11. Tilbakelevering av husrommet

11.1 Sammendrag

Lovforslagets kapittel 10 handler om leierens tilbakelevering av husrommet ved leieforholdets opphør. I tillegg handler kapittelet om det økonomiske etteroppgjøret mellom partene.

Bestemmelsene bygger på Husleielovutvalgets forslag til kapittel 11.

Departementet foreslår at leieren skal være forpliktet til i rimelig utstrekning å gi leiesøkende adgang for å se på jusrommet etter at han har bestemt seg for å flytte. Leieren skal tilbakelevere husrommet til avtalt tid. Er ikke annet avtalt, foreslår departementet at tilbakeleveringen anses skjedd når utleieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet. Leieren vil i utgangspunktet være forpliktet til å levere tilbake husrommet i samme stand som ved overtakelsen, med unntak av vanlig slit og elde. Utleieren kan imidlertid ikke uten særlig avtale kreve at leieren setter husrommet tilbake i opprinnelige stand, dersom leieren har hatt rett til å forandre husrommet. Ikke i noe tilfelle kan utleieren kreve tilbakelevering i opprinnelig stand dersom dette vil medføre uforholdsmessige omkostninger eller verditap. Leverer leieren husrommet tilbake for sent eller med mangler, kan han bli erstatningsansvarlig for utleierens økonomiske tap som følge av misligholdet.

Departementet foreslår på den annen side at leieren skal få vederlag for de forbedringer han har gjort i husrommet etter utleierens samtykke. Departementet foreslår også at leieren i en oppsigelsessak kan få vederlag for den kundekretsen han har opparbeidet, og som utleieren etter leieforholdets opphør kan nyte godt av.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen vil vise til at gjeldende lov ikke har noen bestemmelser om hvilke tiltak som skal markere at overleveringen har skjedd. Komiteen ser det som positivt at den nye husleieloven definerer tidspunktet for overlevering av nøkler som overtakelsestidspunktet der ikke noe annet er avtalt. Komiteen ser det som positivt at det i den nye loven presiseres at utleieren har rett til å ta husrommet i bruk når leieren har flyttet uten å si opp leieavtalen.