14. Tilpasning av spesiallovgivningen

14.1 Sammendrag

Departementet foreslår en rekke endringer i annen lovgivning for å tilpasse spesiallovgivningen til straffeloven 2005. Endringene foreslås gjennomført ved tilføyelser i straffeloven 2005 § 412 om endringer i andre lover.

Det største arbeidet knyttet til endringer i spesiallovgivingen gjelder såkalte konsekvensendringer. Med dette siktes det til endringer av blant annet henvisninger og terminologi.

Det er en målsetting at straffeloven 2005 i større grad enn straffeloven 1902 skal kunne leses og forstås av interesserte personer uten juridisk kompetanse. Dette har nødvendiggjort språklige og redaksjonelle endringer i utformingen av straffebestemmelser.

14.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at straffeloven 2005 i stor grad påvirker bestemmelser i spesiallovgivningen ettersom disse viser til, supplerer og korrigerer bestemmelser i straffeloven. Straffeloven 2005 vil også nødvendiggjøre omfattende endringer i straffeprosessloven. Komiteen viser videre til at Regjeringen legger opp til å komme tilbake med ytterligere endringer i spesiallovgivningen i forbindelse med ikrafttredelsen av straffeloven 2005. Komiteen slutter seg for øvrig til proposisjonen og har ingen øvrige merknader til dette kapitlet.