Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 12. mai 2005.

Spørsmål om lovteknisk bistand i forbindelse med behandling av Ot.prp. nr. 41 (2004-2005)

Jeg viser til brev fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe datert 9. mai 2005 med anmodning om lovteknisk bistand. Nedenfor følger svar på spørsmålene. Jeg viser også til mitt brev av i dag til Stortingets kommunalkomité hvor jeg ber om en språklig nyansering i regjeringens lovforslag i Ot.prp. nr. 41 (2004-2005)

Spørsmål:

"Til § 7e

Jeg ønsker å få utformet et lovforslag som er slik at også kortere/midlertidige arbeids og oppholdstillatelser mellom de ordinære av minst ett års varighet teller med i botiden. Disse gis ofte grunnet lang saksbehandlingstid i UDI."

Det fremgår av regjeringens forslag til § 7 første ledd bokstav e at opphold i en eller flere søknadsperioder skal medregnes i kravet til oppholdstid på syv år. Det at en søker har hatt kortere eller midlertidig tillatelse i søknadsperioden, i påvente av tillatelse av minst ett års varighet, skal ikke ha betydning for beregning av oppholdstid. Så lenge vedkommende har en søknad til behandling, skal oppholdstiden mens søknaden er under behandling uansett regnes med. Det er dermed ikke nødvendig å endre ordlyden i regjeringens lovforslag § 7 første ledd bokstav e.

Dersom spørsmålet skal forstås slik at det er ønske om ordlyd som innebærer at oppholdstid under behandling av enhver søknad om kortere tillatelse etter utlendingsloven skal medregnes i oppholdstiden, må kravet om ett års varighet fjernes fra ordlyden. Bestemmelsen kan da lyde:

  • "e) har til sammen syv års opphold i riket i løpet av de siste ti årene, med oppholds- eller arbeidstillatelser, opphold i en eller flere søknadsperioder medregnes i syvårsperioden, jf. fjerde ledd,"

Spørsmål:

"Til § 9

Jeg ønsker å få utformet et lovforslag slik at karenstiden regnes fra tidspunktet for den straffbare handlingen, men likevel slik at perioden med frihetsstraff, annen straff, eller prøvetid ikke løper mot karenstiden."

Jeg forstår det slik at det med "annen straff" siktes til "annen strafferettslig reaksjon" som anvendt i regjeringens forslag til § 9 annet ledd, og ikke all straff som ikke er frihetsstraff. § 9 annet ledd kan da lyde:

"Karenstiden regnes fra tidspunktet for den straffbare handlingen. Karenstiden løper likevel ikke under soning av idømt frihetsstraff, under gjennomføring av annen strafferettslig reaksjon eller i prøvetiden ved betinget fengselsstraff. "

Jeg vil imidlertid gjøre oppmerksom på at dersom tidspunktet for straffbar handling legges til grunn vil karenstiden begynne å løpe før et straffbart forhold blir oppdaget og gjerningsmannen pågrepet og dømt. Jeg vil ikke anbefale et slikt utgangpunkt.

Jeg viser til brev av i dag hvor jeg foreslår at Kommunalkomitéen endrer lovforslagets begrep "annen strafferettslig reaksjon" til "strafferettslig særreaksjon".