2. Medlemskap i folketrygden for sivile tjenestepliktige i utlandet - folketrygdloven § 2-5

2.1 Sammendrag

Det vises til at medlemskap i folketrygden på grunnlag av bosetting bevares ved midlertidig fravær fra Norge, dvs. fravær av inntil 12 måneders varighet, men at man faller ut av trygden dersom man tar arbeid i utlandet for utenlandsk arbeidsgiver som ikke plikter å betale arbeidsgiveravgift. Bestemmelser om pliktig medlemskap for personer som bor og/eller arbeider i utlandet eller på skip i utenriksfart (f.eks. norske statsborgere i statens tjeneste), er gitt i folketrygdloven § 2-5. Personer i Forsvarets tjeneste i utlandet, fredskorpsdeltakere og eksperter i tjeneste i utviklingsland er pliktige medlemmer, men ikke sivile tjenestepliktige da det ikke har vært anledning til å avgi sivile tjenestepliktige til oppdrag i utlandet. Etter Stortingets behandling av St.meld. nr. 22 (1995-96) er det åpnet for dette.

Det framholdes at det nå er nødvendig å avklare sivile tjenestepliktiges trygdeforhold ved tjenestegjøring i utlandet da det ikke kan utelukkes at oppholdet vil kunne strekke seg utover 12-månedersperioden der medlemskapet i folketrygden på grunnlag av bosted opprettholdes.

Departementet foreslår at gruppen sivile tjenestepliktige på oppdrag i utlandet tas inn i en ny bokstav d i folketrygdloven § 2-5 første ledd. I tilknytning til dette foreslås nødvendige rettinger av henvisninger i folketrygdloven § 2-5 annet ledd.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks og gis virkning fra 1. januar 1998. Det uttales at lovendringen ikke vil ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og øyangen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Ljøstad og Næss, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, er enig i at folketrygdloven § 2-5 første ledd utvides til også å omfatte sivil tjenestepliktig på oppdrag i utlandet i nytt punkt d for å sikre at siviltjenestepliktige som har et opphold på mer enn 12 måneder, sikres tilknytning til folketrygden.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at disse partier under behandling av St.meld. nr. 22 (1995-96) ga uttrykk for sterk skepsis til hele ordningen med å åpne for avtjening av siviltjeneste i utlandet. Når et flertall likevel har gitt adgang til dette, støtter disse medlemmer at sivile tjenestepliktige som tjenestegjør i utlandet og derfor er borte fra Norge i over 12 måneder, sikres tilknytning til folketrygden.