8.1 Gebyr på kontant betaling

Komiteen viser til følgende svar fra finansminister Gudmund Restad på spørsmål fra saksordfører Terje Johansen 14. oktober 1999:

«Jeg viser til brev 14. oktober 1999 med følgende spørsmål:

«Er det etter Stortingets/finanskomiteens mening riktig at et tvunget betalingsmiddel (kontanter) skal avgiftsbelegges?

Dersom det skal avgiftsbelegges, er det da riktig at et tvunget betalingsmiddel skal prises etter samme prinsipp som et frivillig betalingsmiddel (eks. betalingskort)?»

I tillegg til kopi av brevet 12. oktober 1999 fra Norges Banks Funksjonærforbund har jeg også mottatt kopi av brev 6. oktober fra Norges Banks Funksjonærforbund til Forbrukerrådet i Oslo og Akershus, samt kopi av interne notater for Norges Bank.

Det underliggende spørsmålet er, så vidt jeg kan se, et spørsmål om innholdet av Norges Banks plikter etter sentralbankloven i forbindelse med håndtering av sedler og mynt. Etter det jeg har fått opplyst utredes nå dette spørsmålet i Norges Bank. Etter min mening vil det være naturlig å avvente Norges Banks egen vurdering av plikten etter sentralbankloven. Dette spørsmålet har for øvrig ikke direkte sammenheng med forslaget i Ot.prp. nr. 96, som nå er til behandling i Stortinget.»

Komiteen viser videre til brev fra finansministeren til saksordføreren av 16. november 1999, vedlagt brev fra Norges Bank 5. november 1999 med notat, hvor Norges Bank gir sin rettslige vurdering av spørsmålet om prising av bankens tjenester i kontanthåndteringen. Brevene følger som trykt vedlegg 2 til denne innstillingen.

Det fremgår av Norges Banks brev at det kan være aktuelt for Norges Bank å ta seg betalt for enkelte av de tjenester banken yter i forbindelse med behandlingen og omfordelingen av sedler og mynt i samfunnet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, ber om at Stortinget på egnet måte får seg forelagt spørsmålet om prising av håndteringen av kontanter.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti betrakter Norges Banks formidling av kontanter som et offentlig ansvar og en offentlig tjeneste som Norges Bank plikter å tilby uten gebyrer eller lignende. Dette medlem vil ikke at det skal være adgang i lovverket for Norges Bank til å overføre kostnadene ved kontanthåndtering til sine kunder.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovendring som innebærer at Norges Bank ikke kan ta seg betalt for de tjenester banken yter i forbindelse med behandlingen og omfordelingen av sedler og mynt i samfunnet.»

8.2 Felles standard for bankenes elektroniske betalingssystemer

Komiteen viser til de problemstillinger som reises i brev av 11. oktober 1999 fra saksordføreren til finansministeren av vedr. kundenes frihet til å velge banktjenester, kundenes eierskap til egne data og kontroll over sine finanstransaksjoner på tvers av banker og finansinstitusjoner. Brevet følger som trykt vedlegg 1.

Komiteen ber departementet ta hensyn til dette i arbeidet med oppfølging av Banklovkommisjonens utredninger.