12. Statens partsstilling i innkrevingssaker

12.1 Sammendrag

Aetat treffer regelmessig vedtak som stifter pengekrav mot privatpersoner. Viktigst er vedtak om tilbakebetaling etter feilaktig utbetaling av ytelser etter sysselsettingsloven § 35 første ledd. Aetat kan i disse tilfellene trekke i fremtidige ytelser eller inndrive kravet etter reglene i skattebetalingsloven, vanligvis gjennom trekk i lønn og lignende.

Nå inndrives de fleste krav gjennom Statens innkrevingssentral (SI). Det er krav med tvangsgrunnlag eller krav som innbetales frivillig som kan oversendes dit for innkreving.

Spørsmålet om hvem som har partsevne og kan opptre som lovlig stedfortreder i saker om inndriving og sikring av krav dersom saken om tvangsfullbyrdelse må inn for den alminnelige namsmyndighet, er imidlertid ikke tilstrekkelig avklart og bør reguleres i en ny lov.

Departementet foreslår at det presiseres i forslaget til ny lov (§ 24) at Aetat skal ha fullmakt til å utøve statens partsstilling ved tvangsforretning for namsmannen og annen rettslig inndriving og sikring av krav, herunder behandling i Forliksrådet.

Ettersom hovedvekten av feilutbetalte dagpenger og attføringsytelser kreves tilbake av SI, bør denne ha tilsvarende fullmakt som Aetat til å tvangsinndrive kravene for å kunne utføre sine oppgaver for Aetat på en rasjonell måte.

12.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslaget i proposisjonen.