Korrigering av lovforslag i Ot.prp. nr. 11 (2006-2007)

Finansdepartementet fremmet 1. desember 2006 Ot.prp. nr. 11 Om lov om endringer i finanslovgivningen mv. (forvalterregistrering av aksjer, obligasjoner med fortrinnsrett, mv.).

Departementet ønsker å gjøre oppmerksom på trykkfeil i to punkter i lovforslaget og en trykkfeil i spesialmerknadene, som bør vurderes korrigert.

1. Sparebankloven § 17 a

Lovforslaget del I (sparebankloven) § 17 a er uriktig nummerert § 17. I Ot.prp. nr. 11 står det følgende:

"Nåværende § 17 b blir § 17 a og skal lyde:

§ 17. Har en sparebank lokal avdeling med eget styre, jfr. § 17, kan ..."

Det korrekte, med endringen i halvfet, skal være:

"Nåværende § 17 b blir § 17 a og skal lyde:

§ 17 a. Har en sparebank lokal avdeling med eget styre, jfr. § 17, kan ..."

2. Finansieringsvirksomhetsloven § 2-35

I Ot.prp. nr. 11, lovforslaget del VI (finansieringsvirksomhetsloven) ny § 2-35 mangler tredje ledd en henvisning til de to alternativene avvikling av kredittforetaket og offentlig administrasjon,slik det er forutsatt i omtalen i proposisjonen pkt. 3.4.13.4 (side 66), jf. at finansieringsvirksomhetsloven § 2-35 tredje ledd om fortsatt betaling også skal gjelde ved avvikling av kredittforetaket og ved offentlig administrasjon.

I Ot.prp. nr. 11 står det følgende:

"Nåværende § 2-33 blir § 2-35 i underkapittel IV og skal lyde:

§ 2-35 Fortrinnsrett til sikkerhetsmassen, felles gjeldsforfølgning mv.

I tilfelle konkurs, gjeldsforhandling etter konkursloven, avvikling av kredittforetaket eller offentlig administrasjon har eiere av obligasjoner med fortrinnsrett og motparter i derivatavtaler som nevnt i § 2-28 første ledd bokstav e ...

Fortrinnsretten omfatter også midler som senere betales inn i henhold til ...

Ved konkurs eller gjeldsforhandling etter konkursloven har eiere av obligasjoner med fortrinnsrett og motparter i derivatavtaler som nevnt i § 2-28 første ledd bokstav e krav på rettidig betaling med midler som omfattes av fortrinnsretten så lenge bobehandlingen pågår, så fremt sikkerhetsmassen i all hovedsak oppfyller lovens krav. Dersom det ikke er mulig å forestå kontraktsmessige betalinger med midler fra sikkerhetsmassen, og det ikke er sannsynlig at det vil skje en snarlig endring av likviditetssituasjonen, skal bostyret fastsette en dato for betalingsstans. Bostyret skal så snart som mulig informere eiere av krav med fortrinnsrett om betalingsstansen.

Utbringer sikkerhetsmassen mer enn det som er nødvendig for å dekke ...

Kongen kan i forskrift fastsette nærmere regler om gjennomføring av ..."

Det korrekte, med endringen i halvfet, skal være:

"Nåværende § 2-33 blir § 2-35 i underkapittel IV og skal lyde:

§ 2-35 Fortrinnsrett til sikkerhetsmassen, felles gjeldsforfølgning mv.

I tilfelle konkurs, gjeldsforhandling etter konkursloven, avvikling av kredittforetaket eller offentlig administrasjon har eiere av obligasjoner med fortrinnsrett og motparter i derivatavtaler som nevnt i § 2-28 første ledd bokstav e eksklusiv, lik og forholdsmessig fortrinnsrett til dekning i den sikkerhetsmassen som er avsatt for dem. Denne fortrinnsretten i sikkerhetsmassen går foran fortrinnsrett som nevnt i lov 8. juni 1984 nr. 59 om fordringshavernes dekningsrett (dekningsloven) §§ 9-2 til 9-4. Ved konkurs gjelder bestemmelsen i panteloven § 6-4 om lovbestemt pant for boet tilsvarende for boets rett til dekning i sikkerhetsmassen. Boets lovbestemte pant utgjør da maksimalt 700 ganger rettsgebyret i hver enkel sikkerhetsmasse.

Fortrinnsretten omfatter også midler som senere betales inn i henhold til gjeldende avtalevilkår for fordringer som inngår i sikkerhetsmassen. Slike midler skal fortløpende registreres etter reglene i § 2-33.

Ved konkurs, gjeldsforhandling etter konkursloven, avvikling av kredittforetaket eller offentlig administrasjon har eiere av obligasjoner med fortrinnsrett og motparter i derivatavtaler som nevnt i § 2-28 første ledd bokstav e krav på rettidig betaling med midler som omfattes av fortrinnsretten så lenge bobehandlingen pågår, såfremt sikkerhetsmassen i all hovedsak oppfyller lovens krav. Dersom det ikke er mulig å forestå kontraktsmessige betalinger med midler fra sikkerhetsmassen, og det ikke er sannsynlig at det vil skje en snarlig endring av likviditetssituasjonen, skal bostyret fastsette en dato for betalingsstans. Bostyret skal så snart som mulig informere eiere av krav med fortrinnsrett om betalingsstansen.

Utbringer sikkerhetsmassen mer enn det som er nødvendig for å dekke obligasjonseiernes eller derivatmotpartenes krav, inngår det overskytende i bo­massen.

Kongen kan i forskrift fastsette nærmere regler om gjennomføring av konkursbehandling, offentlig administrasjon, gjeldsforhandling eller avvikling i kredittforetak som faller inn under dette kapittelet, herunder også fastsette regler som begrenser konkursboets, gjeldsnemndas, administrasjonsstyrets eller avviklingsstyrets mulighet til å disponere over utlån og andre eiendeler som inngår i sikkerhetsmassen, når dette kan gjøres uten å svekke de øvrige kreditorers dekningsmulighet. Slike forskrifter kan fravike regler i lovgivningen om konkurs, offentlig administrasjon av finansinstitusjoner, gjeldsforhandling og tvangsfullbyrdelse."

3. Spesialmerknadene til finansieringsvirksomhetsloven § 2-35

Spesialmerknadene til finansieringsvirksomhetsloven § 2-35 (proposisjonens pkt. 10.6, side 95 første spalte) mangler i femte avsnitt en henvisning til de to alternativene avvikling av kredittforetaket og offentlig administrasjon. Som nevnt ovenfor i pkt. 2 i dette brevet er det forutsatt i proposisjonen pkt. 3.4.13.4 (side 66) at finansieringsvirksomhetsloven § 2-35 tredje ledd om fortsatt betaling også skal gjelde ved avvikling av kredittforetaket og ved offentlig administrasjon.

I Ot.prp. nr. 11 lyder spesialmerknadene til finansieringsloven § 2-35 femte avsnitt som følger:

"Tredje ledd viderefører obligasjonseiernes og derivatmotpartenes krav på rettidig betaling i tilfelle konkurs eller gjeldsforhandling. Så lenge sikkerhetsmassen genererer en likviditet som i all hovedsak gjør det mulig å opprettholde kontraktsmessige betalinger til dem som har fortrinnsrett til dekning av den, skal bostyret foreta utbetalinger i tråd med hva som er avtalt. Dette innebærer at tilfeldige likviditetsproblemer eller mindre avvik fra finansieringsvirksomhetslovens krav, ikke medfører at det innføres betalingsstans."

Det korrekte, med endringen i halvfet, skal være at femte avsnitt i spesialmerknadene til finansieringsvirksomhetsloven § 2-35 lyder som følger:

"Tredje ledd viderefører obligasjonseiernes og derivatmotpartenes krav på rettidig betaling i tilfelle konkurs, gjeldsforhandling, avvikling av kredittforetaket eller offentlig administrasjon. Så lenge sikkerhetsmassen genererer en likviditet som i all hovedsak gjør det mulig å opprettholde kontraktsmessige betalinger til dem som har fortrinnsrett til dekning av den, skal bostyret foreta utbetalinger i tråd med hva som er avtalt. Dette innebærer at tilfeldige likviditetsproblemer eller mindre avvik fra finansieringsvirksomhetslovens krav, ikke medfører at det innføres betalingsstans."

Jeg ber om at dette hensyntas i komiteens innstilling.