1. Hovedinnholdet i proposisjonen

I proposisjonen foreslås ulike endringer i straffeprosessloven og domstolloven som i all hovedsak skal effektivisere straffesaksavviklingen.

Viktigst er et forslag om å endre reglene om forkynnelse av dommer i straffesaker og om tidspunktet for når ankefristen skal ta til å løpe. Det foreslås en ny alternativ forkynnelsesmåte, hvoretter siktede kan pålegges å møte opp i retten eller på et annet offentlig kontor for å få dom forkynt for seg. Ankefristen begynner å løpe fra det på forhånd fastsatte forkynnelsestidspunkt.

Departementet går ellers inn for å utvide forhørsrettens kompetanse til å avsi dom ved kjøring uten førerkort. Det foreslås ellers at adgangen til å behandle borgerlige rettskrav sammen med en begrenset anke i straffesak utvides. Videre skal fullstendige og begrensede anker hvor flere tiltalte er involvert, i større grad kunne behandles i samme ankeforhandling.

Det foreslås også enkelte mindre presiseringer bl.a. i bestemmelsen i straffeprosessloven § 160 a om sentralt DNA-register.