4. Straffbart ikke å møte til soning

Sammendrag

Domfelte kan i dag unnlate å møte til soning uten fare for straff. Den som under gjennomføringen av fengselsstraff, forvaring eller strafferettslig særreaksjon unnviker eller rømmer, kan imidlertid etter straffegjennomføringsloven straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

For at kriminalomsorgen skal utnytte kapasiteten i fengslene fullt ut, er det viktig at domfelte faktisk møter til soning. Høringsnotatet viser til at nesten 20 pst. av de innkalte i 2005 unnlot å møte. Tall fra 2002-2004 viser tilsvarende tendens. Justisdepartementet vurderer derfor å endre straffeloven slik at det blir straffbart å ikke møte til soning. Forslaget er begrunnet ut fra hensynet til en mer effektiv kapasitetsutnyttelse og til at kriminaliseringen i noen grad vil redusere unødig ressursbruk for politiet. Ifølge høringsnotatet vil en slik lovbestemmelse også harmonisere med regelen i straffegjennomføringsloven om at det er straffbart å unndra seg soning etter at straffen er iverksatt.

Høringsinstansene mener det er viktig at domfelte møter til soning etter innkalling, men er delt i synet på hvilke sanksjoner kriminalomsorgen bør ha adgang til å benytte dersom domfelte uteblir. Etter departementets syn er straff nødvendig for å oppnå den ønskede atferdsstyringen fordi uteblivelsen motvirker en effektiv straffegjennomføring. At så vidt mange domfelte unnlater å møte til soning medfører at det er vanskelig for fengslene å planlegge kapasitetsutnyttelsen. Videre er det uheldig at politiet må bruke ressurser på å pågripe domfelte som i utgangspunktet skal møte frivillig.

Etter en samlet vurdering går departementet inn for å gjøre det straffbart ikke å møte til soning. Justisdepartementet mener at bestemmelsen bør plasseres sammen med regelen om unndragelse av straffegjennomføringen i straffegjennomføringsloven, at medvirkning bør straffes og at domstolene bør ha adgang til å utmåle straff under det alminnelige minimum i straffeloven.

Komiteens merknader

Komiteen er glad for at det nå vert foreslege å gjera det straffbart å ikkje møte til soning. Dette vil gjera det lettare for fengsla å planlegge kapasitetsutnyttinga, og for at politiet skal sleppe å bruke ressursar på å pågripe domfelte som i utgangspunktet skal møte fram frivillig.

Komiteens medlemmer fra Høyre vil vise til at Høyre har etterspurt en slik lovregel ved flere anledninger og forutsetter at den nye bestemmelsen kan komme på plass og tre i kraft så raskt som mulig.