2.1 Organisert kriminalitet og menneskehandel mv.

Både justiskomiteen, jf. Budsjett-innst. S. nr. 4 (2002-2003), forsvarskomiteen og justiskomiteen, jf. Innst. S. nr. 9 (2002-2003), har uttrykt bekymring for økningen i den organiserte kriminaliteten.

Videre har FNs generalforsamling vedtatt én konvensjon om grenseoverskridende organisert kriminalitet og tre protokoller om henholdsvis menneskehandel, menneskesmugling og ulovlig befatning med våpen. Konvensjonen ble undertegnet av Norge 13. desember 2000.

På denne bakgrunn sendte departementet 10. desember 2002 på høring forslag til endringer i straffeloven og straffeprosessloven mv. Høringsnotatet inneholdt bl.a. forslag om straffebestemmelser som retter seg mot organisert kriminalitet og menneskehandel, og en bestemmelse som skjerper strafferammen for slik kriminalitet. I tillegg ble det foreslått endringer i utleveringsloven og i politiloven.

2.2 Gjengangerstraff og rettshåndhevelsesarrest

Regjeringen har i Sem-erklæringen gått inn for å endre straffeloven "slik at det i tillegg til den ubetingede straff for gjengangere i vinnings-, volds- og sedelighetsforbrytelser kan idømmes en betinget straff, som utløses ved gjentatte forbrytelser". Etter brevveksling med Riksadvokaten om dette spørsmålet sendte departementet 10. september 2002 også på høring et forslag til endringer i straffeloven og straffeprosessloven. I høringsnotatet gjorde departementet rede for ulike måter en straffskjerpelse for gjengangere kan gjennomføres på. Departementet foreslo også en klargjøring av straffeprosessloven § 172, men understreket samtidig at endringen ikke var ment å innebære noen realitetsendring i gjeldende rett.

I kapittel 3 i proposisjonen redegjør departementet kort for kriminalitetsutviklingen, særlig med hensyn til organisert kriminalitet.