Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Heikki Holmås om lov om endring i lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp (i saker om tvangsekteskap)

Til Odelstinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Heikki Holmås har den 7. desember 2004 fremmet følgende forslag:

"A

Vedtak til lov

om endring i lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp

I

I lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp gjøres følgende endring:

§ 13 første ledd nytt tredje punktum skal lyde:

I saker som omhandler tvangsekteskap har søkeren rett til fritt rettsråd uten behovsdekning.

II

Denne lov trer i kraft straks.

B

Stortinget ber Regjeringen endre forskriften om stykkprissats i saker som omhandler tvangsekteskap slik at det gis en stykkprissats på inntil 12 timer."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at unge på flukt fra tvangsekteskap i dag får fri rettshjelp knyttet til oppløsningen av ekteskapet, og særskilt i forbindelse med straffesak der de har vært utsatt for mishandling eller trusler fra nærstående. Derimot er det ingen rett, men kun en mulighet til fri rettshjelp, når det dreier seg om juridisk bistand til forhold knyttet til behov for flukt til og bosetting i ny landsdel, navneendring, adressesperring og voldsalarm.

Rettstilstanden nå har to alvorlige svakheter. For det første er det tidsaspektet. Advokater vil vegre seg mot å yte bistand før fylkesmenn har innvilget fri rettshjelp. Dette tar tid, samtidig som de unge ikke kan vente fordi de trenger øyeblikkelig hjelp for å komme seg i trygghet. For det andre viser begrunnelsene som er gitt av fylkesmennene at en ikke forstår alvoret i slike saker. Begrunnelsene for avslag som er gitt, viser at praksis og holdning nå er at juridisk bistand, utover det som er knyttet til den formelle oppløsningen av ekteskapet, ikke anses nødvendig.

Så lenge ungdom på flukt fra tvangsekteskap som gruppe ikke kommer inn som prioritert område, blir de overlatt til tilfeldigheter og usikkerhet som kan få alvorlige konsekvenser.

Arbeidet mot tvangsekteskap må styrkes. Tiltakene nummerert fra en til fire om krisehjelp til ungdom i Regjeringens plan for fornyet innsats mot tvangsekteskap fra våren 2002 har rett intensjon, men det må sikres en større treffsikkerhet slik at de som trenger hjelp faktisk får det. Det må lages et helhetlig tilbud med nødvendig rettshjelp på de nevnte områdene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Linda Cathrine Hofstad og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til det fremlagte forslaget Dokument nr. 8:29 (2004-2005) fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Heikki Holmås om lov om endring i lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp (i saker om tvangsekteskap).

Komiteen viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 91 (2003-2004) Om lov om endringer i lov av 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp m.m. På denne bakgrunn foreslår komiteen at forslaget vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:29 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Heikki Holmås om lov om endring i lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp (i saker om tvangsekteskap) - vedlegges protokollen.

Oslo, i justiskomiteen, den 20. januar 2005

Trond Helleland Gunn Karin Gjul
leder ordfører