2. Bakgrunnen for lovfram- legget og høyringa

Samandrag

I Ot.prp. nr. 26 (2000-2001) gjorde Justisdepartementet framlegg om å utgreie fleire tiltak for å betre skyldnaren si stilling i gjeldsforhold: klagenemnd for inkassosaker, reduksjon av inkassosalæra og opplysningsplikt om vilkåra for gjeldsordning. Justiskomiteen stilte seg positiv til at desse tiltaka vart nærmare utgreidd, og ba dessutan departementet vurdere om det er grunn til å styrke sanksjonsmidla mot brot på god inkassoskikk, jf. Innst. O. nr. 47 (2000-2001). I tillegg gjorde Stortinget 27. februar 2001 følgjande vedtak:

"Stortinget ber Regjeringen vurdere forslag om krav til samtykke i finansavtaleloven når forbrukerlån overdras til en annen finansinstitusjon."

På denne bakgrunn sende Justisdepartementet ut eit høyringsnotat med forslag til endringar i inkassoloven og inkassoforskriften.

Komiteens merknader

Komiteen mener det er svært nødvendig å bedre skyldnerens stilling i gjeldsforhold og styrke vernet mot uheldig inkasso. I dag er inkassobransjen preget av høye salærer, stivbeint praksis og utilgjengelige og dyre klagemuligheter. Det er en bransje komiteen anser det nødvendig å følge nøye og også i fremtiden vurdere korrigerende tiltak. Særlig i tider hvor rentenivået stiger, arbeidsledigheten øker og forskjellene øker i befolkningen, er det grunn til å være særlig oppmerksom. Inkasso kommer som oftest når skaden allerede er skjedd. Den må likevel skje skånsomt.

Komiteen har merket seg at inkassobransjen selv har vist vilje til å rydde opp i den uheldige praksis som har preget deler av bransjen, og at det nå er etablert et godt samarbeid med Forbrukerrådet.