Hjemmel for Arbeids- og velferds­etatens innkrevingssentral til å innkreve medlemspremie til Pensjons­trygden for fiskere – Lov om pensjonstrygd for fiskere § 17

Departementet foreslår at Arbeids- og velferds­etatens innkrevingssentral gis hjemmel til å overta innkrevingen av medlemspremie til Pensjonstrygden for fiskere.

Lov 28. juni 1957 nr. 12 etablerer en pensjonsordning for fiskere som administreres av Garantikassen for fiskere under tilsyn av Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Med bakgrunn i at det har samlet seg store utestående krav på medlemspremie, har Garantikassens styre vurdert mulighetene for å effektivisere innkrevingen i tilfelle der tvangsinnkreving er nødvendig.

Departementet har ingen innvendinger mot at innkrevingssentralen forestår innkrevingen av medlemspremien til Pensjonstrygden for fiskere. Det antas at endringen vil bidra til å bedre premieinngangen. Departementet foreslår at de nødvendige bestemmelsene tas inn i nevnte lov § 17.

Departementet antar at det er andre innkrevingsoppgaver etter loven med forskrifter som vil kunne tenkes overlatt til Arbeids- og velferdsetatens innkrevingssentral. Lovbestemmelsen foreslås derfor formulert med sikte på å holde mulighetene for dette åpne. Det vises til lovforslaget.

Endringen vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av budsjettmessig betydning.

Endringen foreslås å tre i kraft 1. januar 2007 og gitt virkning også for premierestanser eller andre krav oppstått før endringens ikrafttredelse.

Komiteens merknader

Komiteen støtter forslaget om endring i lov av 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere om å utføre innkrevingsoppgaver knyttet til medlemspremien og andre innkrevingsoppgaver etter loven kan overføres til Arbeids- og velferdsetaten.