Presisering i lov om supplerande stønad § 10

Departementet foreslår å presisere at supplerende stønad skal reguleres når grunnbeløpet endres, og at det samme skal gjelde fradrag i stønaden som er direkte knyttet til grunnbeløpet.

Etter lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg er personer som får liten eller ingen pensjon fra folketrygden på grunn av kort botid i yrkesaktiv alder, sikret et minste inntektsnivå på nivå med minstepensjon. Ytelsene etter loven er strengt inntektsprøvd.

Ordningen ved grunnbeløpsendringer avviker noe fra ordningen for folketrygdytelser som er satt ned på grunn av inntekt, idet det her skjer en justering av fradraget for inntekt i sin helhet, uten hensyn til inntektens art.

Det foreslås at det i tråd med praksis tas inn et nytt andre ledd i § 10 i loven om at supplerende stønad og fradrag som følger grunnbeløpet skal justeres når grunnbeløpet endres.

Forslaget har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, støtter forslaget om å regelfeste praksis når det gjelder regulering av supplerende stønad til personer med kort botid i Norge og av inntektsfradraget i stønaden av grunnbeløpet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader til kap. 667 i Budsjett-innst. S. nr. 15 (2006-2007) der disse medlemmer viser til at ordningen med supplerende stønad for personer med kort botid i Norge reguleres av egen lov og ikke er en folketrygdytelse. Disse medlemmer anser denne ytelsen for å være innført, mot Fremskrittspartiets stemmer, til erstatning for økonomisk sosialhjelp og må på denne bakgrunn betraktes som en sosial ytelse. Sosiale ytelser må etter disse medlemmers mening opprettes og reguleres gjennom politiske prioriteringer og vedtak. Disse medlemmer vil ikke støtte forslaget om å knytte denne ytelsen til reguleringen av folketrygdens grunnbeløp og anser det for rimelig at inntekter må føre til avkorting av ytelsen krone for krone.