3. Grunnpensjon til en pensjonist som har samboer som får pensjon eller overgangsstønad som etterlatt etter kapittel 16 eller 17 - folketrygdloven § 3-2

3.1 Sammendrag

Departementet foreslår at grunnpensjonen for samboende pensjonister som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene, skal være den samme som for ektefeller også når en eller begge samboerne mottar pensjon eller overgangsstønad som gjenlevende ektefelle. Hensikten er å oppnå full likestilling mellom de aktuelle samboerne og ektefeller når det gjelder grunnpensjonens størrelse. Tilsvarende endring foreslås for tidligere familiepleiere.

Som bakgrunn for forslaget vises det bl.a. til at etter lovendring 28. februar 1997 skal grunnpensjonen for ugifte pensjonister som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene, være lik grunnpensjonen for ektefeller. En gjenlevende ektefelle eller likestilt samboer som gifter seg, mister retten til pensjon eller overgangsstønad som gis på grunnlag av det tidligere ekteskapet. Denne regelen er ikke gjort gjeldende for de samboerne som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene.

Departementet antar at meningen med den nevnte lovendringen er at grunnpensjonen alltid skal være lik 75 prosent av grunnbeløpet når begge samboerne er pensjonister, dvs. at grunnpensjonen skal være den samme som for ektefeller. På denne bakgrunn foreslår departementet å endre folketrygdloven § 3-2 femte ledd slik at grunnpensjonen skal utgjøre 75 prosent av grunnbeløpet også når pensjonistens samboer mottar pensjon som tidligere familiepleier eller gjenlevende ektefelle. Departementet foreslår at endringen også skal gjøres gjeldende for overgangsstønad.

Lovendringen foreslås å tre i kraft straks og gitt virkning bare for nye tilfelle. Det uttales at endringen vil innebære administrative forenklinger for trygdefunksjonærene fordi regelverket blir lettere å forstå. Økonomisk vil endringen føre til en innsparing som anslagsvis utgjør mindre enn 500 000 kroner på årsbasis.

3.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, ser det som riktig at grunnpensjonen alltid skal være 75 prosent av grunnbeløpet når begge samboere er pensjonister, dvs. at grunnpensjonen skal være den samme som for ektefeller. Flertallet slutter seg derfor til forslaget om å endre folketrygdloven § 3-2 femte ledd slik at grunnpensjonen skal utgjøre 75 prosent også når pensjonistens samboer mottar pensjon som familiepleier eller gjenlevende ektefelle.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet betrakter samboende personer som enkeltpersoner som har valgt å dele husvære. Disse medlemmer finner det derfor urimelig at man på denne bakgrunn skal foreta justeringer i den enkeltes tilståtte og rettmessige pensjonsytelser. Disse medlemmer vil derfor ikke støtte den foreslåtte endring om å frata samboende med etterlattepensjon av grunnbeløpet, og vil stemme mot forslaget til endring av § 3-2 femte ledd.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknad i Innst. S. nr. 180 (1995-96) der Sosialistisk Venstreparti gikk inn for en gradvis oppjustering av pensjonsytelsene til ektepar i forhold til trygdenivået for samboende pensjonister. Dette er i tråd med tidligere merknader og forslag fra Sosialistisk Venstreparti. Sosialistisk Venstreparti går inn for et individbasert pensjonssystem som innebærer at den enkelte skal ha samme pensjonsretter enten hun/han er gift, samboende eller enslig. Dette medlem vil ut fra dette stemme mot den foreslåtte endring av § 3-2 femte ledd.