7. Blandede skyldkrav?

Sammendrag

Mange av bestemmelsene i straffeloven kapittel 27 har et blandet skyldkrav, det vil si at skyldkravet ikke er det samme i forhold til alle vilkårene i gjerningsbeskrivelsen.

En av hovedinnvendingene mot utformingen av bestemmelsene i straffeloven kapittel 27 har vært at skyldkravene er kompliserte. Rådet går derfor inn for å forenkle skyldkravene, og foreslår at flere av de kombinerte skyldkravene oppheves, og at det i stedet innføres straff for forsettlige og grovt uaktsomme overtredelser. Dette innebærer dels en skjerping, dels en lemping, i forhold til gjeldende rett. Straffelovrådet drøfter om ansvaret bør inntre allerede ved simpel uaktsomhet, men mener at det bør være tilstrekkelig å ramme grov uaktsomhet.

Ingen av høringsinstansene går imot den foreslåtte forenklingen av skyldkravene.

Departementet støtter den foreslåtte forenklingen av skyldkravene i gjeldende §§ 283 a, 284 og 285, og viser til at det verken i utredningene eller i høringsrunden er dokumentert noe behov for å videreføre de blandede skyldkravene i disse bestemmelsene. Departementet er også enig i at ansvaret ikke bør utvides til å omfatte simpelt uaktsomme handlinger. Det er den illojale opptredenen overfor en fordringshaver som det er viktig å ramme med disse bestemmelsene.

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at en av hovedinnvendingene mot straffeloven kapittel 27 har vært at skyldkravene er kompliserte, og ser behovet for en forenkling på dette punkt.

Komiteen har grundig vurdert om ansvar etter bestemmelsene i kapittel 27 bør inntre allerede ved simpel uaktsomhet. Etter komiteens oppfatning må det imidlertid være rom for at næringsdrivende tar en viss risiko - også i dårlige tider. Videre vil komiteen fremheve at det er den illojale opptreden overfor fordringshavere som man ønsker å ramme med bestemmelsene i straffeloven kapittel 27. Disse forhold tilsier at straffeansvar først inntrer ved grov uaktsomhet.

Komiteen viser til at kreditorskadelige handlinger som utøves uaktsomt, ikke har preg av den illojalitet overfor kreditorene som begrunner behovet for straffesanksjonering i medhold av nevnte bestemmelser. Komiteen støtter på denne bakgrunn forslaget om at skyldkravet i straffeloven kapittel 27 (med unntak av § 286 som videreføres uendret) settes til grov uaktsomhet og forsett.