7. Andre organisasjonsendringer

Det blir foreslått at Sjefveterinæren for Hæren slås sammen med Forsvarets sanitet og inngår som en ny avdeling, Veterinærinspektoratet, i Forsvarets sanitet.

       Sjefveterinæren for Hæren er i dag underlagt Generalinspektøren for Hæren og har kontor på Hamar.

       Utredninger har vist at det vil være fordeler ved å integrere Sjefveterinæren for Hæren i Forsvarets sanitet, fordi diss institusjonene faglig sett er nært knyttet til hverandre. Omorganiseringen vil føre til en styrking av det faglige miljøet, en mer rasjonell gjennomføring av tjenesten og samordning av administrative funksjoner.

       Omorganiseringen vil gi en innsparing regnet etter nåverdimodellen på 2 mill. kroner over 10 år. Departementet foreslår at omorganiseringen blir gjennomført i 1996.

Komiteens merknader

       Sjefveterinæren for Hæren har i møte med komiteen bl.a. gitt uttrykk for følgende forutsetninger for integreringen:

- at Veterinærkorpset (VK) fortsatt skal bestå som egen våpenart og som den overordnede organisasjon for alt veterinærpersonell. Veterinærinspektøren vil være VK's øverste faglige og administrative myndighet
- at Veterinærinspektøren får et selvstendig ansvar som fagsjef innen sitt ansvarsområde i næringsmiddelhygiene, klinisk veterinærtjeneste og deler av miljøverntjenesten slik han har i dag.

       Komiteen kan ikke se at disse forutsetninger bryter med de forutsetninger som ligger til grunn for proposisjonen.

       Sjefveterinæren har videre gitt uttrykk for følgende ønsker:

- at Veterinærinspektøren plasseres gradsmessig på lik linje med de andre våpeninspektører
- at Sjef for Forsvarets sanitet kan rekrutteres fra alle profesjoner som er representert i Forsvarets sanitet og ikke bare forbeholdes leger.

       Komiteen vil ikke ta standpunkt til disse spørsmål i forbindelse med denne sak.

       Komiteen slutter seg til departementets forslag om at Sjefveterinæren for Hæren på Hamar slås sammen med Forsvarets sanitet i Oslo og inngår som en ny avdeling, Veterinærinspektoratet, i 1996.