Samandrag

Finansdepartementet fremmer i proposisjonen to forslag om endringer i lov av 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner. Finansdepartementet foreslår for det første et unntak fra den generelle regelen om at ingen kan eie mer enn 10 pst. av aksjekapitalen i en finansinstitusjon. Forslaget innebærer at det kan gis tillatelse til at andre finansinstitusjoner i forbindelse med strategiske samarbeidsavtaler får en eierandel på inntil 25 pst. i en norsk finansinstitusjon.

Det andre lovforslaget vil gi generalforsamlingen i morselskap i finanskonsern mulighet til, med flertall som for vedtektsendring, å vedta at konsernet skal organiseres med et holdingselskap som morselskap (holdingmodellen). Etter lovforslaget vil generalforsamlingens vedtak om omdanning til en holdingmodell innebære at aksjer i det operative morselskapet blir byttet om i aksjer i et nyopprettet holdingselskap.

Det er i avsnitt 2.1 i proposisjonen redegjort for bakgrunnen for lovforslaget om endring av eierbegrensningsreglene, herunder for Banklovkommisjonens behandling NOU 1998:14 av dette.

Det er i avsnitt 2.2 i proposisjonen redegjort for bakgrunnen for forslaget om organisering av finanskonsern etter holdingmodellen.

Det er i kap. 3 i proposisjonen redegjort for gjeldende rett når det gjelder eierbegrensningsregler og organisering av finanskonsern.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Dag Terje Andersen, Berit Brørby, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, frå Framstegspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, frå Kristeleg Folkeparti, Randi Karlstrøm, leiaren Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, frå Høgre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, frå Senterpartiet, Jørgen Holte, frå Sosialistisk Venstreparti, øystein Djupedal, frå Venstre, Borghild Tenden, og representanten Steinar Bastesen, viser til merknader under avsnitta nedanfor.