1. Sammendrag

       I dokumentet vises det til at arbeidsmiljølovens unntaksbestemmelser vedrørende arbeidstid synes å være utilsiktet uthulet gjennom bestemmelser fastsatt ved kgl.res. Det vises i denne forbindelse til spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 016/96, med svar datert 11. november 1996 fra kommunal- og arbeidsministeren, inntatt som vedlegg i dokumentet.

       Det pekes i dokumentet på at dersom vanlig øvingsvirksomhet i Forsvaret skal være skjermet fra arbeidsmiljøloven, så åpner det for at teknisk og operativt personell står uten lovens beskyttelse. Det samme vil være tilfelle med arbeidstakere ansatt i bedrifter/institusjoner som yter tjenester til Forsvarets regelmessige fredstidsoperasjoner. Arbeid, som i sin art må dekkes opp ved overtid underlagt arbeidsmiljølovens maksimalramme-vilkår, kan lett omdefineres/omrokkeres slik at det framstår som overtid grunnet militære behov. Derved slettes faktisk overtidsbruk i arbeidsmiljøsammenheng. Og et nødvendig incitament for å tilby et tilstrekkelig antall arbeidstakere fast jobb fjernes.

       Forslagsstilleren mener at arbeidsmiljølovens unntaksbestemmelser bør gis en utforming som baserer seg på de reelle behov som Forsvaret og andre i samfunnet har for helt nødvendige unntak fra kap. X, og at andre uthulende bestemmelser fjernes fra lovverket.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer at arbeidsmiljølovens forskjellige unntaksbestemmelser knyttet til kap. X gjennomgås på nytt og gis en samlet utforming som mer konkret ivaretar de faktiske behov ved kriser, ulykker og innen spesielle virksomheter. »