7. Beboerrepresentasjon i bolig- leieforhold

7.1 Sammendrag

Kapittel 6 i lovforslaget handler om beboerrepresentasjon i visse boligleieforhold.

Bestemmelsene bygger på Husleielovutvalgets forslag til kapittel 7.

Dagens lov har ingen regler som tar sikte på å gi boligleiere innflytelse over forvaltning og drift av eiendommen. Utleieren eier den faste eiendommen og treffer alle beslutninger vedrørende eiendommen. Departementet vil foreslå at det i den nye loven blir tatt inn bestemmelser som gir leiere av bolig større innflytelse over egen bosituasjon. Blant annet skal det kunne velges en tillitsvalgt, som representerer leierne overfor utleieren.

I lovforslaget er den tillitsvalgtes oppgaver nærmere regulert.

7.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil peke på at dagens lov ikke har regler som tar sikte på å gi boligleiere innflytelse over forvaltningen og driften av eiendommen. Flertallet har merket seg at det i den nye loven foreslås at beboerne skal gis en viss innflytelse ved at det velges en representant fra beboerne i hus der eieren har leid ut mer enn fire boliger. Denne representanten skal ha en rådgivende myndighet. Flertallet ser det som viktig at den bestemmende myndighet fremdeles ligger hos utleieren.

Flertallet støtter forslaget om at den tillitsvalgte ikke skal ha innsynsrett i utleiers regnskap og budsjett.

Flertallet er enig i at det er et problem for enkelte leiere at utleieren vedvarende misligholder sine vedlikeholdsforpliktelser. Flertallet kan av den grunn se at det ville være positivt om leietakerne kunne ha selvstendig rett til å sette i gang vedlikehold som skal utføres etter leieavtalen. På den andre side kan dette føre til mange konflikter mellom utleiere og leiere fordi de har forskjellig syn på hva som skal gjøres av vedlikeholdsarbeid. Flertallet vil for øvrig peke på at leierne kan tilbakeholde en forholdsmessig del av leien som et pressmiddel for et eieren skal oppfylle sin vedlikeholdsplikt.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti støtter forslaget om beboerrepresentasjon i den form som er lagt fram. Disse medlemmer mener en praksis med rådgivende tillitsvalgt i neste omgang må gå over til å bli en beboerrepresentasjon med lovpålagte rettigheter. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag som kan sikre de tillitsvalgte beboerrepresentanter lovbestemt rett til innflytelse.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har for øvrig ingen merknader og støtter Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet avviser forslaget om beboerrepresentasjon i visse boligleieforhold. Dersom formålet med dette er å gi leier innflytelse over de deler av eiers disposisjonsrett som angår drift og forvaltning av egen eiendom er dette nok et eksempel på at deler av innholdet i den nye husleieloven i seg selv er en kilde til konflikt. Råderetten over egen eiendom bør kunne utøves suverent av eier uten innblanding fra personer som ikke har noen eierinteresser i eiendommen. Det er også feil å gi leier det inntrykk at denne gis en medbestemmelsesrett i drift og forvaltning av boligen som i virkeligheten neppe vil være reell.

Disse medlemmer ser det lite hensiktsmessig å opprette fora for å ivareta interesser som allikevel skal være ivaretatt gjennom husleiekontrakter eller bygger på et tillitsforhold mellom utleier og leier. Flere spørsmål i husleiesammenheng vil ofte ha en fordel av å bli løst på en uformell og tillitskapende måte mellom partene fremfor å bli formalisert gjennom en unødvendig organisasjonsstruktur.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme imot lovforslagets kapittel 6.