Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 12. mai 2005.

Ot.prp. nr. 41 (2004-2005) Om lov om norsk statsborgerskap (statsborgerloven)

Jeg viser til Ot.prp. nr. 41 (2004-2005) Om lov om norsk statsborgerskap (statsborgerloven).

Begrepet "annen strafferettslig reaksjon" i lovforslaget § 7 første ledd bokstav g og § 9 annet ledd var ment å dekke de strafferettslige særreaksjonene tvungen omsorg og overføring til tvungent psykisk helsevern, jf. straffeloven §§ 39a og 39b. Dette fremgår av merknadene til § 9 i Ot.prp. nr. 41 (2004-2005) Om ny lov om statsborgerskap s. 221 1. spalte annet avsnitt. Det er uheldig at begrepet "strafferettslig særreaksjon", som er et innarbeidet begrep for å dekke disse reaksjonene som ikke anses som straff, ikke er benyttet i lovforslaget. Begrepet "strafferettslig særreaksjon" er innarbeidet i strafferetten, og begrepet "annen strafferettslig reaksjon" er språklig sett mye videre og kan misforstås. I lovutkastet § 20 er begrepet "særreaksjon som følge av straffbart forhold" benyttet. Jeg ber om at begrepet "annen strafferettslig reaksjon" i lovforslaget § 7 første ledd bokstav g og § 9 annet ledd erstattes med begrepet "strafferettslig særreaksjon". § 7 første ledd bokstav g skal da lyde:

  • "g) ikke er ilagt straff eller strafferettslig særreaksjon eller har utholdt karenstid, jf. § 9, og"

Regjeringens forslag til § 9 annet ledd 1. punktum skal da lyde:

"Ved idømt frihetsstraff eller strafferettslig særreaksjon regnes karenstiden fra straffens eller reaksjonens opphør."

Forslag til endret § 9 annet ledd, jf. mitt svar av i dag på spørsmål fra Sosialistisk Venstrepartis av 9. mai 2005, kan da lyde;

"Karenstiden regnes fra tidspunktet for den straffbare handlingen. Karenstiden løper likevel ikke under soning av idømt frihetsstraff, under gjennomføringen av strafferettslig særreaksjon eller i prøvetiden ved betinget fengselsstraff."