13. Økonomiske og administrative konsekvenser

13.1 Sammendrag

Fylkesmennene må som følge av forslaget om seremoni ved innvilgelse av statsborgerskap styrkes med ca. 9 mill. kroner pr. år.

Departementet og Utlendingsdirektoratet vil det første året ha behov for ca. 2 mill. kroner til å utarbeide gavebok og veiledning. I tillegg vil Utlendingsdirektoratet ha et årlig merbehov på ca. 1,8 mill. kroner for oppfølgning av nye regler om løsning fra annet statsborgerskap ved erverv av norsk statsborgerskap.

Utlendingsnemnda vil ha behov for ca. 0,2 mill. kroner pr. år som følge av at det overtar klagebehandlingen fra Kommunal- og regionaldepartementet. Departementets mindrebehov utgjør tilsvarende.

Forslaget til ny statsborgerlov anslås totalt å medføre et merbehov på ca. 12,8 mill. kroner det første året og deretter ca.10,8 mill. kroner pr. år, gitt at antallet som søker om og får innvilget statsborgerskap er på samme nivå som de seneste årene.

Departementet vil komme tilbake til finansiering i forbindelse med de årlige budsjettfremleggene.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen merker seg at forslaget til ny statsborgerlov anslås å medføre et totalt merbehov på ca. 12,8 mill. kroner det første året og deretter ca. 10,8 mill. kroner per år. Komiteen tar videre til etterretning de øvrige redegjørelsene i proposisjonen.