5. Personell- og organisasjonsmessige forutsetninger for tjeneste i utlandet

       Kap. 5 omhandler personellforhold spesielt knyttet til tjeneste i utlandet. Deltakelse i norske avdelinger utenlands gir det nasjonale forsvar verdifull erfaring innenfor en rekke områder, både på det operative og administrative plan. Denne type kompetanseheving er viktig og må gjøres meritterende i forhold til tjeneste i Norge. Status må heves for alle nivåer og faggrupper. I forbindelse med det nye lønnssystem i staten, med forenkling og reduksjon av særskilte ordninger, vil eksisterende avtaler med personellet blir reforhandlet med den hensikt å etablere et enkelt og forutsigbart lønnssystem med lang varighet og den nødvendige fleksibilitet.

       Det foreligger i dag ingen klar hjemmel for å kunne beordre vernepliktige og befal til tjeneste i internasjonale fredsoperasjoner. I enkelte situasjoner, der det ville være vanskelig å basere deltakelsen utelukkende på frivillighetsprinsippet, kan det oppstå et behov for å kunne beordre yrkesbefal til utenlandstjeneste utover den type tjeneste som allerede er hjemlet i vernepliktsloven. Hovedregelen vil imidlertid fortsatt være deltakelse basert på frivillighet. Forsvarsdepartementet har forberedt et lovforslag som vil kunne gi en klar hjemmel på dette området.

       Det vil ikke være aktuelt å beordre vernepliktige til slik tjeneste. Frivillighetsprinsippet bør fortsatt gjelde for denne gruppe personell. Imidlertid vil det være et behov for å ha muligheten til å kunne beordre vernepliktige til tjeneste i IRF-bataljonen. Dette bør baseres på prinsippet om såkalt « enkel frivillighet » der personellet frivillig sier seg villige til å la seg beordre i en gitt situasjon. For det personell som er tilknyttet FN-beredskapsstyrken bør prinsippet om « dobbel frivillighet » fortsatt gjelde, noe som betyr at vedkommende gis mulighet til å trekke seg fra tjeneste i det øyeblikk man blir forespurt.

       Som en overgangsordning hva angår yrkesbefal, bør det innføres et system der ett av kravene for tjeneste i IRF-bataljonen er at man lar seg beordre. Videre bør yrkesbefal oppfordres til frivillig å melde seg til slik tjeneste.