1. Hovedinnholdet i proposisjonen

I proposisjonen foreslår Justisdepartementet enkelte endringer i offentlighetsloven og i andre bestemmelser med betydning for offentlighetsprinsippet.

Det foreslås en presisering i offentlighetsloven § 1, hvor det fremgår at det gjelder egne regler om offentlighet for Stortinget og dets organer.

Offentlighetslovens dokumentbegrep utvides slik at også informasjon lagret på lydbånd, film m.v. omfattes, men det åpnes for å unnta opplysninger innhentet ved personovervåking fra offentlighet.

Journalføringsplikten foreslås lovfestet i offentlighetsloven. Det foreslås videre at alle saksframlegg med vedlegg som blir gitt til et kommunalt eller fylkeskommunalt folkevalgt organ i utgangspunktet skal være offentlig.

Etter gjeldende rett skal det utarbeides offentlige søkerlister. Det foreslås i proposisjonen at opplysninger om en søker skal kunne unntas offentlighet dersom vedkommende ber om dette.

Forvaltningen gis en adgang til å unnta opplysninger fra offentlighet dersom en offentliggjøring av opplysningene vil lette gjennomføringen av straffbare handlinger.

Lov om Statens nærings- og distriktsutviklingsfond foreslås endret, slik at fondet omfattes av offentlighetsloven. Dokumenter som gjelder konkrete søknader om finansiering, skal imidlertid fremdeles kunne unntas fra offentlighet.

Dokumenter i Forbrukerrådets og Forbrukertvistutvalgets klagesaker blir først offentlige når saken er endelig avsluttet i disse utvalgene. Det foreslås at denne unntaksadgangen tas inn i forbrukertvistloven.