Forurensning og avfall

Regjeringen foreslår bestemmelser om forurensninger som for en stor del bygger på forurensningslovens bestemmelser. Det foreslås å lovfeste et utslippsforbud for miljøgifter på Svalbard, med unntak av spor av miljøgifter i vanlige utslipp fra husholdning, tjenesteyting eller annen aktivitet som medfører utslipp av tilsvarende omfang. Det foreslås videre at departementet, på nærmere betingelser, kan gjøre unntak fra forbudet for eksisterende næringsvirksomhet, eller om nødvendig gjøre unntak dersom forbudet medfører utilsiktede konsekvenser for ny næringsvirksomhet som er funnet miljømessig forsvarlig på Svalbard.

For å redusere risikoen for oljesøl fra skipstrafikken foreslås det at sjødyktighetsloven, helt eller delvis, kan gis anvendelse på utenlandske skip og innretninger i Svalbards indre farvann og territorialfarvann. Det samme gjelder for deler av havne- og farvannsloven og losloven. Det foreslås også at Sysselmannen kan gi forskrift om motorisert ferdsel til sjøs, herunder fastsette seilingsleder eller områder hvor det ikke kan seiles, hastighetsbegrensninger og bestemmelser om oppankring og ilandstigning.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at Regjeringen foreslår bestemmelser om forurensninger som for en stor del bygger på forurensningslovens bestemmelser og støtter dette. Komiteen støtter at det lovfestes et utslippsforbud for miljøgifter på Svalbard, med noen unntak. Komiteen støtter at sjødyktighetsloven, helt eller delvis, kan gis anvendelse på utenlandske skip og innretninger i Svalbards indre farvann og territorialfarvann.

Komiteen viser til notat til komiteen av 24. april 2001 fra Sysselmannen på Svalbard. Der vises det til at gebyrene for avfall og avløp fastsettes av kommunestyrene på fastlandet. Ifølge loven kan departementet kun delegere beslutning når dette uttrykkes eksplisitt i paragrafen. I § 72 er det ikke åpnet for at departementet kan delegere myndigheten til å fastsette gebyrer for avfall og avløp. På bakgrunn av den utviklingen som har vært for lokalstyret på Svalbard, vil det være naturlig at departementet kan delegere denne myndigheten til Svalbard Lokalstyre.

På denne bakgrunn vil komiteen foreslå:

«§ 72 (avløps- og avfallsgebyrer mv.) første ledd første setning skal lyde:

Departementet eller den departementet bemyndiger, kan gi forskrift om gebyrer og årlige avgifter for tilknytning til avløpsanlegg og for innsamling og disponering av avfall.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti støtter forslaget om et totalt forbud mot utslipp av miljøgifter fra Svalbard. Som proposisjonen beskriver, kommer en hovedmengde av miljøgiftene man finner på land og i det marine miljø på Svalbard fra kilder utenfor øygruppen. Det er derfor et meget viktig signal som sendes ved at det bestemmes et totalt forbud mot utslipp av miljøgifter.

Dette medlem presiserer at unntaket for vanlige husholdninger, tjenesteyting og annen aktivitet ikke fratar disse gruppene ansvaret for å redusere utslipp av miljøgifter til et absolutt minimum.

Dette medlem går dessuten imot departementets forslag når det gjelder utslipp av miljøgifter fra varmekraftverket og gruvedriften. Dette medlem kan ikke se at utslipp fra disse kildene skiller seg noe fra andre utslipp i sin natur, og mener derfor at det sendes klare og tydelige signaler om at på sikt må enten utslippene ned, eller virksomheten opphøre.