5. Straffegjennomføringsloven § 16

Sammendrag

Straffegjennomføringsloven § 16 åpner for at kriminalomsorgen kan overføre innsatte til fortsatt straffegjennomføring utenfor fengsel, i praksis i egen bolig. Ordningen benyttes i liten grad, og Justisdepartementet antar dette skyldes at vilkårene er for strenge og dessuten at soningsformen er svært ressurskrevende for kriminalomsorgen. Justisdepartementet mener det er mulig å øke antallet § 16-sonere betydelig ved å endre vilkårene.

Straffegjennomføringsloven § 16 gir kriminalomsorgen adgang til å overføre innsatte til gjennomføring av straffen utenfor fengsel på særlige vilkår, når halvdelen av straffetiden er utholdt. Overføringen skal anses nødvendig og hensiktsmessig for å fremme en fortsatt særlig positiv utvikling med sikte på å motvirke ny kriminalitet. Domfelte blir formelt overført til denne gjennomføringsformen og ikke løslatt på prøve. Overføring skal, som ved overføringer til fengsel med lavere sikkerhetsnivå og overgangsbolig, ikke besluttes når hensynet til en sikkerhetsmessig forsvarlig gjennomføring taler mot det, eller når overføring kan stride mot formålet med straffen. Det er et krav at innsatte har hatt en "særlig positiv utvikling" under gjennomføringen, og at overføringen sikrer en fortsatt særlig positiv utvikling. Det er ikke nok at innsatte har innrettet seg etter rutiner, utvist en god oppførsel eller ikke har fått reaksjoner etter straffegjennomføringsloven. Overføring skal ikke være en belønning for god oppførsel. Det kreves at vedkommende i handling har anstrengt seg for å gjøre noe med sin livssituasjon, ved å delta i program eller andre tiltak som spesielt er rettet mot at vedkommende kan endre atferd og livsførsel med sikte på et lovlydig liv.

Departementet støtter forslaget i høringsnotatet om å fjerne vilkåret "nødvendig" for å gjøre ordningen med straff utenfor fengsel mer tilgjengelig og er enig i at denne begrensningen bidrar til at ordningen sjelden blir brukt. Høringsinstansene gir bred støtte til dette forslaget. Departementet antar at endringen kan øke antallet overføringer og at økningen tilsvarer mellom 36 og 72 fengselsplasser.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at straffegjennomføringslova § 16 første ledd opnar for at kriminalomsorga kan overføre domfelte til framleis straffegjennomføring utanfor fengsel med særlige vilkår når halvdelen av straffa er gjennomførd. Vilkåra har fram til no vore veldig strenge og derfor vert denne ordninga nytta i liten grad i dag.

Komiteen er svært nøgd med at Regjeringa foreslår naudsynte justeringar i lova som bidreg til å auke bruken av overføringar etter § 16 første ledd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ser imidlertid behov for at loven også har med en presisering av ivaretakelse av sikkerheten til samfunnet rundt og foreslår følgende endring i forslaget om ny ordlyd i straffegjennomføringsloven § 16:

"Straffegjennomføringsloven § 16 første ledd første punktum skal lyde:

Dersom det anses forsvarlig ut fra hensynet til sikkerheten til familien og samfunnet rundt og er hensiktsmessig for å sikre en fortsatt særlig positiv utvikling og motvirke ny kriminalitet, kan kriminalomsorgen overføre domfelte til gjennomføring av straffen utenfor fengsel med særlige vilkår når halvdelen av straffetiden er gjennomført."