12. Teknisk endring i finansieringsvirksomhetsloven

Sammendrag

Norge er deltaker i Financial Action Task Force (FATF) - en internasjonal arbeidsgruppe for tiltak mot hvitvasking av penger. FATF ble opprettet av G-7-landene i 1989, og består i dag av 26 medlemsland og 2 internasjonale organisasjoner (Europarådet og Gulf Cooperation Council). Norge har vært medlem av FATF siden 1991.

FATF vedtok i 1990 40 anbefalinger om tiltak mot hvitvasking av penger. Anbefalingene, som ble revidert i 1996, gjelder såvel strafferettslige som finansrettslige tiltak, håndheving av regelverket, samt internasjonalt samarbeid. FATFs anbefalinger og reglene i EUs hvitvaskingsdirektiv er på flere punkter sammenfallende.

En viktig del av arbeidet i FATF består i å overvåke og evaluere medlemslandenes implementering av de 40 anbefalingene. Alle medlemsland har gjennomgått en evaluering. I forbindelse med FATFs annen gangs evaluering av Norge har evalueringsgruppen gitt uttrykk for at det anses i strid med FATFs anbefalinger at det ikke fremgår klart av finansieringsvirksomhetsloven at forsikringsselskaper er omfattet av reglene i § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger. Gruppen har derfor anbefalt Norge å endre finansieringsvirksomhetsloven slik at det klart fremgår at forsikringsselskaper er omfattet av § 2-17.

Både Kredittilsynet og departementet har lagt til grunn at § 2-17 kommer til anvendelse på forsikringsselskaper, jf. f.eks. Ot.prp. nr. 22 (1995-96) om tiltak mot hvitvasking av penger hvor det på s. 8 uttales at «Finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 gjelder nå for forretnings- og sparebanker, forsikringsselskaper, finansieringsforetak ....». I forskrift 7. februar 1994 om legitimasjonskontroll og tiltak mot hvitvasking av penger er det videre forutsatt at forsikringsselskaper er omfattet. Det vises her til § 3 bokstav b hvor det fremgår at tegning av forsikringspolise, dersom visse vilkår er oppfylt, er unntatt fra legitimasjonsplikten.

På bakgrunn av anmodningen fra FATFs evalueringsgruppe vil departementet likevel foreslå en teknisk endring i finansieringsvirksomhetsloven § 2-1 annet ledd, ved at forsikringsselskaper uttrykkelig nevnes blant de institusjoner som omfattes av finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger.

Departementet legger til grunn at den foreslåtte lovendringen er av teknisk karakter, og således ikke vil innebære noen realitetsendring i forhold til dagens praksis. Det anses derfor åpenbart unødvendig å gjennomføre alminnelig høring, jf. regelverksinstruksen pkt. 4.3, jf. pkt. 1.4. Forslaget fremmes på denne bakgrunn uten forutgående høring.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag, jf. forslaget til endringer i finansieringsvirksomhetsloven § 2-1 annet ledd.