6. Endringer i fritids- og småbåtloven § 36

Fritids- og småbåtloven slår fast at ingen må føre eller forsøke å føre en småbåt under påvirkning av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. En småbåtfører skal i alle tilfeller anses som påvirket av alkohol dersom han eller hun har en alkoholkonsentrasjon i blodet som er større enn 0,8 promille. Bestemmelsen er en parallell til vegtrafikkloven, med den vesentlige forskjell at bilførere regnes som påvirket ved en lavere alkoholkonsentrasjon i blodet (0,2 promille). Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år. Småbåtloven gir politiet hjemmel for å gjennomføre de undersøkelsene som er nødvendige for å få avdekket om en båtfører er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel.

I tilknytning til småbåtloven § 36 er det imidlertid lagt til grunn i praksis at begrepet "utåndingsprøve" også omfatter - og derved gir hjemmel for - alkotester.

Departementet anførte i høringsnotatet at det er uheldig at begrepet "utåndingsprøve" har forskjellig innhold i to beslektede lover som begge omhandler håndheving av promillebestemmelser. Departementet foreslo på denne bakgrunnen at fritids- og småbåtloven utformes på samme måte som vegtrafikkloven § 22 a, og departementet fremmer etter høringsrunden forslag i overensstemmelse med dette.