Vedlegg 8

Brev fra Justisdepartementet v/ statsråden, til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 20. mai 1997.

Vedrørende komiteens behandling av Lund-kommisjonens rapport - Dok.nr.8:93 (1995-1996) og Dok.nr.8:68 (1996-1997) - innsynsspørsmål

       Jeg viser til Deres brev av 15. mai 1997.

       Etter avgivelsen av Lund-kommisjonens rapport har Justisdepartementet mottatt ca 200 henvendelser fra enkeltpersoner med krav om innsyn i egen « mappe » hos overvåkingspolitiet.

       Departementet har lagt til grunn at spørsmålet om innsyn i overvåkingstjenestens registre/arkiv må vurderes i lys av Stortingets behandling av Lund-kommisjonens rapport. I svarbrevene har departementet derfor kvittert for mottakelsen, vist til Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten, og meddelt at henvendelsen er lagt til observasjon i påvente av den videre behandling i Stortinget. Dette gjelder også Martin Lysestøls sak.

       Gjeldende regelverk antas idag ikke å gi rett til innsyn i overvåkingstjenestens registre/arkiv. En eventuell fremtidig innsynsrett reiser flere prinsipielle spørsmål og bør utredes grundig før iverksettelse. Departementet har således ikke vurdert nærmere hvordan en utredning burde skje eller i hvilken form en innsynsrett vil kunne etableres.

       Jeg ser at det er spesielle forhold i Lysestøl-saken som kunne tilsi at saken tas ut til separat vurdering. På den annen side er det naturlig å se den i sammenheng med de øvrige innsynssakene. Jeg har derfor funnet det riktigst at vurderingen av innsynsspørsmålet også her bør utstå i påvente av den nært forestående behandlingen i Stortinget.