10. Lov 9. mai 1997 nr. 26 om statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland (Norfund)

10.1 Sammendrag

Norfund har til formål å medvirke med egenkapital og annen risikokapital, samt yte lån og stille garantier til utvikling av bærekraftig næringsvirksomhet i utviklingsland. Offentlighetsloven gjelder ikke for fondet.

I St.meld nr. 32 (1997-1998) uttalte regjeringen at for så vidt gjelder Norfund burde den samme løsning kunne legges til grunn som for SND. En samlet justiskomité støttet dette. Komiteens flertall ba Regjeringen vurdere en omvendt formulering, slik at utgangspunktet blir at virksomheten er offentlig, men at søknadene og negative avgjørelser er unntatt offentlighet.

I høringsnotatet ble det sendt ut to alternative forslag til endring i lov om Norfund tilsvarende forslagene for SND, jf. ovenfor.

Flertallet av de høringsinstanser som uttaler seg om dette spørsmålet, går inn for alternativ 1, dvs. at Norfund skal omfattes av offentlighetsloven.

Utenriksdepartementet vil påbegynne en revisjon av Norfundloven i nærmeste framtid. Justisdepartementet finner det naturlig at spørsmålet om, og eventuelt i hvilken grad, Norfund skal omfattes av offentlighetsloven, vurderes i forbindelse med denne revisjonen.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets oppfatning om at spørsmålet om offentlighetsloven også skal gjelde for Norfund bør tas opp til vurdering samtidig med at loven om Norfund blir revidert.