at samordningsbestemmelsen i § 23 nr. 1 andre ledd etter denne endringen er uklar.

På denne bakgrunn foreslår departementet at samordningsloven § 23 nr. 1 andre ledd tilpasses de nye reglene om overgangsstønad, som nå fastsettes i forhold til grunnbeløpet. Det foreslås at bestemmelsen justeres slik at den delen av overgangsstønaden som overstiger grunnbeløpet, samordnes etter de reglene som gjelder for samordning av tilleggspensjonen.

Forslaget foreslås å tre i kraft straks. Det uttales at det ikke innebærer noen realitetsendring siden den enslige forsørgeren som før får beholde et beløp som svarer til tjenestepensjonen pluss 1/4 av grunnbeløpet. Forslaget har derfor ikke økonomiske eller administrative konsekvenser.

15.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til at samordningsloven § 23 nr. 1 andre ledd tilpasses de nye reglene om overgangsstønad, og har for øvrig ingen merknader.