Vedlegg 2: Svar på komiteens brev av 14. desember 1994 til Finansdepartementet.

Riksrevisjonens Dok.nr.3:01 - Svar på spørsmål

       Det vises til brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 14.12.1994 med spørsmål til Finansdepartementet i forbindelse med komiteens behandling av Riksrevisjonens Dok.nr.3:01 (1994-1995) Om departementenes tilskuddsforvaltning.

       Finansdepartementet er overordnet regelverksforvalter på økonomisiden i staten. I denne funksjonen ligger ansvaret for å forvalte og videreutvikle regelverket og definere funksjonelle krav til løsninger som leverandører av betalingformidlingstjenester og økonomisystemer må oppfylle. Innenfor rammene av Stortingets bevilgningsvedtak og bevilgningsreglementet samt økonomireglementet, har det enkelte fagdepartement et selvstendig ansvar for å forvalte de bevilgede midler innenfor sitt område.

       Finansdepartementet har startet opp arbeidet med å ajourføre det gjeldende økonomireglementet med den målsetting at et nytt økonomireglement skal være ferdig i løpet av 1995. Arbeidet med å lage et nytt økonomireglement for staten er organisert som et prosjekt med en styringsgruppe, en referansegruppe og en prosjektgruppe/-sekretariat. Styringsgruppen og referansegruppen er sammensatt slik at den dekker ulike deler av staten.

       Det vil bli lagt vekt på kontakt utad i utredningsperioden herunder mot Riksrevisjonen. Siktemålet med dette er å få tilbakemeldinger til bruk i utredningsarbeidet.

       Mandatet til prosjektet er å lage et nytt modernisert økonomireglement for regnskap og resultatrapportering/resultatstyring herunder også for tilskudds- og overføringsordningene, og som dessuten regulerer statens kjøp av betalingsformidlingstjenester (statens konsernkonto) og kontroll med beholdninger og eiendeler.

       Departementets forvaltning av tilskudds- og overføringsordninger vil bli behandlet i den delen av økonomireglementet som skal omhandle resultatstyring/-rapportering. Blant de forhold en vil se på er krav til departementene om formulering av målsetting for tiltaket/ordningen før bevilgningsforslaget fremmes og at det parallelt med utarbeidelse av målformulering fastsettes kriterier for måloppnåelse.

       Finansdepartementet vurderer for øvrig fortløpende overføringsordningene i forbindelse med det ordinære budsjettarbeidet, og vil også gå igjennom disse i forbindelse med utarbeidelsen av statsbudsjettet for 1996.