11. Utsatt offentlighet for dokumenter i forbrukerrådets og forbrukertvistutvalgets klagesaker

11.1 Sammendrag

Forskrift av 22. desember 1978 nr. 4 om Markedsrådets og Forbrukerrådets behandling av forbrukerkjøpstvister m.v. inneholder bestemmelser om utsatt offentlighet for klagesaker som behandles av Forbrukerrådet eller Forbrukertvistutvalget. Bestemmelsene ble gitt i medhold av offentlighetsloven § 4 annet ledd som ble opphevet i 1982. I lovvedtaket heter det at forskrifter gitt i medhold av tidligere lov fortsatt skal gjelde. Stortinget forutsatte imidlertid at man skulle gå gjennom gjeldende forskrifter med sikte på å oppheve disse.

I høringsnotatet ba Justisdepartementet om høringsinstansenes syn på et forslag om å lovfeste adgangen til å unnta dokumentene i Forbrukerrådets og Forbrukertvistutvalgets klagesaker fram til sakene er avgjort.

De fleste av høringsinstansene som uttaler seg om spørsmålet, støtter forslaget. Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norske Avisers Landsforening går imot forslaget.

Justisdepartementet mener at dersom dokumentene i nevnte klagesaker fremdeles skal kunne unntas fra offentlighet, bør det vedtas en ny lovhjemmel. Som flertallet av høringsinstansene mener også departementet at det foreligger gode grunner for at dokumentene skal kunne unntas fra offentlighet mens klagebehandlingen pågår, og departementet følger opp forslaget i proposisjonen, jf. lovutkastet nr. 3 om endring av lov om forbrukertvister.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag.