Vedlegg 4: Svar på komiteens brev av 11. januar 1995 til Riksrevisjonen.

Dok.nr.3:01 (1994-1995) om departementenes tilskuddsforvaltning

       Det vises til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 11. januar 1995 med anmodning om kommentarer til uttalelser fra Finansdepartementet (FIN), Administrasjonsdepartementet (AD) og Kommunal- og arbeidsdepartementet (KAD) vedrørende Dok.nr.3:01 (1994-1995).

       Antegnelsen til Finansdepartementet, inntatt i Dok.nr.3:01, bygger i utgangspunkt på Riksrevisjonens undersøkelser av hvordan tilskuddsbevilgningene ble forvaltet av departementene og underliggende etater i 1991, og på etterfølgende korrespondanse med FIN. Som det framgår av rapporten, ble de innhentede opplysninger om hver enkelt tilskuddsordning verifisert og kommentert av de respektive departementer og etater, jf Dok.nr.3:01 side 8. Nevnte prosess kan i noen grad ha avdekket ulike synspunkter på beskrivelsen av de faktiske forhold og på de konklusjoner som ble trukket. Således går det fram av KADs brev datert 22. desember 1994 til komiteen at departementet allerede i 1991 bl a anførte innvendinger til Riksrevisjonens utkast angående investeringstilskudd og bedriftsutviklingstilskudd. Videre nevnte departementet at enkelte punkter var feil og « ønsket dette tatt ut av rapporten ». Riksrevisjonen tar til etterretning at de gitte synspunkter ikke ble tatt til følge i den grad departementet ønsket. I den forbindelse vil vi også nevne at Finansdepartementet fikk oversendt omtalte rapport i 1991. Riksrevisjonen regnet derfor med at dette departement, senest i forbindelse med behandlingen og besvarelsen av antegnelsen, ville innhente uttalelser fra de øvrige departementene. Dette fordi det var gått lang tid mellom verifiseringen av rapporten (1991) og antegnelsen. Det går ikke fram av Finansdepartementets svar på antegnelsen at dette ble gjort, jf Dok.nr.3:01 side 3-4.

       Av den korrespondanse Kontroll- og konstitusjonskomiteen har oversendt til Riksrevisjonen går det for øvrig fram bl a at det er gjennomført en del forbedringer innen tilskuddsforvaltningen etter at Riksrevisjonen foretok sine undersøkelser i 1991. Dette er etter Riksrevisjonens syn positivt. Det synes også å være enighet om at det er nødvendig å utvikle et overordnet regelverk på området. Finansdepartementet gjentar senest i brevet av 23. desember 1994 til komiteen at det tar sikte på å gjøre dette i 1995 i tilknytning til arbeidet med det nye økonomireglementet for statsforvaltningen.

       For øvrig kan ikke Riksrevisjonen se at uttalelsene fra ovennevnte departementer i vesentlig grad gir grunnlag for å endre hovedkonklusjonene i Dok.nr.3:01.