5. Kriminalitetsutviklingen

Metodeutvalget beskriver kriminalitetsutviklingen, og konkluderer med at det har vært en betydelig økning i den registrerte kriminaliteten. Samtidig har kriminaliteten endret karakter. Blant annet har det vokst frem en alvorlig og brutal voldskriminalitet i spesielle miljøer. Miljøene er mer lukkede og profesjonelle, og preges av økt internasjonalisering. Også den tekniske utviklingen gjør at tradisjonelle etterforskningsmetoder oftere enn før kommer til kort.

Flere av høringsinstansene fra politi og påtalemyndighet sier seg enig i den beskrivelsen som Metodeutvalget har gitt av kriminalitetsutviklingen. Andre høringsinstanser har kritisert beskrivelsen.

Departementet har bedt om en vurdering av kriminalitetsutviklingen fra Institutt for Kriminologi og fra Kriminalpolitisentralen. Instituttet mener at Metodeutvalgets presentasjon av kriminalitetsutviklingen er for unyansert, og at den logiske sammenhengen mellom kriminalitetsnivået og forslagene om nye etterforskningsmetoder er for svak. Det vises bl.a. til at økningen i kriminaliteten hovedsakelig gjelder mindre alvorlig vinningskriminalitet. Kripos er på den annen side enig i Metodeutvalgets beskrivelse av kriminalitetsutviklingen.

Departementet registrerer at det er uenighet om kriminalitetsutviklingen og om behovet for nye etterforskningsmetoder. Etter departementets mening kan det ikke være avgjørende hvor stor økningen i kriminaliteten har vært. Vel så viktig er det at kriminaliteten har endret karakter. Totalinntrykket av den informasjonen som departementet sitter inne med, er at det foreligger et reelt behov for nye etterforskningsmetoder.